A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Ki ölte meg a Jobbikot?

czyla

Utólag Radnai László Toroczkai Lászlót hibáztatja, korábban Toroczkai a tanácsadókat okolta. Néven nevezte Radnai Lászlót, aki felelős úgy a Jobbik, mint Vona politikai haláláért is, mert szerinte ő volt az, aki megtiltotta a pártnak, hogy a roma-kérdésről, vagy a migrációról beszéljen. Toroczkai László és párttársai úgy döntöttek, az Állambiztonsági Levéltárból kérnek információkat a kommunikációs igazgatóról, mert a cég, amelynél dolgozott, a szovjet és magyar kommunista titkosszolgálatok egyik fedőszervezetével is összefüggésbe hozható. Radnai perel. De miért? Mert Toroczkai kimondta, amit sokan úgyis tudnak, hogy a kommunista titkosszolgálat egyik közismert fedőszervezete volt a Chemolimpex külker vállalat? Az ma már nem titok, hogy a vállalatot évtizedeken át használhatták kémtevékenységre a szovjet és a magyar kommunista titkosszolgálatok. Korábban a Ripost oldalán jelent meg, hogy Radnai László a Chemolnál 21 évesen már osztályvezető volt. Hogy ügynök volt-e, az könnyen bizonyítható vagy cáfolható. Egyébként nem mindegy? Volt-e tartója, vagy ő maga lépett előre? Ezt kellene kideríteni, ha egyáltalán. Az viszont erkölcsi kérdés hogy Radnai László miért nem érez felelősséget a Jobbik választási kudarcáért?
Azzal védekezik, hogy a sikert ő egyáltalán nem garantálta, ráadásul a párt nem is követte pontosan az általa meghatározott stratégiát. Dönteni Vona Gábor döntött úgy, hogy a Jobbik szakít a korábbi radikális irányvonallal. A vezetőségnek tetszett a dolog, a tagságnak azonban nem. 2013 a Vona-féle „fordulat éve”, a párt alapszervezetein belül nagy felháborodást okozott, sorra kiléptek a tagok, vagy kizárták azokat, akik nem voltak hajlandók lenyelni a liberálisok feltálalt békáját. Egyre több vidéki és városi pártszervezet szűnt meg.
Végül a választás utáni tisztújítást követően kettészakadt a párt. A Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalomba tömörültek azok, akik ragaszkodnak a Jobbik eredeti identitásához.
Radnai László szerint éppen azok okozták a legtöbb kárt a Jobbikban, akik a párt 2010 előtti, rasszista véleményeit hangoztatták. A kommunikációs igazgató Toroczkaiban találta meg a bűnbakot, szerinte László volt az egyik, aki miatt sok szavazatot veszített a Jobbik. Itt picinykét megbicsaklik a kommunikációs igazgató logikája, mert másutt meg azt bizonygatta, hogy a pártra soha ennyien még nem szavaztak.
Jó is az olyan kommunikációs igazgató, aki három hónappal az elbukott választás után mondja el, hogy mit kellett volna csinálni. Radnai szerint két komoly hibát követett el Vona, akit azért bírál utólag, mert túl sokat mocskolódott. Egyébként mit várt? A moslék szájú Simicskáktól és Vonától ennyire tellett. Ez nem tűnt föl korábban az igazgató úrnak? Amúgy Vona túl sokat is mantrázta, hogy ő az egyedüli kihívó, éppen ezzel vált nevetségessé, például amikor alpári módon kibandzsított K. Olga vihogása közben az adásból. Hibát hibára halmozott, beperelte Terry Blacket, de nem tisztázta magát a buzi-ügyben, utána már nem volt visszaút, a bukás szele Vonát a Spinóza házig sodorta, Heller Ágnes és Rangos Katalin ölelésébe pedig belefullasztotta a Jobbikot. Azzal, hogy szaladgált fűhöz, fához nem az volt a probléma, hogy túl sok társadalmi csoportot akart volna megszólítani, hanem hogy hiteltelenné vált Vona, a kis nyüzüge alak, amint ágált és hazudott reggel, délben meg este, de hát ezt a szakmát Gyurcsány sokkal jobban űzte őnála. Emellett jogos a kritikája az igazgató úrnak, hogy Vona mindenkihez akart szólni, de valójában senkihez sem szólt. Véleményünk szerint Vona látta a vállalkozása lehetetlenségét, megtette, amit megköveteltek tőle a liberálisok, ars poeticája „a fogd a pénzt és fuss” volt. Ennyi. Egyszerű (haza)árulóként sok pénzzel a bukszájában ellesz ő. Tőle nem függetlenül tehát a Jobbik április 8-án elhalálozott. A holt tetemről is sokan azt hiszik, hogy még nő a körme és haja, pedig csak a bőre zsugorodik.
Vona korábbi kampányguruja azt mondta el még az M1-en, hogy a koncepcionális különbségek miatt tavaly szeptembertől már „semmilyen ráhatással” nem bírt a jobbikos kampányra, csupán a néppártosodás „márkaőreként” maradt a párt mellett. És nem szakadt le a stúdió plafonja.