A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A FIATALOKÉRT ADTA ÉLETÉT

szerk

„Jánosnak azért kellett meghalnia, mert az ifjúsággal foglalkozott” – nyilatkozta lapunknak két évvel ezelőtt a kedden boldoggá avatott Brenner Jánosról testvére, Brenner József.  Ugyanezt emelte ki a több mint tizenötezer ember részvételével megtartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is: „Fő bűne az volt, hogy szerették a fiatalok és szerették az öregek. Nagyon sok embert szerzett meg a hitnek, az egyháznak.” Szentbeszédében azt mondta, hogy Brenner János nem akármilyen gyilkosság, nem valami látszólagos baleset áldozata lett, hanem megadatott neki, hogy az Oltáriszentség vértanúja legyen, méltán nevezzük őt a magyar Tarzíciusznak.
Az 1950-es években a folyamatosan az egyházat támadó intézkedések, a szerzetesrendek feloszlatása, majd az 1956-os forradalom leverését követő megtorlások közepette a fiatal káplán „szemet szúrt” az állam megbízottjának. A bíboros felidézte, hogy milyen brutális kegyetlenséggel - harminckét késszúrással, testét megtaposva, csontjait eltörve – oltották ki a fiatal káplán életét.
„Magát nem tudta megvédeni, de az Oltáriszentséget megóvta a meggyalázástól” - fogalmazott Erdő Péter, hozzátéve, úgy találtak rá holttestére, hogy kihűlt balkeze még szorította az Oltáriszentséget tartalmazó tarsolyt, amit a szíve fölött tartott. 
A bíboros szavai szerint a hatvan évvel ezelőtti sötét téli éjszakán úgy tűnt, hogy meghalt egy eszmény, és most, évtizedek múltán Ferenc pápa döntése nyomán itt áll előttünk „az új, nagy, fényes pártfogó”, Boldog Brenner János.