A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Soros szatócsboltja, vagy nemzetek Európája

Nem mindegyA kivándorlás megállítható

Märle Tamás

„A Fidesz megnyert egy választást, de elveszíthet egy generációt. A csalódott fiatalok álltak a szombati százezres kormányellenes tüntetések élére” – írta a HVG. A baloldali hetilap címlapsztorijában azt ecsetelte, hogy a demokratikus választásokon harmadszor is kétharmados többséget szerzett Orbán-kormány „elnyomása” elől százezrek fognak külföldre menekülni. A hosszas cikkben a „fojtogató légkör” és a „szörnyű diktatúra” mellett más érvet nem sorakoztatnak fel amellett, hogy miért is kellene innen elmenni. Nem magyarázzák meg, hogy mitől olyan borzasztó itt az élet.
A HVG és más baloldali újságok, honlapok szívesen mutogatják azokat a statisztikákat, amelyek szerint 2010 óta folyamatosan növekedik a külföldön dolgozó magyarok száma. Ennek okait már nem részletezik, azonban mi lentebb most megtesszük a tisztánlátás kedvéért. Szintén nem szeretik azt fejtegetni, hogy e tekintetben, hol helyezkedünk el a térségben. Nyilván nem állunk rosszul, azért nem elemzik.
A kivándorlás jelensége nem újszerű (a századfordulón másfél millióan „tántorogtak ki” az Újvilágba) és nem is egyedülálló. Ugyanakkor valóban égető kérdés - sőt, az illegális bevándorlás tömeges megjelenése óta még égetőbb -, hiszen ha nem változnak a demográfiai és kivándorlási tendenciák, akkor 2050-re 6-7 millió magyar lakosa lesz Magyarországnak.
Napjainkban egész Kelet-Közép-Európa küzd a problémával, viszont a térségben hazánkból vándorolnak ki a legkevesebben. Az ENSZ adatai szerint Lengyelországból a lakosság 11,5, Bulgáriából 16, Romániából 17, míg Szlovákiából az emberek 6,3 százaléka távozott.
Szintén nem firtatta a balmédia, hogy ez a szám Horvátország esetében 20(!) százalékot jelent, és két héttel ezelőtt Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő rendkívüli állapotot jelentett be emiatt. „A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el. Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?" – tette fel a kérdést az államfő, aki szerint az állami vezetők elsődleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez. Véleménye szerint konkrét cselekvési tervre van szükség a népesség megújításához.
Természetesen attól, hogy máshol még rosszabb a helyzet, nekünk még nem lesz jobb. Térjünk vissza Magyarországra. Hány magyar állampolgár él külföldön? A kérdésre nehéz válaszolni, hiszen nem rendelkeznek a különböző országok egységes statisztikával, és nem mindenki jelenti be ott-tartózkodását a külföldi hatóságoknál.
A legpontosabb becslések szerint 600 ezerre tehető az Európában (a Kárpát-medencén kívül) élő magyarság száma, többségük a 2004-es uniós csatlakozás után vándorolt ki. Számuk 2011-től növekedett meg ugrásszerűen, de nem az „orbáni diktatúra” miatt, hanem azért, mert hét évig még bizonyos korlátozások voltak érvényben, csak 2011 májusa óta lehet korlátlanul munkát vállalni az unió minden országában.
A kivándorlás problémája ugyanakkor tény, már csak azért is, mert a külföldön munkát vállalók többsége fiatal felnőtt, a statisztikák szerint a németországi magyarságnak több mint a fele 25-45 év közötti. Vagyis azok mennek el, akik képesek gyereket vállalni, adót-járulékot fizetni, új vállalkozások elindításába belevágni.
Számos oka van annak, hogy miért vállalnak munkát vagy miért telepednek le külföldön az emberek. Politikai okokból csak egy-egy üldözési mániában szenvedő egyén „menekül el” innen, a többség gazdasági okokból, a magasabb fizetés és a könnyebb élet reményében. Aztán, hogy ez teljesül-e, arra mindenki tud válaszolni saját tapasztalataiból. Van, aki össze tudja gyűjteni akár az ottani lakásra valót is, másoknak meg rosszabbul megy, mint idehaza.
A kivándorlás vagy az itthon maradás okát több tényező is jelentősen befolyásolta az elmúlt években. Először is az illegális bevándorlás és a terrorizmus miatt bizonyosan többen döntöttek Magyarország mellett. (Még osztrák, német vagy holland állampolgárok ideköltözéséről is lehet tudni.) Másrészt elvitathatatlan az Orbán-kormánytól a folyamatos gazdasági növekedés. Nem véletlen, hogy az új kormány tagjai közül először Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személye vált biztossá. Amíg a munkanélküliség 2010-ben rekordszinten 11,4% volt, mára 3,9%-ra csökkent! És nem azért, mert olyan sokan hagynák el hazánkat, sőt!
Szintén olyan adat következik, amivel nincs tele a média: több mint 17-szer több magyar állampolgár költözött haza Magyarországra mint 2010-ben. Az óriási növekedés mögött részben itt is az húzódik, hogy egyre többen vállalhattak munkát külföldön a korábbi korlátozás megszűnése után, és a nagy mozgás miatt nemcsak a ki-, hanem a hazavándorlók száma is növekedett. Viszont a másik adat már támadhatatlan: 2015 óta folyamatosan csökken a kivándorlók száma!
Ennek oka egyértelműen az, hogy Magyarország biztonságos és stabilan fejlődik, egyre jobban megközelítjük a nyugati életszínvonalat. A bürokrácia jelentős csökkentésével, az egészségügy korszerűvé tételével és más intézkedésekkel pedig még inkább vissza lehet nyesni a kivándorlók számát és még több fiatalt lehet hazacsábítani. A kivándorlást nem lehet egyik napról a másikra megállítani, további csökkentésére azonban csak ez a kormány lehet képes. A Gyurcsány-Vona koalíció saját maga vizionált káoszt győzelme esetén, hatalomra kerülésük esetén lett volna csak miről írnia a HVG-nek.
A magyar kivándorlás helyzetét összegezve azt mondhatjuk, hogy jó, de egyben hosszú úton járunk. Az ismét kétharmaddal felruházott kormánynak megvan a lehetősége arra, hogy egyre többeket „tartson itthon”. A magyar megmaradás másik záloga és óriási feladata a demográfia kérdése. Miként állunk ebben, összejöhet a fordulat? Ezt a kérdést jövő heti számunkban fogjuk körüljárni.
A teljes cikk 5 grafikonnal és diagrammal a legújabb Magyar Fórumban!