A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Ma érkezik az új amerikai nagykövet

cz

J. F. Montgomery (1878-1954) tejipari üzletemberből lett diplomata, 1933 és 1941 között képviselte az Amerikai Egyesült Államokat Magyarországon. Amerikai nagykövet volt Budapesten, szinte a diplomáciai kapcsolatok megszakításáig. Ő volt az amerikai politika legfőbb informátora Magyarországról. Nagyon jó szemű megfigyelő volt, széles ismeretségi körrel rendelkező politikus, társasági ember, a magyar politika fordulatainak és szereplőinek, valamint a budapesti diplomáciai életnek is alapos ismerője. A nagykövet úr ugyanis azzal a konzervatív, németbarát, de a nácikkal nem rokonszenvező Magyarországgal érintkezett, amely tudott angolul, képes volt felmérni Magyarország esélyeit és helyet keresett az országnak egy Hitler utáni világban. A nagykövet ismereteinek fő forrásai olyan magyar kormányférfiak voltak, mint gróf Teleki Pál miniszterelnök, Eckhardt Tibor kisgazda vezér, gróf Bethlen István volt miniszterelnök, báró Apor Gábor, a külügyminiszter állandó helyettese.
Montgomery 1941 március elejéig tartózkodott Magyarországon. Jó barátja volt Kánya Kálmán külügyminiszternek, Eckhardt Tibornak és magának Horthy kormányzónak is, akinek kártyapartnere volt, majd portugáliai éveiben anyagi támogatója.
David Cornstein is egy régi vágású klasszikus New York-i üzletember, 1938-ban született New York Cityben, felesége Scheila Schiff, fia Marc Cornstein jelentős bolthálózattal rendelkező ékszerkereskedő.
A nagykövet úr elnöke a Finleynek, a Pinnacle-nak, Circan Inc.-nek. Ezen kívül annyit már hallottunk róla, hogy szereti a lovakat, s ha ez így igaz, rossz ember nem lehet. A korábbi követ, J. F. Montgomery, a második világháború egyik koronatanúja, mindjárt a háború után 1947-ben jelentette meg kötetét, amelyben az ország politikai magatartásának összegzését adta. Nagyon korrekt képet festett 1993-ban magyarul is megjelent kötetében Magyarországról, amelyet különleges helyzetből szemlélt, és minden valószínűség szerint jól is látott. Montgomery Franklin Delano Roosevelt elnök nagyköveteként érkezett hozzánk.