A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Ágnes, a szovjet

Kovács Attila

Kunhalmi Ágnes az MSZP választmányi elnöke a minap indulatosan nyilatkozott az egyik kereskedelmi televízióban. A kormányt bírálta és szidalmazta a Fidesz módosító indítványát megszavazó képviselőtársait, valamint az áprilisi kétharmados Fidesz győzelemért okolt lényegében mindenkit. Önmagát felmentette, mert személy szerint ellene szavazott a kormánypárti előterjesztésnek, és megdöbbenésünkre kijelentette: „én egy kicsit szovjet vagyok”.
Aki akár csak egyszer is hallotta már Kunhalmi Ágnest megnyilvánulni, az nyilván egyetért abban, hogy egy képzeletbeli szellemi vetélkedőn a „kicsit szovjet” Ági, és mondjuk Szilárd Leó között bizony nem célfotó döntene a Nobel-díjas tudós javára, de azért ez mégis sok. Kunhalmi Ágnes élő, egyenes adásban hamiskás mosollyal jelezte, hogy ő most humorizálni próbál. Nem kell megmagyaráznia, hogy ezt vajon hogyan gondolta, nem határolódik el tőle senki, nem születnek publicisztikák, jegyzetek, felháborodott hangvételű cikkek, amelyekben felszólítanák, ugyan már ezzel ne humorizáljon! Ne szovjezetten itt nekünk, ha kérhetjük, mert az több százezer tisztességes magyar családban rossz emlékeket ébreszt. Példának okáért életük megnyomorítását, vagy akár szeretteik elvesztését idézheti fel bennük Kunhalmi humora. Vagy tartsa meg magának a sajátos humorát, de a közéletből tűnjön el örökre, mert ezzel a humorral a politikában sincs helye.
Képzeljük el, ha a kormánypárt vezető politikusa azon humorizálna élő interjúban, hogy ő egy kicsit Hitler, enyhén Szálasi, leheletnyit náci, vagy egy hangyányit nyilas. Néhány nap leforgása alatt New Yorktól Brüsszelen és Párizson át, egészen Tel Aviv-ig liberálisok felzúdulásától zengene a világsajtó, követelve a sajátos humorú kormánypárti politikus azonnali letörölését a honi közélet térképéről.
Az MSZP-s választmányi elnök magából kikelve minősítette a kormányt, mondván: alkotmányozó parlamenti többsége birtokában zsarolja az ellenzéki pártokat és Kunhalmi szerint bármit megtehet, és meg is tesz. Sajnos ez nincs így, mert bár törvény van a XX. század két embertelen diktatúrájával kapcsolatosan, de az olyan erkölcsi környezet megteremtése még várat magára, amelyben nemcsak a náci/nyilas, de a kommunista diktatúrának a relativizálása, az azzal történő humorizálás is azt eredményezi, hogy az illető nem maradhat része a honi közéletnek. Ideje volna ezt végre rendezni. Egyszer és mindenkorra, s a lehető legegyértelműbben.