A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Napkelettől napnyugatig

Széplaky Bálint

Mérföldkőhöz érkezett a magyar táncházmozgalom: Július 26-án emlékezetes élményben lehetett része azoknak, akik eljutottak a Napkelettől napnyugatig elnevezést viselő néptáncos eseményre. A táncházmozgalomnak köszönhetően már a hétköznapjaink része, hogy sok fiatal és régebb óta fiatal városi, illetve falusi ember talál vissza kulturális gyökereihez, és a glóbusz másik felén élő magyar közösségekben egyre gyakoribbak a táncházak, de immáron ázsiai népek is táncolják a magyar néptáncot. A Várkert Bazár patinás Öntőház udvarának szabadtéri nagyszínpadánál megrendezett eseményen jelenlévők ezt magtapasztalhatták. Az esemény után sok érdekeset tudtunk meg a szervezésről, a szervezőkről és a különleges tánccsoportról.

Tényleg hongkongiak? Tényleg „magyarul táncolnak”?
Az utóbbi időben Tusványosról és Kapolcsról szóltak inkább az ilyen irányultságú sajtóhírek. A kultúrkör nagy része e két hely valamelyikén volt épp, ennek ellenére megtelt a színpad előtti tágas tér. Először inkább döbbenet volt, amit éreztünk, amikor ázsiaiakat láttunk ténylegesen magyar néptáncot járni. Aztán a döbbenet inkább ámulatba fordult, amikor ráeszméltünk, hogy milyen autentikusan, precíz lépésekkel táncolnak, és magyarul csujogatnak, sőt, magyarul énekelnek. A csapat szinte magyar együtteseket is zavarba ejtő pontossággal ismeri részletgazdag táncainkat, és nem csak néhányat belőlük, hiszen táncoltak dél-alföldi, sárközi, kalotaszegi, mezőségi, marossárpataki táncokat, sőt, a környező népek (ukrán és bolgár) táncaiból is hoztak nekünk ízelítőt.
A fellépő hongkongi Knack Cordial Folk Group japán, tajvani és maláj vendégtáncosokból álló (összesen 18 pár táncos) csapata Kenneth Tse koreográfiáival nyűgözte le a közönséget, és a talpalávalót a népzenét elsősorban külföldön képviselő, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított és vezetett Hungarian FolkEmbassy és a 2017-es Fölszállott a páva vetélkedő győztese, a felvidéki Pósfa Zenekar húzta. Az est vendégeként Bognár Szilvia népdalénekes gyönyörű hangjával ékesítette a produkciót. A fellépés után olyan hangulatot csaptak a színpad előtti spontán táncházzal, hogy csak az nem állt be közéjük, akik rögzíteni akarta a történéseket. Az esemény az első Kárpát-medencei turnéjuk része volt, amelynek főbb állomásai, a felvidéki Gúta, a Művészetek völgye és augusztus 1-jén a kalotaszentkirályi tánctábor voltak.

További fényképek és a teljes riport, interjúk a legújabb Magyar Fórumban!