A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 33.
száma.

BIZTONSÁGOS ORSZÁG - Szent István király 1018–2018

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár: „A biztonságos környezethez szeretnénk hozzájárulni a kétgyermekesek adókedvezményének ismételt emelésével. Sokkal többet szánunk otthonteremtésre. ”

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár:„A legfontosabb, hogy minden gyermek sportoljon. Ez alapfeladat, amihez megfelelő létesítményeket kell biztosítani, és az utánpótlásnak is komoly bázist jelent.”

Rajcsók Attila szobrászművész: „Nem az a lényeg, hogy állandóan dicsérjenek, hogy középpontban álljak, hanem hogy a szobraimmal tegyem le névjegyem az utókor számára. Örülök, ha műveim elgondolkodtatják a befogadót.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Több magyar ifjúsági központot Erdélybe

Joggal népszerűtlen a román parlament

Antal Lóránt szenátor: amikor Traian Basescu államelnök lett, belekezdett egy elég kemény kampányba a parlament ellen. Emellett számos olyan dolog is történt, amelyben a honatyák vettek részt, és az intézmény népszerűségét rombolták.

A Verestóy Attila halálával megüresedett mandátumot kapta a parlamentben, az RMDSZ korábbi szenátorjelöltjeként. Gondolt arra, hogy egyszer „hivatalos” politikus lesz?
 

–Az elmúlt nyolc évem a közösségi szerepvállalásról szólt. 2016-ban a parlamenti választás után, és miután az életkoromból kifolyólag 2017 elején nem indulhattam újra a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöki mandátumáért, arról beszéltem, hogy tovább folytatom gazdasági tevékenységeimet és megalapítjuk a Fiatal Vállalkozók Tanácsát. Már ezzel is a politika színterén maradtam volna, és már 2016-ban egyeztetések voltak arról, hogy a szenátori mandátum átvételére készülök.
 
Hogyan fogadták az RMDSZ-frakcióban?
 

–Nagyon korrekt módon és segítőkészen; teljesen mértékben segítenek. Már ebben a pár napban is bármilyen kérdéssel fordulhattam mind a szenátorokhoz, mind az ott dolgozó adminisztratív személyzethez.
 
Évekig egy nagy ernyőszervezet, a MIÉRT elnöke volt. A tisztséggel szerzett politikai tapasztalatokat hogyan tudja a parlamentben kamatoztatni?
 

–Még a MIÉRT korábbi vezetőjeként sok egyeztetésen vettem részt román pártok ifjúsági szervezeteivel, amelyekből a 2016-os választásokkor számos vezető bejutott a parlamentbe, akár a szenátusba is. Ha lehet így fogalmazni, egy plusszal indulok, mert a kerekasztal-beszélgetések és az ifjúsági szervezetek vezetőinek rendezett akadémia olyan tapasztalatokat adott, amelyek segítenek a hatékonyabb munkavégzésben.
 
Milyen törvénytervezetet szeretne kidolgozni?
 

–Létezik egy törvény az ifjúsági központok létesítésének szabályozásáról, amely miatt jelenleg csak a megyei ifjúsági hatóságok létesíthetnek ilyen központokat, saját forrásból. Lenne egy olyan kezdeményezés, amely elsősorban az egyetemi városokban a hallgatók kultúrotthonainak hatáskörébe is átvinné ezt a lehetőséget. Ha ők is létesíthetnének központokat, akkor pályázhatnának EU-s forrásokra, és újabb, a kornak megfelelő intézmények jöhetnének létre. Nemrég tárgyalták a gazdasági ipar és szolgáltatás bizottságban, ahová kerültem, az altalajkincsek illetékének a törvényét és az altalajkincsek ügynökségének átalakítósáról szóló törvénykezdeményezést. Ez az RMDSZ szempontjából is kiemelten fontos kérdés, ugyanis jelen pillanatban az altalajkincseket feldolgozó vállalatok az ügynökségnek fizetnek Bukarestben, mi pedig azt szeretnénk, hogy legalább harminc százalék maradjon a befizetett illeték után azokon a településeken, ahol a feldolgozások történnek.
 
Kikéri-e édesapja tanácsait, hiszen ő hosszú ideig volt képviselő.
 

–Már a 2014-es EP-kampányban sokat hangoztattam, hogy a családban a politikai mindennapi kérdés volt, ha sok kérdésben nem is értettünk egyet. Hasznát fogom venni annak, hogy apám több mint két évtizeden át parlamenti képviselő volt. Konkrét példát is mondhatok: a már említett bizottság volt elnöke Daniel-Catalin Zamfir és jelenlegi alelnöke, Marin Gheorghe apám kollégái voltak, és teljes nyitottsággal fogadtak, ami azt jelenti, hogy már olyan kommunikációs csatorna alakult ki, ami nem elhanyagolható. Mindannak ellenére, hogy általában egy ilyen hátteret hátrányként élnek meg emberek, véleményem szerint ez előny is lehet.
 
A parlament az egyig legnépszerűtlenebb intézmény Romániában. Mi ennek az oka?
 

–Amikor Traian Basescu államelnök lett és belekezdett egy elég kemény kampányba a parlament ellen, akkor kezdődött el ez a folyamat. Emellett számos olyan dolog is történt, amelyben a honatyák vettek részt, és az intézmény népszerűségét rombolták. Szerintem azonban a szenátus vezetése dolgozik azon, hogy az intézmény súlyát visszaadják, mert az alapgondolat az, hogy egy demokráciában a parlament az egyik legfontosabb intézmény. Nem csak a magyar képviselőknek, szentároknak, de minden párt delegáltjának dolgoznia kell azon, hogy visszaszerezzük a parlamenttel szembeni bizalmat. Tehát ez nem csupán rajtunk múlik.
 
Medveczky Attila