A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 33.
száma.

BIZTONSÁGOS ORSZÁG - Szent István király 1018–2018

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár: „A biztonságos környezethez szeretnénk hozzájárulni a kétgyermekesek adókedvezményének ismételt emelésével. Sokkal többet szánunk otthonteremtésre. ”

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár:„A legfontosabb, hogy minden gyermek sportoljon. Ez alapfeladat, amihez megfelelő létesítményeket kell biztosítani, és az utánpótlásnak is komoly bázist jelent.”

Rajcsók Attila szobrászművész: „Nem az a lényeg, hogy állandóan dicsérjenek, hogy középpontban álljak, hanem hogy a szobraimmal tegyem le névjegyem az utókor számára. Örülök, ha műveim elgondolkodtatják a befogadót.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Fantasztikus ellenzéki siker a választásokon!

Ceglédi Zoltán

Rengeteg okuk van ünnepelni az ellenzéki pártoknak és mozgalmaknak. 2018. április 8-án mindenki elérte, amit akart.
A Párbeszéd például megháromszorozta képviselőinek számát a parlamentben. Eddig egy volt, most három lesz.
Karácsony Gergely betartja többször megerősített, becsületszóra tett ígéretét, hogy ha nem lesz belőle miniszterelnök, akkor lemond a képviselői mandátumáról, de a legjobb poén az lett volna, ha a biztonságos parlamenti mandátumot is megtartva jelentkezik jövőre főpolgármester-jelöltnek. Nehéz dolog ez az állandó önfeláldozás! De a siker az siker. A DK is végre megkapta, amit akart: 9, azaz kilenc képviselője lesz a 199-ből. Lassan hét éve működik a párt, a volt, milliós táború kormánypárt egykori elnöke, volt miniszterelnök és régi milliárdos, valamint szintúgy az MSZP-ből átült társai ennyi idő alatt raktak össze 294 595 szavazót. Nem félmilliót. Hatalmas siker: az eddigi négy helyett már kilenc képviselő. És az LMP? Hát ott meg 8, érted, nyolc ember a parlamentben! A harmadik olyan választás, amit a sikeres túlélésre hozott ki a zöldpárt. Mi lesz a perspektíva? Igen, minden ciklus előtt az LMP és a DK is arra spannolja magát, hogy majd jól elveszi az MSZP szavazóit, és belőle lesz a Nagy Baloldali Váltópárt.
A szocialisták tényleg nagyon tehetségesen rázzák le magukról a szavazókat vagy akár a saját miniszterelnök-jelöltjüket, csak épp az egykori milliók nem akaródznak átmenni a másik két „baloldali” párthoz.
Miközben, heló, hát az MSZP is nagyon sikeres volt vasárnap! Igaz, hogy az eddigi 28 képviselő helyett 16 a biztos, de hát micsoda tizenhatos ez! Benne van a frissen lemondott pártelnök, az előtte leváltott pártelnök és az előtte-előtte lemondott pártelnök. Benne van a frakcióvezető és pláne benne a választmányi elnök, aki nem tud jobbat a kerítésnél, és akinél nem tud jobb baloldalit Orbán Viktor. Benne vannak a budapesti „erős emberek” és „pénzszerzők”. Meg néhány jobb sorsra érdemes baloldali, megadom. De hát nem ez volt a cél? Nem fér mindenki a mentőcsónakba, kérem, de szépen szól a zene a Titanicon, ott húzzák, hát nem lehet baj, míg mi elfoglaljuk a helyünket. A Korózs meg a Harangozó még esetleg jöhet, mert valakinek evezni is kell. Siker!
Lesz aztán olyan politikus, aki Fodor Gábor pártja nevében ül be egymaga, meg olyan, aki az Együtt nevében szólózik. Mondjuk ki,
jelenleg e két párt közül egyik sem létezik fizikai valójában. Küszöb fölött sose jártak, immár százaléknyit se tudnak. De van egy-egy képviselőjük, siker!
És lesz majd itt frakciópénz, ott pártalapítványi pénz, lehet belőle új logót tervezni meg kidolgozni a legújabb összefogós stratégiákat, amikkel házalnak a tévében, hogy egymást zsarolva 2022-ben előálljon a helyzet, ahol azért kisebb-nagyobb veszteségekkel, de megint lesz bejutó helye a pártelnöknek, az előző pártelnöknek, „a köztiszteletben álló civil” importnak, aki megbízhatóan hozza a nulla százalékot a közösbe.
Apropó, összefogócska, hát vasárnap, ahogy Lakner Zoltán hívja, a Ködös Ország Mozgalom is hatalmas sikert aratott, legalábbis erre következtetek abból, hogy nem hallottam semmilyen önkritikát az előbb arányos választási rendszert, annak elmaradása esetére választási bojkottot hirdető, majd egy hajtűkanyarral a rendszer legaránytalanabb elemeire, az egyénikre koncentráló és jajdenagyon részvételre buzdító Gulyás Mártontól. Bármiről és bárminek az ellenkezőjéről is ugyanazzal az elánnal danol, csak a refrén az állandó, hogyaszongya „és most megint bemondom a bankszámlaszámomat”. Gondoljunk bele, ha tavaly ilyenkor nem megy fel a CEU mellett tüntetők színpadára, hogy bejelentse „a választói mozgalmát”, ma micsoda sikereknek lennénk híján! Jó, oké, a CEU közben már Bécsbe költözködik, de ne akadjunk fel apróságokon. Volt „választási nagygyűlés” a Gödörben, meg kábé minden hatodik körzetben egy tegnap semmit nem érő konklúzióval záruló mérés. Itt lehet támogatni minket, mutatom a bankszámlaszámomat, szignálunk a Family Frost dallamkürtje.
Elképesztően sikeres napot zártunk vasárnap. Mindenki, aki az eredmény kialakításának részese volt, politikusként, éceszgéberként, kókleroldalak üzemeltetőjeként, mind-mind büszke lehet magára. Tök jól sikerült. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mintegy mellékesen a Fidesz győzött, sőt, kétharmadot szerzett, igen. De a siker megítélését ez semmilyen módon nem befolyásolja. Legyünk őszinték, volt bárki, akár a fenti pártok közül, akár a körülöttük döngicsélő spin doctorok és bankszámlamozgalmak vezetői között, aki komolyan hitte, hogy legyőzik vasárnap a Fideszt? Volt, aki őszintén abban a hiszemben és azzal a céllal indult ezen a választáson vagy próbálta befolyásolni azt műcivil politikai mozgalmárként, hogy legyőzik Orbánt?
Akkor meg? Amit valójában akartak, az meglesz. Székek, pénzek, címlapinterjúk, folytatódó drámai hangú pénzkunyerálások.
Siker a javából. Mi, többiek meg majd kitaláljuk, hogyan tovább.