A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Ősök Napja

Jubileumi Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés

Tíz éve, hogy 2008-ban megrendezték az első Kurultajt Magyarországon, és mára Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényévé, a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozójává és egyben a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők legnagyobb seregszemléjévé vált.

Augusztus 10. és 12. között rendezik meg a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlést Bugacon. Az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. Azonban a Kurultaj nagyszabású rendezvénye nem egy fesztivál, hanem egy igazi magyar ünnep, és mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. A rendezvény látogatása ingyenes, és a rendezők nem titkolt célja, hogy az egész Kárpát-medencei magyarság újra együtt tudja ünnepelni az ősi keleti puszták messzeségébe mutató szép múltját a magyarság rokon népeinek - a hun türk tudatú népek - vendégeivel.
Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, és olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Azonban az ünnep a sztyeppei lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is. A három napos Kurultajt 26 rokon nemzet több száz művésze, tudósa, hagyományőrzője tiszteli meg, és több mint 50 olyan program kerül megrendezésre, melyen a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.
A Magyar Turán Közhasznú Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség hívására több mint száz ősi magyar hagyományokat felelevenítő csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja, a Felvidék és a Délvidék hagyományőrzői is. A Kárpát-medence és a és a rokon népek legjobb lovasai, lovasíjászai mutatják meg tudásukat a kiérkező nagyközönségnek. A magyar ősi lovasnemzet, ezért a Kurultaj ünnepén is központi szerepet kapott a ló, a lovas sportok.
A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés a Kiskunsági Nemzeti Park határában - Bugacpusztánál - csodálatos autentikus sztyeppei környezetben várja a látogatókat. A Magyar Alföld az eurázsiai sztyepprendszer legnyugatibb végpontja, így kiváló terep a lovassportok, lovas hadi küzdelmek és a lovasíjászat bemutatására. Az ünnepre kilátogató vendégek nem csak a gazdag programokat csodálhatják meg, hanem gyönyörködhetnek a „Magyar Puszta” szépségében is.
 
Jurta város, koncertek a bugaci pusztában 
A Kurultajon a magyar hagyományőrző társadalom színe java gyűlik össze a bugaci pusztán, hogy méltósággal emlékezzen a magyarság legnagyobb őseire, Atillára, Árpád vezérre, és színvonalas programokon keresztül mutassa be a magyarság legösibb hagyományait az oda látogató nagyközönségnek. A pusztában hatalmas, a honfoglalás korának hangulatát felidéző jurtaváros épül fel, melyben a hagyományőrzők korhű viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait is. A 40 hektár területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat.
A keletről érkező rokon nemzetek nemcsak delegációikkal tisztelik meg a Kurultaj ünnepét, hanem kulturális programokkal is készülnek. A turáni rokonnépeink művészei számos produkcióval fogják bemutatni nemzetük kultúráját. Nem csak zenei és táncprodukciókat láthatunk - a távoli Jakutföldtől a krími tatárokig - hanem népművészeti és történeti kiállításokat is megtekinthetünk, többek között Ujgurföldről, Türkmenisztánból is. Tulajdonképpen a Kurultaj az egész világon élő hun és türk gyökerekkel rendelkező népek kulturális bemutatójaként is számon tarthatjuk. Idén a turáni rokon népek fellépői közül érdemes kiemelni a kazakisztáni Turan Ethno-folk együttest, mely mára világhírnévre tett szert. Fellép a híres Huun Huur Tu tuvai együttes, amely a hagyományos torokéneklés műfajának legismertebb képviselője, illetve meghallgathatjuk a szintén kazakisztáni Arkaym együttest is. Azonban a magyar előadókból sem lesz hiány. Természetesen a magyar népzenéé a főszerep, de péntek este az Ismerős Arcok nemzeti-rock zenét játszó együttes is koncertet ad. A zenei repertoárt pénteken nyolc óra után a gyönyörű „Csángó Menyekező” szívmelengető előadása nyitja, és Petrás Mária illetve a csángó zenészek több koncertet is adnak a három nap alatt. A nagy számban érkező látogatóknak pedig elengedhetetlen vigassága az éjjelig tartó táncház.
 
Kiállítások, előadások 
A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés kiemelt figyelmet fordít a pusztai lovasnomád történelem hiteles bemutatására. Ezért hatalmas kiállítójurtákban több régészeti és antropológiai tárgyú tárlatot lehet majd megtekinteni. Az „Atilla Sátrának” elkeresztelt óriásjurtában hun kori kiállítás lesz megtekinthető. A hun vezéri jurta a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtája és benne a történeti, antropológiai és régészeti kiállítások mellett szakrális tér is kialakításra kerül. A kiállításon eredeti leletek alapján hun-kori fegyverek és ékszerek illetve használati tárgyak rekonstrukciói lesznek láthatók, illetve megcsodálhatjuk az őseink arcmásolatait, melyek antropológiai módszerrel készített hiteles arcrekonstrukciók, amiket a Magyar Természettudományi Múzeum készített. A látogató bejárattal szemben megtekintheti a „A hunok bejövetele” című hatalmas panorámaképet, melyet Kertai Zalán festőművész festett. A 22 méter hosszú és 3 méter magas festmény, tisztelgés a Kárpát-medencében birodalmat kialakító Atilla nagyfejedelem előtt. A mellette álló óriásjurtákban („Ősök Sátrai”) pedig a Kárpát-medencében élő lovasnomád népek öröksége elevenedik meg a szkíta, szarmata, avar, honfoglalás-kori magyar kiállításokon. A tárlatok, melyekben több mint féltucatnyi magyarországi múzeum és közgyűjtemény vesz részt, szigorú szakmai követelmények szerint kerülnek kialakításra.
A jurta tábor közelében tudományos előadások lesznek hallhatók. A nagy előadósátorban néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel, az előadók mind magasan képzett magyar és külföldi tudományos szakemberek, és a saját szakmájuk nemzetközileg is elismert kutatói.
 
Felelevenedik a pusztai lovas-nomád népek kultúrája 
Az elmúlt években állandó látványelemek épültek be az ünnepbe, ilyen a seregszemle, ahol a Kurultajra érkező fegyveres hagyományőrző csapatok vonulnak fel. A seregszemlén a szkíta, hun, avar és honfoglalás korát idéző hagyományőrző viseletben sorakozik fel a több száz lovas és gyalogos harcos.
A Magyar Törzsi Gyűlés elmaradhatatlan programrészei a lovas harci bemutatók, ahol a kárpát-medencei és a rokon népek legjobb hagyományőrzői adnak ízelítőt a lovas-nomád haditechnikából. Az egyik leglátványosabb műsorelem a Keleti Vihar nevezetű program, ahol a keleti lovas csapatok összecsapnak a nyugat-európai páncélos seregekkel. A hadibemutatók sora ezzel nem ér véget, idén is megrendezik az Ősök Napján bevezetett páncélozott gyalogos harcosok párbajversenyét és a villámgyors kezű vitézek szablyavívó versenyét is. A nagy közönségsikert aratott látványos viadalokon csak a legjobban képzett vitézek maradhatnak talpon. Ezek a műsorszámok nem csak a közönség szórakoztatását szolgálják, hanem komoly gyalogos harci versenyszámok is. A páncélozott gyalogosok szigorú szabályrendszer szerint vívnak meg egymással A látványos viadal 2018-ra nemzetközivé vált, nem csak a Kárpát-medencei kitűnő hagyományőrző vívók csapnak össze, hanem a rokon nemzetek harcosai is beszállnak a küzdelembe.
Számtalan lovas és íjász programot szerveznek. A lovas versenyek közül érdemes kiemelni a nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar – buszkasi) versenyeket. A köböre azaz „lovasfoci” egy igazi hungarikumnak mondható, hiszen ezt a keleti nomád stratégiai és ügyességi játékot nálunk az Alföldön, egészen az 1940-es évekig játszották a pásztorok és a csikósok. A Puszták Népe Lovas Viadalon pedig egy igen látványos verseny során összetett akadálypályán küzdenek meg egymással a hagyományőrző lovasok. A hagyományos sportokban nem csak a lovassportokat mutatja be a Kurultaj, hanem a keleti eredetű pusztai, hagyományos sportokat is. Így itt kerül megrendezésre a Nemzeti Övbirkózó Bajnokság, illetve HSMA profi Bothúzó Európa Bajnokság is. Az övbirkózó bajnokságra (megfelelő fizikai állapot kritériumával) szabadon lehet jelentkezni, azonban a bothúzó bajnokság a hivatalos HSMA /Mas-Wrestling/ profi Bothúzó Európa Bajnokság, melyet idén a magyarországi Kurultajon rendeznek meg, ezen kizárólag az akkreditált profi sportolók nemzeti válogatottjai vesznek részt.
A látványos lovasíjász bemutatókon kívül az íjászprogramok érdekes színfoltja az egyedülálló terep íjász verseny, ahol a harcos gyorsasága és íjásztudása is számít. Itt egy speciális pályát minél rövidebb idő alatt kell teljesíteni, miközben a kihelyezett célokat, megadott távolságból kell eltalálni a versenyzőknek. Ebben a versenyszámban minden érdeklődő szabadon elindulhat, azon túl, hogy természetesen a verseny szabályait szigorúan be kell tartani az egyetlen megkötés az, hogy csak hagyományőrző íjjal lehet bekapcsolódni az izgalmas küzdelembe. A színes kézműves vásárban a kárpát-medencei kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek. A szervezők törekedtek arra, hogy a kézműves vásárban a nagyközönség elé tárt termékek mind hazai készítők asztaláról kerüljenek ki, sőt nagyobbrészt maguk a kézművesek kínálják eladásra saját portékájukat. Mivel a rendezvény minden programeleme díjtalanul látogatható, érdemes 3 napot tölteni augusztusban Bugacon. Ennek érdekében a rendezők egy melegvizes zuhanyzókkal ellátott táborhelyet alakítanak ki, ahol minimális díj ellenében bárki sátorozhat e három napban.
 
További, részletesebb információk elérhetők a hivatalos honlapon: kurultaj.hu és a facebook oldalon: www.facebook.com/kurultaj
 
M.A.