A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Vallásos, egészséges, felelős, vagány fiatalokat nevelünk

Mindig az adott kor társadalmi kérdéseire keressük a válaszokat

Pótor József, a Magyar Cserkészszövetség elnöke: első általános iskolás kortól várjuk a gyerekeket a cserkészetbe – s innen indul nevelési programunk, mely 26 éves korig tart. Non-formális nevelésről van szó, s nem olyanról, mint az iskolákban, mert nagyon erősen használjuk az élménypedagógiai eszköztárat. Nevelési módszerünk a „cselekedve tanulás”.

Nehéz megszólítani az ifjúságot, közösséget építeni, mikor azt halljuk, látjuk; már a gyerekek is izoláltan, elkülönülve egymástól tabletteznek?
 

–Ez nem a gyerekek hibája, és én sem vagyok a modern eszközök ellensége. Ott kell használni azokat, és arra, amire, amikor szükséges. Táborainkba nem lehet okostelefont, és egyéb elektronikus eszközt vinni, de nem is lenne értelme, mert nincs hol feltölteni azokat. Azt vettem észre, hogy a táborokban ezek az eszközök nem is hiányoznak a gyerekeknek. Nem kerülöm meg a választ; nem nehéz megszólítani a fiatalokat. A probléma teljesen máshol gyökeredzik; a legfrissebb ifjúságkutatási eredmények szerint a fiatalok 75%-a semmilyen közösségbe sem tartozik. Se sportegyesületekbe, se diákkörökbe, és még sorolhatnám. Tehát négy fiatal közül háromnak nincs semmilyen közössége, ami nem jelenti azt, hogy nincs rá igényük. Ezért kell őket megszólítani. Leginkább az önkéntesek hiányoznak. Szövetségünkben 2500 önkéntes dolgozik, így mi aránylag jó helyzetben vagyunk. Önkénteseink heti szinten sok-sok órát fordítanak a cserkészet céljainak megvalósításáért. Sajnos nincs mindenhol cserkészcsapat, s ennek oka, hogy ezeken a helyeken nincs olyan felnőtt, aki maga köré szervezné a cserkészet iránt érdeklődőket. Az aktív, az önmagukon túlmutató nemes célokért tenni akaró felnőttek, felelős állampolgárok hiányoznak. Ahol pedig vannak ilyen vezetők, ott eredményeket érünk el. Egyértelmű, nem való mindenkinek a cserkészet, nem is akarunk tömegmozgalmat csinálni. Viszont még mindig tudnánk számban növekedni. De csak úgy, ha egy településen legalább egy felnőtt vállalkozik a vezetésre. A gyerekek pedig azért tableteznek, mert nem ismertetnek meg velük más szabadidős formát. Ha megmutatnak nekik olyat, ami a virtuális térnél izgalmasabb és jobb, akkor valódi közösséghez tartoznak.
Olvassa végig interjúnkat a legújabb Magyar Fórumban!