A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Zárják le a határokat Európában

Ha Ausztria lezárja déli határait, ezzel Olaszországnak tesz szívességet - jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter kedden, hangsúlyozva, hogy ebben az esetben Olaszország is szigorítja majd északi határainak ellenőrzését.

Matteo Salvini a RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatornának kommentálta Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentését, miszerint Ausztria - a német uniópártok menedékpolitikai vitájának lezárása nyomán - az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül, nevezetesen Olaszország és Szlovénia irányában.
    A radikálisan migrációellenes, jobboldali Ligát vezető olasz belügyminiszter kijelentette, ha Ausztria lezárná határait, "az számunkra jó üzlet lenne. Hiszen sokkal többen térnek vissza Olaszországba, mint ahányan Ausztriába lépnek át" Olaszországból. Matteo Salvini hozzátette, Róma készen áll szintén ellenőrzés alá helyezni az Ausztriával közös Brenner-hágó átkelőjét, mivel "ez Olaszországnak csak előnyére lenne".
    Salvini arra utalt, hogy a római belügyminisztérium adatai szerint Olaszországból kevés bevándorló lép át Ausztriába, miközben sokkal többen vannak azok, akiket Németország és Ausztria akar visszafordítani Olaszország irányába. Az olasz belügyminiszter többször hangoztatta már, hogy Itália egyetlenegy migránst sem hajlandó visszafogadni a többi EU-tagállamból, még azokat sem, akik Olaszországban érkeztek az EU-területére, itt regisztrálták őket, majd innen másodlagos mozgással más EU-országokba mentek tovább.
    Róma és Bécs között régóta vitás kérdésnek számít, melyik országból áramlik át több illegális bevándorló a másik országba. Ausztria nem először jelenti be, hogy szigorítani vagy éppen lezárni készül az Olaszországgal közös határait. Az Ausztriával határos olaszországi térségből induló vasúti járatokat évek óta közös olasz-osztrák-német hatósági ellenőrzésnek vetik alá az illegális bevándorlók feltartóztatására.
    Ausztria azután jelentette be a határellenőrzés szigorítását, hogy Berlin a német-osztrák határon készül megtenni ugyanezt a más országokban már regisztrált bevándorlók visszafordítására. 
    A pártjával alig egy hónapja kormányra került Salvini hozzátette, hogy fő célnak az afrikai partokról indulók megállítása számít.
    "Zéró indulással zéróra csökken a halottak száma is a tengeren" - mondta Salvini. Hangsúlyozta, hogy jelenleg Olaszország és Líbia között nincsenek nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói, amelyek "az embercsempészeket segítenék".
    "Afrikában elterjedt a híre, hogy Olaszországba nem lehet ingyen megérkezni. (...) A mostani olasz kormánnyal vége lett a migrációból húzott üzletnek " - hangoztatta. Úgy vélte, hogy az embercsempészek üzleti tevékenysége az "utolsókat rúgja".
    Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter kijelentette, ha Ausztria egyoldalúan lezárja a Brenner-hágót, felelősséget kell ezért vállalnia. Az olasz államfőt kísérő külügyminiszter Rigában nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a június végi EU-csúcsértekezleten éppen azt fektették le, hogy a migráció európai problémának számít, amely közös erőfeszítést igényel. "Ha a tagállamok ezzel szemben a határlezárást választják, ez is problémát jelent majd Európa számára" - jelentette ki Enzo Moavero Milanesi az olasz újságíróknak. 
    Matteo Salvini bejelentette azt is, hogy telefonon egyeztetett Horst Seehofer német belügyminiszterrel, akivel kétoldalú találkozót tart az EU-tagországok jövő heti informális belügyminiszteri értekezlete előtt az EU "belső biztonságának megerősítését és a terrorizmussal szembeni fellépést" célzó közös javaslatok kidolgozására.