A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 21.
száma.

Kassai Lajos: Lépjünk ki a komfortzónánkból

Áder János az első államfő, aki a csángókhoz látogatott, kendezőt tettek a nyakába, amilyet a csángó esküvők kitüntetett vendégei szoktak kapni

Az SZDSZ bábja: különösen ízléstelen volt a taxisblokád alatti magatartása

Szita Károly: 67-es gyorsút, iparterületek, sportcsarnok, uszoda, busztelephely, színház, közlekedési központ, okospark - az történik Kaposváron, amit megálmodtunk
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A FIATALOKÉRT ADTA ÉLETÉT

szerk

„Jánosnak azért kellett meghalnia, mert az ifjúsággal foglalkozott” – nyilatkozta lapunknak két évvel ezelőtt a kedden boldoggá avatott Brenner Jánosról testvére, Brenner József.  Ugyanezt emelte ki a több mint tizenötezer ember részvételével megtartott latin nyelvű boldoggá avatási szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is: „Fő bűne az volt, hogy szerették a fiatalok és szerették az öregek. Nagyon sok embert szerzett meg a hitnek, az egyháznak.” Szentbeszédében azt mondta, hogy Brenner János nem akármilyen gyilkosság, nem valami látszólagos baleset áldozata lett, hanem megadatott neki, hogy az Oltáriszentség vértanúja legyen, méltán nevezzük őt a magyar Tarzíciusznak.
Az 1950-es években a folyamatosan az egyházat támadó intézkedések, a szerzetesrendek feloszlatása, majd az 1956-os forradalom leverését követő megtorlások közepette a fiatal káplán „szemet szúrt” az állam megbízottjának. A bíboros felidézte, hogy milyen brutális kegyetlenséggel - harminckét késszúrással, testét megtaposva, csontjait eltörve – oltották ki a fiatal káplán életét.
„Magát nem tudta megvédeni, de az Oltáriszentséget megóvta a meggyalázástól” - fogalmazott Erdő Péter, hozzátéve, úgy találtak rá holttestére, hogy kihűlt balkeze még szorította az Oltáriszentséget tartalmazó tarsolyt, amit a szíve fölött tartott. 
A bíboros szavai szerint a hatvan évvel ezelőtti sötét téli éjszakán úgy tűnt, hogy meghalt egy eszmény, és most, évtizedek múltán Ferenc pápa döntése nyomán itt áll előttünk „az új, nagy, fényes pártfogó”, Boldog Brenner János.