A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 25.
száma.

Orbán Viktor: Jövőre ennek a bizottságnak mennie kell!

A nemzeti összefogás tiszta eszméje: Csurka István 30 évvel ezelőtt elhangzott beszéde az erdélyi falurombolás elleni tüntetésen

Mónus József: a Hódítók Kupáját ezúttal egy Kr.e. 3. századiszkíta íj másolatával nyertem el, amit én készítettem

Szanyit megválasztották az MSZP alelnökének, majd lapunknak azt nyilatkozta, hogy az MSZP ma már nem vonzó
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
A magyar nemzet számíthat a ruszinokra

Ragaszkodás az egyházhoz, a vallás erejéhez

A Rákóczi-szabadságharc idején és az azóta eltelt évszázadokban a ruszin nép bizonyította, hogy a mindenkori Magyarország számíthat rá. A ruszinok a magyar nemzet fontos és hűséges alapkövei – mondta a Magyar Fórumnak Giricz Vera a Ruszin Nemzeti Ünnep alkalmából.

Május 22-én tartották a Ruszin Nemzeti Ünnepet. Mihez kapcsolódik ez a dátum?
 
– Közösségünk 2000-ben döntött úgy, hogy nemzeti ünnepünket a Rákóczi-szabadságharc kezdetének emlékére május 22-én tartja, hiszen a ruszinok által is lakott Beregszászon bontott zászlót Esze Tamás 1703-ban ezen a napon, és kezdetét vette a szabadságharc. II. Rákóczi Ferenc hadi sikereiből kivették részüket a Kárpátok keleti karéján élő ruszinok is, akik között szép számmal harcoltak ruszin földművesek is. A túlélők közül sokak sorsa is a fejedelemhez hasonlóan a bujdosás lett, vagy a helyben maradóké az elnyomás. Általában a ruszinokkal kapcsolatban II. Rákóczi Ferenc fejedelmet és a Rákóczi-szabadságharcot szoktuk megemlíteni, de ugyanígy beszélhetünk az 1848-as szabadságharcról is, amikor is a ruszin közösség ismét tanújelét adta annak, hogy a magyar nemzet rá mindig és mindenkoron számíthat. Közösségünket jól jellemzi az is, hogy száz évvel ezelőtt, 1910-ben az akkori népszámlálás szerint közel 500 000, tehát közel félmillió ruszin lakosa volt a magyar államnak. Az ilyen ünnepek jelzik, hogy közösségünk továbbra is él, megmaradt az élni akarása és a nemzeti tudata, ragaszkodása az egyházhoz, a vallás erejéhez.
 
Sosem volt a magyaroknak a ruszinokkal konfliktusuk? Olvassa el a teljes interjút a legújabb Magyar Fórumban!