A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

A FIATALOKÉRT ADTA ÉLETÉT

szerk

„Jánosnak azért kellett meghalnia, mert az ifjúsággal foglalkozott” – nyilatkozta lapunknak két évvel ezelőtt a kedden boldoggá avatott Brenner Jánosról testvére, Brenner József.  Ugyanezt emelte ki a több mint tizenötezer ember részvételével megtartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is: „Fő bűne az volt, hogy szerették a fiatalok és szerették az öregek. Nagyon sok embert szerzett meg a hitnek, az egyháznak.” Szentbeszédében azt mondta, hogy Brenner János nem akármilyen gyilkosság, nem valami látszólagos baleset áldozata lett, hanem megadatott neki, hogy az Oltáriszentség vértanúja legyen, méltán nevezzük őt a magyar Tarzíciusznak.
Az 1950-es években a folyamatosan az egyházat támadó intézkedések, a szerzetesrendek feloszlatása, majd az 1956-os forradalom leverését követő megtorlások közepette a fiatal káplán „szemet szúrt” az állam megbízottjának. A bíboros felidézte, hogy milyen brutális kegyetlenséggel - harminckét késszúrással, testét megtaposva, csontjait eltörve – oltották ki a fiatal káplán életét.
„Magát nem tudta megvédeni, de az Oltáriszentséget megóvta a meggyalázástól” - fogalmazott Erdő Péter, hozzátéve, úgy találtak rá holttestére, hogy kihűlt balkeze még szorította az Oltáriszentséget tartalmazó tarsolyt, amit a szíve fölött tartott. 
A bíboros szavai szerint a hatvan évvel ezelőtti sötét téli éjszakán úgy tűnt, hogy meghalt egy eszmény, és most, évtizedek múltán Ferenc pápa döntése nyomán itt áll előttünk „az új, nagy, fényes pártfogó”, Boldog Brenner János.