A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 29.
száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a Kremlben

CSURKA ISTVÁN VITAINDÍTÓ ELŐADÁSA MONORERDŐN 1985-BEN

MEDVECZKY ÁDÁM ’77 – A Kossuth-díjas karmester szerint a keresztény művész nem lehet közömbös. Jézus urunk is ostorral űzte ki a kufárokat a templomból. Tehát a hitnek harcosnak kell lennie.

POLGÁRŐRÖK EZREI VÉDIK A HATÁRT – Dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója: Szent László a mi védőszentünk, több mint hatvanezer polgárőrnek, akik fogadalmat tettek arra, hogy megvédjék településeink közrendjét.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
Az osztrák érsek kiosztotta a német püspököket

A hallgatósága nagy tapssal fejezte ki egyetértését a nunciussal.

Zurbriggen nuncius érsek: "Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!"Keményen bírálta az osztrák pápai nuncius, Peter Zurbriggen, azokat a német püspököket és papokat, akik a napokban tiltakozásukat fejezték ki a bajor tartományi kormány döntésével szemben, miszerint június 1-jétől kereszteket kell kifüggeszteni a tartományban működő állami hivatalok épületeiben "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként". A hallgatósága nagy tapssal fejezte ki egyetértését a nunciussal.
Élesen kritizálta Ausztria pápai nunciusa, Peter Stephan Zurbriggen érsek a bajor kormány döntésével szemben tiltakozó német püspököket:
Mint nuncius és mint a Szentatya képviselője, szomorú vagyok és szégyellem magam, hogy amikor kereszteket állítanak a szomszédos országban, épp püspökök és papok kell, hogy kritizálják ezt. Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!
Ezeket a kijelentéseket a nuncius egy az ausztriai Wienerwaldban, a Heiligenkreuz Főiskolán tartott előadásán tette. A hallgatósága a nuncius szavait tapssal fogadta.
Az esetről készült videófelvétel itt megtekinthető:
Az érsek közvetve egy másik bírálatot is megfogalmazott Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke felé: "Ha egy püspök elzarándokol a Szentföldre, és bármi okból szégyelli viselni a keresztet, az engem is szégyenbe hoz."
Marx bíboros 2016 októberében levette magáról a püspöki mellkeresztjét, amikor a jeruzsálemi Templom-hegyre látogatott. A bíboros később azzal magyarázta ezt, hogy a tette "a visszafogottság gesztusa" volt, amikor egy a zsidóság és a muszlim hívek által is szentnek tartott helyen tartózkodott.
Zurbriggen érsek a bírálatát úgy folytatta: "Emlékszem a kedves barátomra, Jean Louis Tauran bíborosra, aki amikor ellátogatott Szaúd-Arábiába, és ott fogadta őt a király, egy kétszer akkora keresztet viselt, mint amekkora az enyém. Ez a bátorság!"
Az érsek ehhez kapcsolódóan megemlített egy a Bécsi Egyetemen tapasztalt esetet is: "Itt, Bécsben, ezen a régi teológiai fakultánson, ahol úgy tudom, 1368 óta vannak kitéve keresztek, valamilyen okból ezeket is eltávolították." A katholisch.de erről azt írja: a Bécsi Egyetem katolikus teológiai fakultánsa februárban több régi előadótermét újakra cserélte, amelyeket azonban az egyetem más fakultánsaival együtt használnak, emiatt a fakultáns vezetősége úgy döntött, hogy a korábbi hagyománytól eltérően az új termekben nem helyeznek ki kereszteket.
Zurbriggen érsek így folytatta: "Kedves testvéreim és nővéreim, ez a vallási és politikai korrektség lassan az idegeimre megy!"
Az érsek mindezekkel összefüggésben megemlítette a saját püspöki jelmondatát is: "Sancta crux, mihi lux. - A Szent Kereszt az én fényem."
A svájci születésű Zurbriggen 2009 óta szolgál Ausztria pápai nunciusaként.