A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Szakadásnak indult a Jobbik

Toroczkai László - aki a Jobbik május 12-én lezajlott tisztújításán alulmaradt a szavazatok 54 százalékával elnökké választott Sneider Tamással szemben - kedden Budapesten, a párt Villányi úti irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pénteken hét jobbikos polgármester és számos jobbikos középvezető vett részt azon gyűlésen, amelyen döntöttek arról, hogy Mi magunk néven a Jobbikon belüli platform létrehozását indítványozzák.
    "Szeretnénk még ezt a politikai közösséget, amely jelenleg a Jobbik keretein belül működik, visszaterelni a Jobbik alapító okiratában lefektetett szellemiséghez és bízunk abban, hogy még korrigálható az az irány, ami az elmúlt időszakban látható volt" - indokolta a platform alapítását Ásotthalom polgármestere, aki Devecser, Cserháthaláp és Nagytőke szintén jobbikos polgármestereinek társaságában tartotta a sajtótájékoztatót.
    Jelezte: a párt elnöksége dönthet a platform jövőjéről, hiszen a Jobbik mostani alapszabályában nincs platformra vonatkozó szabály, de nem is tiltja semmi annak létrehozását. Torockai László közölte, ha szükséges, kezdeményezik az alapszabály módosítását, de tulajdonképpen a platform péntek óta már működik. Mint mondta, az alapszabály-módosításról a Jobbik kongresszusa dönthet, és érzése szerint meg is lenne a többsége egy ilyen módosításnak.
    Kérdésre válaszolva úgy vélte: ha az elnökség elutasító a platformmal szemben, az akár pártszakadáshoz is vezethet. A felelősség az elnökség és a pártigazgató kezében van - mondta Toroczkai László, aki szerint ugyanakkor jobb lenne egyben tartani a Jobbikot. Jó hírnek nevezte, hogy levelezés indult közte és Sneider Tamás Jobbik-elnök között.    
    Közölte: a platform június 23-án Ásotthalmon "zászlóbontó gyűlést" tart, amelyre több száz, több ezer embert várnak. Nemcsak a Jobbik jelenlegi tagjait, hanem mindazokat, akik a Jobbik alapító okiratában foglalt szellemiséggel szimpatizálnak, de már vagy elhagyták a Jobbikot, vagy eddig nem érezték úgy, hogy megfelel számukra a párt által az elmúlt két évben követett stratégiai irány - fejtette ki Toroczkai László.
    Kérdésre azt mondta, szeretnék június 23-ig lefolytatni az elnökséggel a platformról szóló tárgyalásokat, így ez határidőként is felfogható.
    Toroczkai László a platform céljaként azt határozta meg, hogy újra elővegyék azokat a magyarság számára fontos nemzetstratégiai kérdéseket, amelyekből semmilyen politikai taktika miatt nem kívánnak engedni. Ilyennek nevezte a  migráció, a kivándorlás, "a magyar-cigány együttélés", a trianoni békeszerződés és a határon túli magyarok ügyét, amelyek szerinte háttérbe szorultak az elmúlt években. Kérdésre válaszolva a platform lényegének azt nevezte, hogy visszaadják a Jobbik mozgalmi jellegét, ami az elmúlt két évben elveszett. "Szeretnénk a Jobbik foglyul ejtett lelkét visszaadni a Jobbiknak és a jobbikosoknak" - fogalmazott.
    Hangsúlyozta: a platform szeretné, ha a Jobbik, ahogyan korábban, megmaradna a balliberális tömb és a Fidesz között, és nem simulna be az ellenzéki tömbbe, amelyhez szerinte "természetszerűen" soha nem tartozott. Szeretnénk a függetlenséget is megőrizni a továbbiakban - mondta.
    Jelezte: mivel a platform alapításának gondolata jobbikos polgármesterektől származik, szeretnék segíteni a Jobbik felkészülését az önkormányzati választásokra.  
    Toroczkai László úgy vélte: a platform "nagyjából a fele lehet Jobbik tagságának", és a hét alapító polgármesterén túl további jobbikos településvezetők csatlakozása is várható. 
    Kérdésre elmondta, hogy a pénteki gyűlésen a Jobbik parlamenti frakciójából többen részt vettek, közülük Dúró Dóra például már csatlakozott a platformhoz, de szerinte várható más képviselők csatlakozása is. Novák Elődöt nevezte meg még a platform tagjaként.

Az alapszabály nem teszi lehetővé platform létrehozását a Jobbikban, a párt elnöksége csütörtökön foglalkozik Toroczkai László kezdeményezésével - közölte az ellenzéki párt szóvivője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Jakab Péter arra reagált, hogy Ásotthalom jobbikos polgármestere bejelentette, Mi magunk néven platformot alapítana a Jobbikon belül, hogy társaival a pártot "visszatereljék az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez".
     A szóvivő kijelentette: a platformnak nincs létjogosultsága, mert az alapszabály nem teszi lehetővé a létrehozását, és emellett a Jobbik ragaszkodik a 2003-as alapító-okirathoz, miszerint a párt a nemzet egészét képviseli. 
    "Párton belül létrehozni egy másik pártot, az a párt ellen hat" - fogalmazott.
    Hozzátette: tudják, hogy a Fideszen belül vannak törekvések arra, hogy pártszakadás legyen a Jobbikban, hogy a Jobbik előbb-utóbb a kereszténydemokraták, az MDF vagy éppen a kisgazdák sorsára jutva a Fidesz egyik platformja legyen, de "ezt az örömet nem szerzik meg nekik".
    Jakab Péter közölte, lehetnek viták a pártban, hiszen egy demokratikus közösségben a vita a fejlődés motorja.
    Ha ezeket a vitákat a párt lefolytatta, akkor mindenkinek tudomásul kell vennie a legfőbb döntéshozatali szerv, a kongresszus döntését - mondta.
    Hozzátette: kongresszus szerint tovább kell járni azt az utat, amelynek eredményeként a Jobbik egy szociálisan érzékeny nemzeti néppártként a magyar társadalom legszélesebb rétegeit kívánja képviselni, függetlenül attól, ki bal- és ki jobboldali.
    Hangsúlyozta: "a Jobbik jövőjét nem egyes személyek írják, nem Toroczkai László írja, nem Sneider Tamás, de még nem is Vona Gábor, hanem a Jobbik kongresszusa, vagyis maga a tagság".
    Jakab Péter kijelentette: a Jobbik továbbra is Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, a maga 1,3 millió szavazójával az egyetlen valós ellenzéki alternatíva és az is fog maradni. Elmondta, a Jobbik már most arra készül, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a lehető legnagyobb sikert érjék el és minden létező településen gátat szabjanak az Orbán-rendszernek és "felszabadítsuk a magyar falvakat, a magyar városokat".
    Kérdésekre válaszolva a szóvivő azt mondta, a csütörtöki elnökségi ülésen értékelik a helyzetet.
    Arra a felvetésre, hogy kizárás is lehet-e a platformalapítás következménye, Jakab Péter azt mondta, akár még ez is előfordulhat, ha valaki szembemegy az alapszabállyal vagy a párt elnökségének akaratával, illetve a kongresszus döntésével, de ezt az elnökség dönti el.
    Emlékeztetett arra, hogy az MSZP-ben vannak platformok, de szerinte ott sem működnek. Úgy folytatta: nem kívánják az MSZP útját járni, a Jobbik azt az utat akarja járni, amely arról szól, egységesen állnak ki a nemzeti-néppárti politika mellett.
    Egy kérdésre Jakab Péter közölte, nem mondja, hogy Toroczkai László a Fidesz embere, de az szinte biztos, hogy a Fidesz megpróbálja őt használni.
    Elmondta, nem tartanak attól, hogy pártszakadás lesz. Lehetséges "lemorzsolódás", hiszen az elmúlt években is voltak olyanok, akik távoztak a pártból - tette hozzá. Azt mondta, nem hiszi, hogy a Jobbik politikusaiból új párt jönne létre, vagy ha mégis, akkor az gyorsan el is tűnhet a politika süllyesztőjében, mint a Magyar Hajnal vagy a Magyar Főnix Mozgalom.
    Jakab Péter azon véleményének is hangot adott, hogy a Jobbik azért nem tud visszatérni az eredeti irányához, mert nem is tért el attól. Kifejtette: már a 2003-as nyilatkozat deklarálta a néppártosodást, ez teljesedik most ki.
    Arra a kérdésre, hogy Vona Gábor volt pártelnökkel konzultáltak-e az ügyben, az országgyűlési képviselő azt mondta, a Jobbik új elnöksége felállt, annak tagjai egymással konzultálnak a fontos kérdésekről. 
    Kitért arra, hogy Szente Béla, Monorierdő és Baumgartner László, Bánokszentgyörgy jobbikos polgármestere jelezte, visszaéltek nevükkel, nem vesznek részt a platformban. Hozzátette: Jámbor Márk, a párt egyik regionális igazgatója is jelezte, hogy ő sem adja nevét ehhez a platformhoz.

Röviddel ezután pedig Toroczkai a következőt nyilatkozta a 888-nak: "barátságtalan lépésnek tartom, hogy a Jobbik vezetése szinte meg sem várta, hogy befejezzem a sajtótájékoztatómat, azonnal elutasítóan reagáltak, esélyt sem adva a párbeszédre. Június 23-án tartjuk a zászlóbontó gyűlésünket, addig eldől, hogy milyen formában tudjuk folytatni."