A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Recep Tayyip Erdogan és a Népszövetség nyert

czyla

A hivatalos összesítések szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő nyerte a vasárnapi elnökválasztást Törökországban. Legfőbb kihívója, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Muharrem Ince hétfői sajtótájékoztatóján elismerte Erdogan győzelmét.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált Erdogannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához.
Az elnökválasztás második helyezettje, Muharrem Ince is nyilvánosan elismerte Erdogan győzelmét. A vesztes Ince, arra kérte Erdogant, hogy mindenki államfője legyen.
Erdogan 15 éve vezeti Törökországot. 12 választást nyert meg. Magabiztos, erős politikus, ő maga kérte, hogy tartsanak előrehozott választást. A liberális sajtó az igazi ellenfele, amely széles körben azt terjesztette, hogy most azután csalódnia kell, ezzel a választással a vesztébe rohan, azonban ahogy mondani szokták, kutyaugatás nem hallik az égig. Erdogan elnök vitathatatlanul nagy politikai sikert aratott. A vak is látja, hogy kormányzásának 15 éve alatt Törökország modern állammá lett és polgárainak életszínvonalát a korábbiakhoz képest jelentősen megemelte. 880 milliárd dollár az ország GDP-je, a térséget Törökország dominálja tulajdonképpen, mint nagyhatalom. Gazdasági mutatói jók, a nemzeti jövedelem 6 %-os éves növekedést produkált. Az újonnan megválasztott régi elnök további jelentős gazdasági növekedést ígért. Oroszországgal és Iránnal jók a kapcsolatai, és ha szabad így mondani, a talonban ott van Kína. A sanghaji találkozón célzott is a török elnök arra, hogy ha az EU kényeskedik, tehát a Nyugat mint olyan, húzódozik, majd elmegy Kelet felé. Egyáltalán nincs kizárva, hogy Kína és Törökország az új Selyemúton összetalálkozzék.
Az un. pénzpiacok ugyan vasárnap estig nem szólaltak meg a választási eredmény kapcsán, de persze a liberális sajtó máris tudni vélte, hogy igen szkeptikusak Törökország jövőjét illetően. Ezzel szemben az igazság az, hogy árfolyam-emelkedéssel nyugtázta a török líra hétfőn a hét végén tartott elnök- és parlamenti választásnak a hivatalban lévő elnök mandátumát és a kormányzó párt pozícióját megerősítő eredményét. Hétfőn a líra már 1,80 százalékkal állt erősebben a dollárral szemben, az euróval szemben pedig 2,13 százalékkal erősödött. Az isztambuli tőzsdeindex kezdetben azonnal négy százalékkal erősödött a választási eredmény hírére. Az év eleje óta a török líra 21 százalékot veszített a dollárral és 17 százalékot az euróval szemben az előrehozott választások kimenetelével kapcsolatos nemzetközi piaci aggodalmak miatt. Erdogan elnök ugyanis jelezte, hogy a választás után a köztársasági elnök szorosabb befolyást gyakorol majd a jegybank monetáris politikája felett.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a líra árfolyamát a választásokat megelőzően gyengítő eladási nyomást a választási eredmény befolyásolására indított összehangolt pénzügyi támadásnak minősítette és egy választási gyűlésen tartott beszédében arra figyelmeztette a törökországi pénzügyi köröket, hogy "nagy árat fognak fizetni azért, ha részt vettek ebben a manipulációban".
A választásokat megelőző árfolyamvesztés miatt a török jegybank az elmúlt hetekben két alkalommal is az irányadó kamat megemelésére kényszerült, amire a líra átmeneti erősödéssel reagált. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint az elnökválasztás szavazatainak 99,92 százalékos feldolgozottságánál Erdogan 52,59 százalékon áll. A Legfőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven nyilatkozata szerint július 5-én hirdetik ki mindkét választás végleges és pontos végeredményét, mivel a külföldön élő török állampolgárok szavazatait még nem dolgozták fel teljesen.
A parlamenti választáson a szavazatok 99,91 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP)és a Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta, Népszövetség, a szavazatok 53,66 százalékot ért el így 344 mandátummal rendelkezik a 600-ból az egykamarás parlamentben. Az ellenzék munkatársai által a párthoz eljuttatott adatok és az YSK által közölt eredmény között nincs lényegi különbség.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a törökországi választásokon. Pozitívnak tartották viszont a megfigyelők a magas részvételi arányt, ami szerintük azt mutatja, hogy a választók elkötelezettek a demokrácia mellett. Összességében az EBESZ nem vonta kétségbe a választások érvényességét. A több mint 300 megfigyelő közös véleménye szerint a "szavazóknak valódi választási lehetőségük volt". Az Európai Unió a jogállamiság, illetve az alapvető jogok kapcsán felmerülő aggályok sürgős orvoslására szólította fel Törökországot az elnök- és parlamenti választást követően.
A Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett közlemény rámutatott, hogy a vasárnapi választással hatályba lép az új elnöki típusú rendszer, ami messzemenő következményekkel fog járni a török demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere szempontjából, de az Európai Unió együtt fog működni a török hatóságokkal a közös kihívások kezelésében.
A kormánypárti orgánumok Erdogannak és Népszövetség előző napi győzelmét ünnepelték. Az ellenzéki kommentárok központi megállapítása az volt, hogy az eredmény nem hoz érdemi változást az országon belüli helyzetben.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon gratulált Erdogannak az államfői posztra történt újraválasztása alkalmából. A két vezető egyúttal megerősítette az országaik közötti partneri kapcsolatok kiszélesítésében való érdekeltségét. A felek kiemelték, hogy prioritásnak tekintik a közös stratégiai energetikai projekteket - az akkuyui atomerőművet és a Török Áramlat gázvezetéket. Megállapodtak abban, hogy folytatják a szoros együttműködést a szíriai rendezés ügyében.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn levélben is gratulált Erdogannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához. "Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, melyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés" - írta a magyar kormányfő. Orbán Viktor biztosította Erdogan elnököt, hogy kormánya az elkövetkezendő időszakban is elkötelezetten fog dolgozni kétoldalú kapcsolataink további fejlesztése érdekében. Úgy legyen!