A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Indulat-politizálás Hódmezővásárhelyen

Márky-Zay primitív lejárató módszert alkalmaz

A város fejlődését biztosító víziója kizárólag a Fidesz-KDNP képviselőcsoportnak van, amelyet a választási kampányban mutattunk be. A polgármester, akinek egyik szakértője a mindenhonnan kiebrudalt Hadházy Ákos, és támogatói egyetlenegy új javaslatot sem fogalmaztak meg a februári választás óta – tudtuk meg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Képviselőtestületének Fidesz-KDNP-s tagjától.

Márki-Zay Péter materialista-kereszténynek titulálta magát a választások előtt. Materializmusát vagy kereszténységét lehet tetten érni inkább a képviselőtestületi üléseken?
 

–Ha a totális szellemi zűrzavarra utaló „materialista-keresztény” kijelentését a kampány hevületére fogjuk, akkor az elmúlt, lassan öt hónap alatt szavakban a keresztényi utalások gyakran jelennek meg, ezzel szemben viszont állandó indulatkeltés zajlik részéről a testületi üléseken. A kampányok – helyi időközi polgármester-, és az országgyűlési választások – nem zárultak le sajnos Hódmezővásárhelyen. Még a rendszerváltáskor sem tapasztaltam ilyen megosztottságot a városban, és ennek a felelősségét – bár szokásos módon polgármesterünk minden esetben másban keresi a hibát – nem háríthatja el magától.
 
A polgármester a csongradhir.hu-nak azt nyilatkozta, hogy küzdenie kell a korrupciómentes és fejlődő Vásárhelyért. Képviselő úr, hogyan látja, Márki-Zay, aki a kormánypártokon kívül, talán csak az időjárástól nem független, milyen „korrupciókat” próbál meg leleplezni?
 

–Visszatérő vesszőparipája az állítólagos helyi korrupciós ügyek leleplezése. A várt „csontvázak” nem hullottak ki a Városháza egyetlen szekrényéből sem, pedig az áprilisi parlamenti választások előtt „szakértők” hada keresett terhelő adatokat. A korábbi városvezetésre nem sikerült adatokat előásni, ugyanakkor a virtuális térben a sejtetések fenntartása kiváltja a gyanút. Most a jogilag szabályos közbeszerzések helyett – mivel polgármesterünk szerint az ügyészség sem független a „korrupt” hatalomtól – szándékosan „túlárazott és helyi, lekötelezett vállalkozói körrel ” tartja egyre otrombább érzelmi felhangoltságban terebélyes támogatói közösségét a közösségi médiában. A szakértőkről meg még annyit, hogy egyikük Horváth András, egykori NAV-os munkavállaló, másikuk a mindenhonnan kiebrudalt Hadházy Ákos.
 
Ezen kívül bizonyította egyáltalán, hogy korrupt volt az előző városvezetés? Vagy csak vádaskodik?
 

–Tipikus példaként a 48 milliós reprezentációs költség hozható fel válaszként. A másfél éves időszakban elköltött összegben nemcsak a jelentős országos érdeklődést kiváltó eseményekhez kötődő reprezentációs számlák – például Őszi Tárlat, Bessenyei Díj –, hanem többek között a „vásárhelyi unikum”, az Olvasókörök étel-ital támogatásai is benne vannak. Nem beszélve arról – amelyre persze most esélyünk sincs –, hogy Lázár János miniszter úrnak köszönhetően a várost heti rendszerességgel keresték fel magas rangú állami vezetők. Nos, a „szakértői csapat” az összeget elosztotta a számlákon szereplő személyek számával, majd a kiszámolt összeg meghaladta a 10 ezer Ft/főt, azaz el lehetett indítani a „dőzsölő és urizáló fideszes képviselők” internetes kampányt a „makulátlan, szerény MZP” fétissel szembeállítva. Primitív, azonban lejáratás szempontjából hatékony módszer.
 
A materialista-keresztény szerint önök, Fidesz-KDNP-s képviseleti tagok gátolják a fejlődést. Mi erről a véleménye?
 

–Egy csapásra képviselőcsoportunk lett a bűnbak a virtuális térben, amely tűzzel-vassal akadályozza polgármester urat a közt jobbító szándékában. A közgyűlési terembe szervezett „népi demokrácia” olyan köztiszteletben álló képviselőtársaimat sározott be, akik több évtizedes szakmai és közéleti munkájukkal bizonyítottak már. A város fejlődését biztosító víziója kizárólag a Fidesz-KDNP képviselőcsoportnak van, amelyet a választási kampányban mutattunk be. Polgármesterünknek és az őt támogatóknak egyetlen új javaslata sem fogalmazódott meg február 25. óta. Egyébként meg miért lenne érdekünk az általunk meghirdetett és a közösség gyarapodását szolgáló programokat akadályoznunk? Mi elfogadjuk, hogy a város közönsége kit választott meg 2019 őszéig polgármesternek, a nélkülözhetetlen együttműködést folyamatosan keressük és hangsúlyozzuk.
 
A 2018. május 10-i közgyűlés megszavazta Hegedűs Zoltán kormánypárti önálló képviselői indítványként beterjesztett javaslatát, amely állítólag 1 milliárd 160 millió forint átcsoportosítását eredményezi a 2018. évi költségvetésben. A polgármester szerint a döntéssel fontos, a város működését veszélyeztető területektől vonnak el fedezetet. Ez valóban így van?
 

–Hódmezővásárhely mindig forráshiányos volt és az is marad, erről sokat lehetne beszélni. Húszéves képviselői tapasztalattal állítom, hogy soha nem volt ilyen jó pénzügyi helyzetben a város. Egy 23 milliárdos büdzsében mindig kell és lehet forrást találni a kitűnő Járható Vásárhelyért programra, hiszen döntő átalakulások zajlanak a város közlekedési viszonyaiban: Lázár János miniszter úr elévülhetetlen érdeme az északi elkerülő út megépülése 38 milliárdért, novemberre bezárul a városi körgyűrű egy keleti szakasszal, ráadásul most épül az úttörő tram-train projekt javarészt uniós forrásból. Ezek a beruházások akár a következő száz esztendőre meghatározhatják a város jövőjét. Közben pedig kátyú-kátyú hátán egyes belterületi útjainkon, járdák hiányoznak sok utcában, a kiterjedt kerékpárút-hálózatunk is felújításra vár, szóval a város működését szembeállítani javaslatunkkal szintén csak az érzelmi alapú lázas semmittevést leplezi.
 
Együttműködést ajánlott Hódmezővásárhely érdekében Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője a polgármesternek az alföldi város közgyűlésének május 29-i ülésén. Miként fogadta ezt a gesztust a polgármester?
 

–Bíztatónak tűnt a kezdeményezés és annak fogadtatása polgármesterünk részéről, hiszen egy hajóban evezünk. Ugyanakkor a megszokott polgármesteri mantrák legújabb megjelenése Facebook-oldalán – lopással gyanúsítás, korrupció emlegetése stb. – igencsak törékeny tűzszünetre utalnak. Békétlenséggel bizonyosan csak rontjuk városunk presztízsét, amely aztán forintosítható anyagi hátránnyá alakulhat át.
 
Büntetőbírósági eljárás folyik a vásárhelyi Jobbik 2014-es listavezetője korábbi cégeinek ügyében. A pórul járt, mára csőd szélén táncoló kis- és közepes vállalkozók több tízmillió forintra évek óta hiába várnak. Kendi Imre K’Art-cégcsoport vezetője valóban támogatta anyagilag Márki-Zay kampányát, ahogyan azt Szabó Bálint, a K’Art kifizetetlen alvállalkozóinak képviselője feltételezi?
 

–Nem tagadja polgármesterünk, hogy kapott „mint magánszemélytől” kampányára pénzt az említett vállalkozótól. A jogi eljárásról annak lezárultáig nem tudok véleményt nyilvánítani. Szabó Bálint, a károsultak jogi képviselője állandó vendége közgyűléseinknek, aki folyamatosan azt veti városvezetőnk szemére, hogy a károsult vállalkozók kifizetése az elsődleges, ezért ez a kampánytámogatás elfogadhatatlan. Gyakran „szóbeli tettlegességig” fajuló cirkuszi produkcióban ülünk ott képviselők a közgyűlési teremben, mint biodíszlet.
 
Szabó felszólította Kendi Imrét, hogy hozza nyilvánosságra, összesen hány alkalommal és mekkora pénzösszeggel támogatta Márki-Zayt a K’Art-ügyből származó jövedelméből. Megtörténhet ez bármikor is?
 
–Mivel ez egy bonyolult ügy, a helyzet tisztázása érdekében – mennyiben érinti ez a kérdés a közgyűlést és a polgármestert – vizsgáló bizottságot hoztunk létre, amely felajánlotta Kendi Imrének, hogy álláspontját fejtse ki a kérdésben és tehessünk pontot az ügy végére, mert ez is erodálja a helyi politikai hitelességet.
 
Az megállja a helyét, hogy Kis Andrea jelenlegi szoci alpolgármester nyakig merült a Zuschlag Jánoshoz és a Fiatal Baloldalhoz köthető korrupciós visszaélésekben?
 

–Kis Andrea alpolgármesterünk korábban sem tagadta részvételét a FIBISZ-ügyben, amely végén börtönbüntetésre ítélték a szocialista Zuschlagot. A napokban maga Zuschlag János is megerősítette ezt egy interjúban. Egyik képviselőtársam javasolta, hogy az évekkel ezelőtti nyomozás során tanúként kihallgatott Kis Andrea hozza nyilvánosságra az ügyészségi jegyzőkönyvet, amely tisztázhatja, felvethető-e erkölcsi aggály az MSZP helyi elnökével szemben. Ezt polgármester úr is támogatta először, azóta hallgatás jellemzi a kérdést.
 
Még a kampányban azt nyilatkozta a jelenlegi polgármesterről: „nem tudom elfogadni, hogy ez a fiatalember mindnyájunkat fenyeget, és tiszteletlenül beszél a vezetőkről, a közgyűlésről és a kormányról.” Hogyan képesek egy ilyen városirányítóval együtt dolgozni?
 
–Nem üres jelszó az, hogy nekünk Hódmezővásárhely az első. Másfél évig együttműködésre vagyunk ítélve, ha ezerszer sem sikerül ez az együttműködés, akkor meg kell próbálni ezeregyedszerre is. Az az indulat-politizálás, amely jellemzi most a hódmezővásárhelyi közéletet, egyszer azokat is el fogja sodorni, akik ezt most gerjesztik, és azt hiszik, kordában tudják tartani. Túlfűtött érzelemből még nem épült sem város, sem ország, az ész és az érzelem egyensúlyát meg kell találni. Ezt régebben hideg fejnek és forró szívnek hívták. Biztos vagyok abban, minden szekértáborban a városukat szenvedéllyel szeretők vannak többségben. Közös figyelmünkbe ajánlom, hogy az elmúlt években egyfajta „kegyelmi állapotban” volt Vásárhely – gazdasági fellendülés, szoros együttműködés a kormányzattal. Ha nem tudunk tovább tekinteni az orrunknál, azt is elveszíthetjük, amelynek megszerzését tényként könyveljük már el.
 
Medveczky Attila