A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Soros szatócsboltja, vagy nemzetek Európája

Nem mindegyTrump nagykövete

Märle Tamás

André Goodfriend szervezkedése és Colleen Bell áskálódása óta tudjuk, mennyire fontos, ki képviseli az Egyesült Államokat Budapesten. Éppen ezért lényeges, hogy megnézzük, ki az a David B. Cornstein, aki az említettek örökébe lép pénteken. Az amerikai nagykövetség jelentése szerint Cornstein izgatottan várja, hogy elfoglalja helyét és erősítse az amerikai-magyar kapcsolatokat.
A 78 esztendős New York-i üzletember zsidó származású, nagyszülei apai ágon Oroszországból, anyai ágon pedig Magyarországról vándoroltak az Egyesült Államokba. Vagyonát a szülei húszezer dolláros megtakarításából alapozta meg az ékszerkereskedelemben. Az amerikai sajtóban mérsékelt republikánusként jellemzik, politikai nézeteiről egyelőre nem sokat tudni.
Tagja annak az 1904-ben alapított New York-i elitklubnak, amelyben az elnököt is megtaláljuk. Korábban nem végzett diplomáciai szolgálatot, így feltételezhető, hogy inkább Trumppal való jó kapcsolatának köszönheti kinevezését, amiben nincs semmi különös az USA-ban, a tévés producer Colleen Bell is gyakorlatilag megvásárolta magának ezt a pozíciót annak idején azzal, hogy Obama kampányába beleadott két millió dollárt.
A mindenkori diplomaták nem önálló szereplők általában, ahogy Goodfriend és Bell Obamát, úgy Cornstein az aktuális amerikai külpolitikát, vagyis a Trump által meghirdetett America first! irányt kell képviselje, ami egybevághat a Nekünk Magyarország az első jelszóval.
Ahogy nem mindegy, ki képviseli az Egyesült Államokat, úgy az sem mindegy, hogyan érkezik ide. Cornstein pénteken veszi át pozícióját, de Donald Trump már a hétvégén felhívta telefonon Orbán Viktort, hogy biztosítsa: az új nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására. Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök ezen kívül beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé. Trump arra biztatta Orbán Viktort, hogy védje erősen a déli határt, aki biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi határait. 
Washington nyíltan támogatja ezzel hazánk külpolitikáját – amely mögé egyre többen sorakoznak fel Európában – így talán bízhatunk abban, hogy belügyeinkbe se fog beavatkozni új nagykövete segítségével.