A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A gyilkosság és háttere

czyla

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai kedd délután Budapesten elfogták, majd előállították a 69 éves Gy. Tamás budapesti lakost, akinek gyanúsítotti kihallgatása jelenleg is folyamatban van. ORFK: „A megalapozott gyanú: felbujtás” .

1998. február 11-én kora este a Margit vendéglő közelében Fenyő János médiamogul fejébe kilenc, a testébe kábé ugyanennyi golyót eresztett az elkövető, a többit a 600-as Mercédeszébe, amit Fenyő saját kezűleg vezetett. A rózsadombi Vico-székházból volt a vállalkozó távozóban, s lefele jövet, mikor a Margit utca sarkán pirosra váltott lámpa, a végig mögötte közlekedő, világos színű Mitsubishi Galantból valaki villámsebesen kiugrott, s közvetlen közelről egy horvát gyártmányú, Agram-2000 típusú hangtompítós gépfegyverből adta le a mintegy kéttucat lövést, mely gyakorlatilag szétroncsolta a vállalkozó koponyáját, és felső testét is szitává lőtte. A halál azonnal beállt, ám a gyilkossági ügyben a nyomozás hosszú évek alatt is befejezetlennek volt tekinthető, mivel hogy bérgyilkos végzett a vállalkozóval, akit el is ítéltek, ám a megbízó kilétét nem sikerült kideríteni. Fenyő a Stáb TV-jén keresztül érdekeltséget szerzett a Gyárfás Tamás-féle Nap-keltében. A kilencvenes évek közepétől aktív tagja a liberálbolsi elitnek. Demszky Gábor, Friderikusz Sándor, Horn Gyula, Csintalan Sándor, Princz Gábor társaságában látható, de mindig gondot fordít arra, hogy a politikai és gazdasági elit tagjaival közös fotó készüljön róla. 
A Fenyő-gyilkosság után a Vico-lapok és ingatlanok értékesítésével megbízott CA-IB Értékpapír Rt.-nek Bajnai Gordon volt az egyik, Simor András a másik vezetője. Fenyőnek Gyárfás Tamással közismerten rossz volt a viszonya. Fenyő Népszavájában 1996-tól kezdve számos leleplező cikk, gazdasági elemzésnek és véleménynek álcázott „tényfeltárás” jelent meg Gyárfás viselt dolgairól. Perczel Tamás, Fenyő közvetlen bizalmasa mondta el, hogy halálos, kegyelmet nem ismerő, vérre menő és roppant sportszerűtlen küzdelmet folytattak a sajtóban, a Fővárosi Bíróságon, továbbá a láthatatlan fronton, vagyis mindkét fél mozgósította rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatait annak érdekében, hogy a másikról minél több (és minél mocskosabb) információ birtokába kerülhessen.
Fenyő főleg gazdasági bűncselekménynek vélt bizonyítékokat szedett össze Gyárfásról 1997 nyarára. Ezeket lemásoltatta, és elküldte átnézésre Horn Gyula miniszterelnöknek és Kuncze Gábor belügyminiszternek. Az Aradi utcába megérkezett anyagból azonban állítólag hiányoztak azok, amelyek Gyárfás ellen felhasználhatóak lettek volna. 
2004-ben (halála előtt pár hónappal) a rák végső stádiumában lévő Perczel Tamás (Fenyő János közeli barátja és pszichológusa) egy húszórás videófelvétel-sorozaton mondja el sejtéseit, véleményét és meglátásait Fenyőről, üzleti tevékenységéről, politikai és gazdasági kapcsolatairól, valamint a gyilkosság vélelmezett hátteréről és összefüggéseiről. A rögzítettekből egy hatórás vágott anyag készült Számvetés címmel, melyet még a Magyar Filmszemlén is bemutattak.
Perczel nem vádaskodik, de nyíltan mesél Fenyő üzleti kapcsolatrendszeréről, s (neki már minden mindegy alapon) kihangsúlyozza Gyárfás Tamás, Princz Gábor, Kiss Ernő, Horn Gyula, valamint Fenyő üzleti örökösének a helyét és szerepét egykori barátja kapcsolati hálójában. Egyértelműsíti: ezeknek az embereknek érdekében állhatott a vállalkozó elhallgattatása.