A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 33.
száma.

BIZTONSÁGOS ORSZÁG - Szent István király 1018–2018

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár: „A biztonságos környezethez szeretnénk hozzájárulni a kétgyermekesek adókedvezményének ismételt emelésével. Sokkal többet szánunk otthonteremtésre. ”

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár:„A legfontosabb, hogy minden gyermek sportoljon. Ez alapfeladat, amihez megfelelő létesítményeket kell biztosítani, és az utánpótlásnak is komoly bázist jelent.”

Rajcsók Attila szobrászművész: „Nem az a lényeg, hogy állandóan dicsérjenek, hogy középpontban álljak, hanem hogy a szobraimmal tegyem le névjegyem az utókor számára. Örülök, ha műveim elgondolkodtatják a befogadót.”
Találjunk egymásra, legyen előfizetőnk!

Heti Magyar Fórum előfizetési díja:
3211 Ft / negyedév.

Havi Magyar Fórum előfizetési díja:
1470 Ft / negyedév.


Tel.: +36-1-781-3236

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Kiadó:
Bp. IX., Ráday u. 32., I. em. 3.
NA, UGYE!

Czyla

A második világháború után a szövetségesek két megszállási övezetre osztották fel Koreát. A megszállási zónák határán gyakori incidensek miatt Kim Ir Szen hadserege 1950 nyarán megtámadta Dél-Koreát, ellene nemzetközi haderőt szervezett az ENSZ, ám a katonák amerikaiak voltak és MacArthur parancsnoksága alatt harcoltak. A tábornok az északi csapatok hátába kerülve ugyan megfordította a háború menetét, mégis 1951-re gyakorlatilag patthelyzet állt elő: a felek a következő két évben is véres csatákat vívtak egymással, a frontvonal azonban megmerevedett, az Egyesült Államok vezette katonai szövetség az északiak védelmi állásait nem tudta áttörni. Amerikában a radikálisok azt követelték, hogy az elnök Kínának is üzenjen hadat, még az atomfegyver bevetése is szóba került. Truman, majd Eisenhower szóbeli fenyegetéseket ugyan küldött, de közben azért a béketárgyalásokat is szorgalmazták. A 65 évvel ezelőtt megkötött panmindzsoni fegyverszünet tehát csak félsikert hozott, hiszen az egyezményt máig nem sikerült békévé továbbfejleszteni. A több százezer katonai és milliónyi civil áldozatot követelő háború áldozatainak száma az évszázad végéig további félezer fővel nőtt, azoknak a számával, akik a demarkációs zónában gyakori villongásokban vesztették életüket.
 
Dél-Korea a kelet-ázsiai „kis tigrisek” egyikeként a világgazdaság meghatározó szereplője lett, Észak pedig jelentős fegyverarzenállal rendelkezik. Járai Judit hétfői washingtoni tudósításában említi, hogy Koreára vonatkozóan az Egyesült Államok eddigi diplomáciai tevékenysége tulajdonképpen azóta kudarcok sorozatának tekinthető, mióta azon a bizonyos genfi konferencián a Koreai-félsziget – valamint az akkori Indokina – jövőjéről zajló tanácskozás végén John Foster Dulles amerikai külügyminiszter elutasította a biztonsági garanciákat. Azóta egyetlen amerikai elnök sem jutott dűlőre Észak-Koreával, s bár Jimmy Carter elnöksége idején Kim Ir Szen, akkori észak-koreai vezető is a béketárgyalásokat javasolta, azokból nem lett semmi, s jóllehet Carter az amerikai katonák létszámának csökkentését is eltervezte, a Pentagon (védelmi minisztérium) ellenállásán ez is megbukott. Eddig összesen 11 amerikai elnök vallott kudarcot, ám Donald Trump és Kim Dzsong Un, a liberálisok által pocskondiázott államférfiak a Szingapúrban tartott csúcstalálkozón aláírták a történelmi dokumentumot, amiben megállapodtak a tartós békéről, az atomfegyver-mentesítésről és a családok újraegyesítéséről. Phenjan elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat vállal.
 
Észak-Koreában megvan a potenciál arra, hogy egy csodálatos hely legyen, lehetséges, hogy igazi változás történjen. Kim egy nagyon tehetséges ember. Fiatalon jutott hatalomhoz és kezdett el irányítani egy országot, ráadásul mindezt keményen teszi. A találkozóm Kimmel őszinte, egyenes és hasznos volt. Kim Dzsong Un már le is rombolt egy kísérleti atomfegyver-telepet, és az Egyesült Államok kész új alapokra helyezni kapcsolatát Észak-Koreával, és véget vet az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatoknak – nyilatkozta a találkozó után Donald Trump. Kim Dzsong Un, akit egy amerikai elemző nagyon okos, jó tárgyalófélként jellemzett, kijelentette, hogy találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték a régi beidegződéseket és az előítéleteket.