A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Trump nagykövete

Märle Tamás

André Goodfriend szervezkedése és Colleen Bell áskálódása óta tudjuk, mennyire fontos, ki képviseli az Egyesült Államokat Budapesten. Éppen ezért lényeges, hogy megnézzük, ki az a David B. Cornstein, aki az említettek örökébe lép pénteken. Az amerikai nagykövetség jelentése szerint Cornstein izgatottan várja, hogy elfoglalja helyét és erősítse az amerikai-magyar kapcsolatokat.
A 78 esztendős New York-i üzletember zsidó származású, nagyszülei apai ágon Oroszországból, anyai ágon pedig Magyarországról vándoroltak az Egyesült Államokba. Vagyonát a szülei húszezer dolláros megtakarításából alapozta meg az ékszerkereskedelemben. Az amerikai sajtóban mérsékelt republikánusként jellemzik, politikai nézeteiről egyelőre nem sokat tudni.
Tagja annak az 1904-ben alapított New York-i elitklubnak, amelyben az elnököt is megtaláljuk. Korábban nem végzett diplomáciai szolgálatot, így feltételezhető, hogy inkább Trumppal való jó kapcsolatának köszönheti kinevezését, amiben nincs semmi különös az USA-ban, a tévés producer Colleen Bell is gyakorlatilag megvásárolta magának ezt a pozíciót annak idején azzal, hogy Obama kampányába beleadott két millió dollárt.
A mindenkori diplomaták nem önálló szereplők általában, ahogy Goodfriend és Bell Obamát, úgy Cornstein az aktuális amerikai külpolitikát, vagyis a Trump által meghirdetett America first! irányt kell képviselje, ami egybevághat a Nekünk Magyarország az első jelszóval.
Ahogy nem mindegy, ki képviseli az Egyesült Államokat, úgy az sem mindegy, hogyan érkezik ide. Cornstein pénteken veszi át pozícióját, de Donald Trump már a hétvégén felhívta telefonon Orbán Viktort, hogy biztosítsa: az új nagykövet, David Cornstein nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására. Az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök ezen kívül beszéltek a határvédelem fontosságáról és egyetértettek abban is, hogy az az ország, amely nem tudja megvédeni saját határát, az nem ország többé. Trump arra biztatta Orbán Viktort, hogy védje erősen a déli határt, aki biztosította az amerikai elnököt, hogy Magyarország elkötelezetten folytatja eddigi migrációs politikáját, és megvédi határait. 
Washington nyíltan támogatja ezzel hazánk külpolitikáját – amely mögé egyre többen sorakoznak fel Európában – így talán bízhatunk abban, hogy belügyeinkbe se fog beavatkozni új nagykövete segítségével.