A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Művészi hitvallásának alapja a magyar történelem

Medveczky Attila

Élete igazi kisebbségi sors volt – de ő sosem alkudott.

Születtem az Úr 1930. esztendejében, július havának 26. napján, szombaton déli háromnegyed kettőkor, az Oroszlán és a Nap jegyében. Erdély fővárosában, kincses Kolozsvárott, annak is külvárosában, a Pillangó utcában, a nagy gazdasági válság idején, kisebbségi sorban, szegény művészcsaládban –kezdi Önvallomását a művész, akinek halálhíre, mint a villám, ha lesújt az égből, úgy érte Kárpát-medence magyarságát. Neve lágbetűkkel beleírta magát a „Magyar Képzőművészet Örök Lexikonába.”
 
Élete igazi kisebbségi sors volt – de ő sosem alkudott. Sosem tántorodott meg. Szülei korán elváltak, és apja, Szervátiusz Jenő – a híres szobrász - , mit egy régi céhes mesterlegény hátizsákkal, pár vésővel felszerelve járta az országot. Szervátiusz Tibor visszaemlékezései szerint édesapja mindenütt megfordult, tanított és dolgozott. Sőt fiát magával vitte, így a kis Tibor megismerte az erdélyi nép minden gondját, baját, de ugyanakkor megismertem örömét, bánatát, dalait, táncait, balladás múltját és jelenét. Sokat lakott falun, így a mezítlábas, vidám falusi gyermekek életét élte. Közben bicskával kicsi bálványokat faragott a havasokból lezúduló patakok partján.
Olvassa el a teljes cikket a legújabb Magyar Fórumban!