A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Jó reggelt!

Märle Tamás

Ibi semper est victoria, ubi concordia est. Mindig ott a győzelem, ahol az egyetértés – mondták a régi rómaiak. Az utóbbi napok nagy kérdése, hogy megértik-e ezt a kései utódok és a németek.
Nem vitás, hogy a 60 millió fős Olaszország és a 80 milliós lélekszámú Németországnak gazdaságilag, területileg, politikailag is hatalmas súlya van Európában. Idáig egyszerű volt a helyzet, mindkét állam a bevándorlás és a kvóta támogatójaként lépett fel, az utóbbi időben azonban komoly változások zajlottak le. Már a hosszas kormányalakítás is jelezte, hogy nem úgy van az, mint volt rég, mígnem Németországnak az a Horst Seehofer lett a belügyminisztere, aki év elején bejelentette, hogy Bajorország szövetségre kíván lépni Magyarországgal. Az olasz belügyminiszteri pozíciót pedig szintén Orbán Viktor egyik nagy tisztelője, Matteo Salvini nyerte el, aki hivatalba lépése utáni nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar miniszterelnökkel közösen fognak az Európai Unió megváltoztatásán dolgozni.
Az új olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte első szavai is bíztatóak voltak, hiszen kijelentette, hogy véget vet a migránsbiznisznek, csak hogy utána ő is hitet tett a kötelező kvóta mellett, mondván nem szeretné, ha Olaszország egyedül viselné a migráció terheit. Persze, kérdés, miért vegyünk át mi bármit is ezekből a terhekből, amikor semmi közünk hozzá.
Amellett, hogy Conte megszabadulna a bevándorlóktól, a további bevándorlás megállítása valós akaratnak tűnik, Olaszország a hétvége óta több hajót nem engedett partra szállni. Ahogy Salvini fogalmazott, az új olasz kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek „tengeri taxikként” megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását, ezért nem engedik a hajó kikötését.
A végére hagytuk a változás „főszereplőjét”, Angela Merkelt. Migrációs politikáját nem kell ismertetnünk, ezért is csodálkoztunk egy nagyot, amikor vasárnap este azt nyilatkozta a televízióban, hogy „a magyar-szerb uniós külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi. Magyarország bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát uniós külső határa védelmével.” A hála egyelőre ennyiben kifulladt, bár nem számítottunk arra, hogy valaha is felnyílik a kancellár asszony szeme.
A Merkellel készült interjúból az is kiderült, hogy az új német kormányon belül elég komoly viták dúlnak a kérdést illetően. Amíg a kancellár mindezek mellett azt vallja, hogy az uniós jog a nemzeti jog fölött áll, addig Seehofer belügyminiszter 63 intézkedésből álló mestertervet írt a bevándorlás megállítására. Véget vetne annak, hogy mindenkit beengednek az országba, aki azt mondja, hogy menedéket akar kérni. Elképzelése szerint a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrségnek meg kell tagadnia a belépést az iratok, úti okmányok nélkül érkező emberektől, és a korábban már elutasított menedékkérőktől is, ha vissza akarnak térni Németországba. A menedékkérők ellátásában is irányváltás várható: a belügyminisztérium javaslata szerint a menedékkérők ezután kizárólag természetbeni ellátást kapnának, készpénzjuttatásuk pedig megszűnne. „Nem tudunk mindenkit befogadni Németországba, de segíthetünk nekik helyben” – egészítette ki Gerd Müller, a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító minisztérium CSU-s vezetője.
Mintha ezeket már hallottuk volna valahol.
Európa, ha akarja, meg tudja állítani a bevándorlást. Hogy a győzelemhez szükséges egyetértés megszületik-e az említett országokban, azt nem tudjuk, de hogy a kontinensen egyre több helyen kerülnek pozícióba a bevándorlást ellenzők, azt tényként közölhetjük.
Mint ahogy azt is, hogy Merkel ébredése után a hazai liberálisok sem kergethetik tovább álmaikat: se Magyarországot, se Orbán Viktort, se a Fideszt nem fogják kiebrudalni sehonnan se.