A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Párbeszéd Mandátumért

Märle Tamás

Szeretném, ha ők maradnának, de vagy nem megyek el szavazni vagy másra szavazok, mert nem szeretném, ha túl nagy hatalmuk lenne. Mondta több ismerősöm is a választások előtt, mire én azzal érveltem, hogyha azt szeretnéd, hogy a Fidesz maradjon kormányon – legyen családtámogatás, határvédelem stb. – akkor ne tedd kockára az ország sorsát és szavazz rájuk, nehogy végül a többi párt szerezzen többséget.
Kétségtelen, valóban üdvös lenne, ha erős és konstruktív ellenzéke lenne a kormánynak, amelyik felhívja a figyelmet a valós problémákra, máskor pedig támogatja a kormány pozitív törekvéseit. Csakhogy a Gyurcsány-Vona-koalíció alakulásával tisztán látszott, hogy ebből nem lehet konstruktív ellenzék. A választások aztán sokkal simábban alakultak, mint elképzeltük, de mi történt azóta  a „nagy reményű” ellenzékkel?
Még meg sem alakult az új Országgyűlés, kiderült, hogy valóban lehet más a politika: Sallai R. Benedek előbb az öklével, majd írásos kirohanásaival ment neki Hadházy Ákosnak, Schiffer András alapító elnök meg kilépett a pártból. Hadházy Ákos pedig bár 2017-ben azt ígérte, hogy újabb fideszes kétharmad esetén lemond mandátumáról, aztán csak nem vonta meg magától a „szerény” képviselői apanázst.
Tekintsünk eggyel balra: Karácsony Gergely a választások délelőttjén úgy fenyegette a köztársasági elnököt, mintha bármi esélye lett volna Orbán Viktort megszorongatni. Erre néhány nappal ezelőtt még a frakciója is elfogyott Bősz Anett kiválásával, csak aztán a „független” Mellár Tamás végtelen önzetlensége megmentette a Párbeszéd frakcióját és az annak járó 135 milliót. Maga a tény, hogy ettől az egyszázalékos párttól szerzett miniszterelnök-jelöltet az MSZP, mutatja, hogy az MSZMP-hez hasonlóan lassan ők is feloszlathatják magukat. Szanyi Tibor fel is vetette a minap, hogy fel kellene számolni a pártot, mire Kunhalmi Ágnes magyarázkodott az ATV-ben, mintha minden rendben volna.
Aztán ott van Vona Gábor, aki három elbukott választás után még mindig a háttérből irányíthatja a Jobbikot. A tisztújító kongresszuson kegyeltje, Sneider Tamás épphogy győzött, azonban mire kezébe veszi az Olvasó lapunkat, könnyen lehet, hogy pártszakadásról és a második helyre szorult Toroczkai László és híveinek kiválásáról szólnak a híradások. Legalábbis utóbbi egyre ezt pedzegeti.
Amint láthatjuk, a Parlamentbe jutott ellenzéki pártok közül négy a szétesés határán mozog, az egyetlen kakas, aki rendet tud tartani szemétdombján: Gyurcsány Ferenc. És ezzel még lesújtóbbá válik az ellenzékről festett kép.
Szó sincs ellenzéki munkáról, konstruktivitásról, a haza szolgálatáról. Hiteltelen politikusok vannak a színen, akik semmi újat nem tudnak felmutatni, de még mindig össze tudnak szedni annyi szavazatot, hogy biztosítsák maguknak zsíros képviselői fizetésüket, és a parlamenti részvétel miatti egyéb juttatásokat. Ezek eléréséhez 2022-ben már kénytelenek lesznek összefogni, fel is vehetik a Párbeszéd Mandátumért nevet.
A helyzet az, hogy valóban üdvös lenne egy erős és konstruktív ellenzék, de ennek legnagyobb kerékkötői az említett öt párt és politikusai.