A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Mindig a kliensnek van igaza

A borban nem csak igazság van, hanem benne rejlik a történelem

Szabó Zoltán: szívesen megosztok egy-két történetet mindenkivel, és ha valaki figyel rám, akkor lehet, hogy felkeltem az érdeklődését, megkóstol egy olyan bort egy olyan nevű szőlőből, sőt, egy olyan helyről, amikről még soha nem hallott. A gasztronómia, a borok élményt jelentenek, és én ezt szeretem megosztani.

Kezdjük akkor egy meghatározással. Ki is a sommelier? Milyen ember?
 

–A sommelier olyan borszakértő, aki főként borok és kisebb mértékben egyéb italok kiválasztásával, ételekhez párosításával és néha azok felszolgálásával foglalkozik. Legyen szó üzleti ebédről vagy romantikus vacsoráról, egy jó sommelier sokat tehet a sikerünk érdekében. Nem a jelenlétével, hiszen az egész étkezés során talán ő lesz legkevesebbet a körünkben, hanem a tanácsaival. Ha hallgatunk rá, biztosak lehetünk benne, hogy partnerünkkel együtt elégedetten fogunk távozni az asztaltól.
 
Sepsiszentgyörgyön született. Mikor, és hogyan találkozott a borok világával?
 

–A Hajnal utcában laktunk, volt egy csomó hibrid szőlő, bort csináltunk, megittuk. Így találkoztam először a borral. Miután leszereltek a hadseregtől, technikusként dolgoztam pár hónapig, majd egyik barátommal nyitottam egy butikot az állomáson. Bukarestből Assos cigarettát hoztunk, a kávét, a köményes pálinkát édesanyám vegyítette otthon. A hatvan literes bödönt minden nap kideciztük. Ezután nyílt meg a butik. Később Szentivánlaborfalván nyitottunk vegyesüzletet, majd Szabó Levente barátommal Csíkszeredában egy nagyobb boltot, bizományit. Ez évekig így ment, aztán eladtuk a butikot, megszűnt a falusi üzlet, a bizományi is.
 
És miért éppen Kanadába került?
 

A ’90-es évek elején megismertem a későbbi első feleségem, aki éppen hazajött Kanadából. 1994-ben én is elkerültem oda. Balog Mihály barátom várt a reptéren, és már a taxiban meghívott a vendéglőbe, ahol ő is dolgozott. Mosogatni hívott, hogy segítsek egy kicsit – öt évig ott ragadtam Louis Jannetta vendéglőjében. Alig három hónapja dolgoztam ott, amikor a tulajdonos egyik barátnője meglátott engem áthaladni a termen. Akkor megkérdezte Louis-tól, hogy miért tartja ezt az ügyes fiatalembert a konyhában? Másnap kisegítő pincér lettem. Négy év múlva pedig a helység vezetője. Később számos helyen dolgoztam: voltam borigazgató az Il Mulinoban 2001-2004 között, tanácsadó borigazgató a Skyline Boutique Hotels & Resortsban 2007-2010 között, 2013-2014 között, szinte két évig a torontói Trump International Hotel and Towerben, februártól a The Spoke Club magánklub borigazgatója voltam. Most tanácsadóként dolgozom a kwaf Taste Buds-nak. Nagyon sok versenyen vettem részt, Best of Ontario 3. helyezést értem el, 2006-ban például első lettem olasz borok vaktesztjén, 2009-ben a The Wine Tasting Challenge bajnoki címét nyertem el, Ontario Wine Awards Riedel vakteszt bajnok lettem és így tovább. Emellett megnyertem a So You Think You Know Wine? sorozat egyik évadát.
 
Miért döntött úgy, hogy egyetemet is végez?
 

–Louis mondta nekem azt is, hogy tudásra van szükségem. 2000-ben diplomáztam az International Sommelier Guild Intézetnél, a Wine & Spirit Education Trust képzésére és a Court of Master Sommeliers programjára iratkoztam be. Akkor kezdtem még jobban megérteni a dolog esszenciáját, amikor megértettem, hogy a bor nem csak szőlő, a borban van történelem, földrajz, filozófia, szellemi dolgok. Saját magammal kellett békességet kössek, hogy olyan szakmában dolgozok, amelyikben soha nem tudhatok mindent. A fiatal sommelierek gyakran félreértik a dolgot, azt hiszik, hogy a borválasztásban nekik van igazuk. Ez nem igaz: mindig a kliensnek van igaza.
 
No de ha mindig a kliensnek van igaza, mégis öntől várja, hogy ajánljon. Ez hogy megy akkor?
 

–Mentorként azt tanítom a sommeliereknek, hogy meg kell tanulniuk hallgatni a kliensre. Ha nem ő kér, akkor arra kell odafigyelni, hogy mit eszik, milyen a szezon, hol vagyunk, bent, teraszon? Ha ajánlok valamit, akkor nagyon finoman meg kell tudnom, hogy mennyit akar költeni az ügyfél – a legrosszabb az, ha a legdrágábbat ajánljuk, ehelyett a közepes árakból kell választani.
 
Azok a körök, amelyekben már két és fél évtizede mozog, a társadalom egy kis szeletét jelentik. Milyen tudást, eszméket lehetne a társadalom többsége számára közvetíteni?
 

–Ha sommelierként kérdeznének, ugyanúgy járnék el mindenki esetében. Volt alkalmam találkozni Brad Pittel, Johnny Deppel, Naomi Campbellel, és még sorolhatnám. De aki azt mondja, hogy egész életében szilvapálinkát ivott, annak felajánlanám a finom zalánpataki pálinkát, a rizlinget. Szívesen megosztok egy-két történetet mindenkivel, és ha valaki figyel rám, akkor lehet, hogy felkeltem az érdeklődését, megkóstol egy olyan bort, egy olyan nevű szőlőből, egy olyan helyről, amikről soha nem is hallott. A gasztronómia, a borok élményt jelentenek, és én ezt szeretem megosztani. A borban nem csak igazság van, hanem benne rejlik a történelem. Ezért is szabadidőmben érdekes könyveket keresek, filozófiai kérdésekkel foglalkozom. Utazok, érdekel a történelem, főként a székelység története.
 
Medveczky Attila