A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

VÍZHIÁNY

czyla

A Pakisztán déli részén fekvő Szindh és keleti Pandzsáb tartományát 51 százalékos vízhiány sújtja majd az elkövetkező napokban, ugyanis az elérhető 271 millió köbméternyi víz jóval kevesebb az ország szükségleténél – tájékoztatott csütörtökön a Pakisztán és az Indus vízforrásának felügyeletéért felelős szerve.
A hivatal szóvivője elmondta: a vízhelyzet csak akkor javulhat, ha a küszöbön álló monszun évszak különösen sok esővel érkezik, vagy ha egy korai gleccserolvadás következtében megtelnek a víztározók. Ellenkező esetben azonban a helyzet még rosszabbra is fordulhat, ami a következő téli és nyári terményt veszélyezteti.
Pakisztán területén már tavasszal is szokatlanul meleg volt az időjárás, áprilisban 50,2 Celsius fokot is mértek, tudhatjuk meg a Meteorológiai Világszervezettől. Ez a tikkasztóan meleg nap azonban csak az egyike volt a forró tavaszi napoknak ebben az évben, a gyors tavaszi felmelegedés már márciusban 45 Celsius fokos hőmérsékletet eredményezett.
„Rendkívül sokkoló számunkra azzal szembesülni, hogy a március évről-évre melegebb. Azokat a kiemelkedő hőmérsékleti értékeket, melyeket évekkel ezelőtt, a nyár legmelegebb hónapjaiban szoktunk mérni, idén már márciusban elértük” – mondta Ghulam Rasul, a pakisztáni Meteorológiai Ügynökség főigazgatója.
A klímaváltozás aggasztóan gyors hőmérséklet-emelkedést hoz magával, veszélyezteti az emberi életet és a termést, továbbá megnöveli a víz- és energia fogyasztást. Több helyen még érés előtt leszáradt a termés, mivel az extrém hőség következtében elpárolgott a víz az öntözővezetékekből. Az öntözővíz iránti keresletnövekedés plusz terhet ró a folyókra, forrásokra, így egész Pakisztán gyorsan csökkenő talajvízkészletére is.
Ezen információk tükrében nem okozott meglepetést, amikor június 6-án egy extrém meleg időszakot követően, a Pakisztáni Meterorológiai Ügynökség (PMD) riasztást rendelt el szárazság miatt, mely Pakisztán nagy részét érinti.
Pakisztán nagyrészt a két duzzasztógátjából – Tarbela és Mangela – szerzi a vizet, melyeket az IRSA (Indus River System Authority), egy kormányzati vállalat kezel. Márciusban az IRSA bejelentette, hogy 15 év óta először a gátak elérték a „holt szintet”, azaz azt a pontot, melynél a vizet nem lehet lecsapolni, csupán kiszivattyúzni.
A pakisztáni vízforrások kutatásával foglalkozó tanács korábban figyelmeztetést adott ki, mely szerint az ország 2025-re teljesen kiszáradhat.
A helyzetet súlyosbítja az éves 2,4 %-os népességnövekedés, mely az egy főre jutó vízfogyasztás további kényszerű csökkenését fogja eredményezni. Pakisztán lakossága tavaly elérte a 208 millió főt, miközben 1998-ban még csak 130 milliós volt a népességszám, az egy főre eső éves vízkészlet pedig jelenleg 1000 köbméter – ez az adat 1947-ben, Pakisztán megalakulásakor 5000 köbméter volt.
 
Mindezen információk ismeretében Pakisztán leköszönő kormánya áprilisban elfogadta a Nemzeti Vízi Irányvonalat, mely számos vízzel kapcsolatos problémára igyekszik megoldást találni.
Más irányból is igyekeznek konstruktív lépéseket tenni az ügy érdekében. A WWF-Pakisztán nonprofit környezetvédelmi szervezet, a vízkészletek hatékony felhasználására hívja fel a figyelmet, továbbá kiemeli, hogy jobb földművelési technikákra lenne szükség a mezőgazdaságban, mely szektorban leginkább a pamuttermelés fog lecsökkenni, mivel kevesebb termőterület áll rendelkezésre.
Eközben a szomszédos India történetének legsúlyosabb hosszú távú vízválságát éli, mely több millió ember életét és megélhetését veszélyezteti  – mutat rá jelentésében az indiai kormányfő elnöklete alatt működő India Átformálásáért Nemzeti Intézet (NITI Aayog) nevű kutatóközpont. A vízhiány néhány területen összetűzésekhez vezetett, melyek során hárman meghaltak.
A válság kezeléséhez paradigmaváltásra van szükség, különben a helyzet olyan súlyossá válhat, hogy az ország GDP-je egy évtized alatt hat százalékponttal eshet vissza – mondta a Reuters brit hírügynökségnek Avinas Miszra, az agytröszt egyik tanácsadója.
Az előrejelzések szerint 2025-re India vízfogyasztása eléri a 843 milliárd köbmétert, miközben a jelenleg rendelkezésre álló mennyiség 695 milliárd köbméter.  A talajvizet ráadásul jelenleg is nem fenntartható mértékben nyerik ki, olyannyira, hogy Újdelhi és az ország harmadik legnagyobb városa, Bengaluru, korábbi nevén Bangalor 2020-ra ki fog fogyni belőle – mutatnak rá a jelentésben.
A víz a gazdaság szinte valamennyi ágazata, de különösen a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen, ami az 1,3 milliárdos indiai népesség kétharmadának megélhetését biztosítja – írja a Reuters.
A kormányzat tartályokban küld vizet az emberek megsegítésére, ám ezek körül gyakran dulakodás alakul ki, miközben az emberek a vízért tolongnak. Egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt úgy nyilatkozott: a dulakodások azért gyakoriak, mert a naponta egyszer érkező víztartály olyan, akár csepp a tengerben a napidíjért dolgozó munkások lakta zsúfolt külvárosban.