A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Szép volt, de azért van még min javítani

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya

Kilenc éremmel – közte négy arannyal – a negyedik helyen zárta a közelmúltban lezajlott Európa-bajnokságot a magyar úszóválogatott a skóciai Glasgow-ban. Győzteseink összetétele nagyon vegyes volt, hiszen a jelenlegi legeredményesebb úszónk, Hosszú Katinka éppúgy a dobogó tetejére állhatott, mint a jövő nagy reménysége, Milák Kristóf. Az Eb-szereplésről Sós Csaba szövetségi kapitánnyal beszélgettünk, aki értékén kezeli a skóciai eredményeket, külön-külön is értékelte a győzelmeket, és az időeredmények alapján a mostani teljesítmény nemzetközi összevetéséről is szót ejtett.

– Kapitány úr, gratulálunk a magyar úszóválogatott glasgow-i szerepléséhez! Kérném szépen, hogy az előzetes várakozások, valamint a medencében történtek tükrében értékelje az Európa-bajnokságot!
– Bizonyos értelemben kettéválasztanám az Eb-szereplésünket. Az eredmények terén nem lehet okunk panaszra. Több helyütt is említettem még a verseny előtt, hogy eredendően tíz éremben reménykedtem, amelyből minimum egy arany lesz. Végül eggyel kevesebb érmet nyertünk, ám négy aranyunk lett. Tehát ez minden értelemben jónak nevezhető. Ám nem hallgathatjuk el, hogy az időeredmények – néhány kivételtől eltekintve – bizony alulmúlták várakozásainkat. A tavalyi budapesti világbajnokságon megszerzett nyolc éremből csak kettőt szereztünk volna meg, ha úszóink a Duna Arénában is ugyanezeket az időeredményeket produkálják.
– Ebben nem lehet szerepe a medencének is?
– De igen. S a medencétől függetlenül egyébként is sok összetevős ez a dolog, hiszen nyilván jelentős előnnyel járt például a hazai környezet és a szurkolók által teremtett káprázatos hangulat. Emellett a medence vízmélysége valóban befolyásolja az úszási sebességet, ily módon vannak gyorsabb és lassabb medencék, a glasgow-i az utóbbi kategóriába tartozik. Ám mindezektől függetlenül sem szabad eltekinteni attól, hogy az úszás alapvetően egy mérhető sportág, és az időeredmények fényében szükséges lesz, hogy némi előrelépés történjen majd. Összességében úgy fogalmaznék, hogy nagyon szép volt ez az Eb, de azért van még min javítani, ami meghatározza az előttünk álló időszak feladatait is.
– Kérném, hogy külön is mondjon értékelést aranyérmeseink teljesítményéről. Nyilvánvaló, hogy szövetségi kapitányként egyformán boldog volt mindegyik aranyérem láttán, de mégis: melyiküket miért tartja különlegesnek?
– Külön-külön értékelve való igaz, hogy mindegyik aranyéremnek megvan a maga különlegessége. Kezdem a lányokkal. Megvallom őszintén, hogy a 200 női pillangót megnyerő Kapás Bogitól nem vártam aranyérmet, mert ez a versenyszám az egyik legsűrűbb mezőnyt vonultatja fel még európai szinten is. A roppant erős vetélytársak ismeretében úgy véltem, hogy a dobogó talán összejöhet Boginak, de győzelme engem is meglepett, és hatalmas eredménynek tartom. Hosszú Katinka története mindannyiunk szeme előtt zajlott az elmúlt hónapokban, így talán nem meglepő, ha azt mondom: az is kérdőjeles volt sokáig, hogy Katinka egyáltalán rajtkőre áll-e az Eb-n. Figyelembe véve, hogy mi mindenen ment keresztül, rendkívüli boldogság, hogy nyerni tudott 200 vegyesen. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy Katinka visszatért. S ezt szakmai és emberi értelemben egyaránt így gondolom. Nyilvánvaló, hogy ez az egész magyar úszósport öröme, s most az a feladat, hogy arccal Tokió felé fordulva segítsük Katinkát abban, hogy sikerüljön megvédenie Rióban szerzett címei közül legalább egyet. Verrasztó Dávid győzelmét két okból is különlegesnek tartom. Egyrészt egy 30 éves versenyzőről beszélünk, akinek az életében már értelemszerűen nem csak az úszás létezik, sőt, ebben a korban talán már nem is az van a középpontban. Mégis nyerni tudott, ami azért is nagy öröm, mert a vegyes úszás hagyományosan „magyar szám”, közel húsz vegyesúszó Eb-arannyal büszkélkedhetünk. Darnyi Tamás vagy éppen Cseh László méltó utóda Dávid, aki ugyan siralmas eredményt ért el a rövidebbik vegyes számban, ám mégis tudott újítani, s immár zsinórban háromszoros Európa-bajnok 400 vegyesen. Milák Kristóf győzelme attól egyedi, hogy bár Európa-bajnokaink közül a legfiatalabb, mégis előzetesen tőle vártam a leginkább, hogy győzni tud. Amióta tavaly a budapesti vb-n berobbant a nemzetközi élvonalba, nagyszerűen teljesít, s ezt bizonyította most, Glasgow-ban is. Ő az a versenyzőnk, akire az időeredményekre vonatkozó általános kritikám sem vonatkozik, ugyanis olyan szenzációs időt repesztett Glasgow-ban, amellyel 2010 óta a világ minden versenyén győzött volna, beleértve a riói olimpia pillangódöntőjét is. Ez óriási reményeket jelent a jövőre nézve.
– Hiányérzete van-e? Volt-e olyan versenyszám, ahol előzetesen jobb szereplést remélt?
– Ha így kérdezi, akkor nem a válaszom, ugyanis nem az egyes versenyszámok, hanem inkább a már említett időeredmények azok, amelyeknél előzetesen több helyen is jobbat reméltem. Igaz, néhány számot leszámítva a teljes mezőny lassabban úszott most, mint ahogyan általában szokott.
– Beszélgetésünk végén tekintsünk egy kicsit előre! Jövőre világbajnokság lesz a dél-koreai Kvangdzsuban, amely az olimpia előtti utolsó nagy verseny lesz. Mit várhatunk majd ott, illetve kik azok a versenyzőnk, akik itt bejelentkezhetnek a tokiói aranyért?
– Olimpiát négyévente rendeznek, így az a legnagyobb erkölcsi értékkel bíró verseny, ám mivel a világbajnokságokon is ott van mindenki, aki számít, a vb-k szakmai értéke megegyezik az olimpiáéval. Emiatt szakmai értelemben valóban komoly értékmérő lesz majd a jövő évi koreai vb is. Ami a konkrét várakozásokat illeti, azt hiszem, hogy néhány fiatal úszónk ténylegesen berobbanhat itt, s ahogyan ön fogalmazott, bejelentkezhet a tokiói aranyért. Ha fejlődése töretlen marad, akkor Milák Kristóf már esélyesként utazhat majd a vb-re, s Tokióba is. De rajta kívül meghozhatja az áttörést a jövő évi vb Késely Ajnának, Németh Nándornak és akár még másoknak is.
 

A magyar szereplés
Válogatottunk, amely 26 fővel képviseltette magát az Európa-bajnokságon, kilenc érmet hozott haza Glasgow-ból. Négy aranyérmünkön Kapás Boglárka (200 pillangó), Hosszú Katinka (200 vegyes), Milák Kristóf (200 pillangó) és Verrasztó Dávid (400 vegyes) osztozott. Ezüstérmet nyert Késely Ajna (800 gyors, 400 gyors) és Kenderesi Tamás (200 pillangó), a harmadik helyet és ezzel a bronzérmet pedig Burián Kata (200 hát) és Késely Ajna (1500 gyors) szerezte meg.
Éremszerzőink mellett mások is szép eredményeket értek el. A hölgyeknél Hosszú Katinka aranyérme mellett egy 4. helyezést is szerzett, Kapás Boglárka egy 5. helynek örülhetett, míg Jakabos Zsuzsanna egy 5. és egy 8. helyezést ért el. Szilágyi Liliána 6. lett versenyszámában, s bejutott a fináléba a 4 × 100 méteres vegyes váltó is.
A férfiaknál Cseh László, Milák Kristóf, Németh Nándor, valamint két váltónk is döntőbe tudott kerülni.
 

Rasovszky Kristóf káprázatos volt
Nemcsak a medencében, de nyílt vízen is most zajlott le a kontinensviadal Glasgow-ban. A férfiak mezőnyében elsöprő magyar sikernek örülhettünk Rasovszky Kristóf jóvoltából. A Balaton Úszó Klub junior világbajnok versenyzője mindhárom versenyszámban rajthoz állt. Az 5 km-es és a 25 km-es távon Európa-bajnok lett, míg a 10 km-es számban célfotóval szorult a második helyre. Sajnos a Nemzetközi Úszószövetség elutasította a magyar óvást, amelynek értelmében – tekintettel arra, hogy tizedmásodpercre egyezett a győztes Freddy Wertman és Rasovszky Kristóf ideje – két aranyérem kiosztását kérték a szervezőktől.
A veszprémi illetőségű fiatal úszó így is történelmet írt: a hosszútávúszó Európa-bajnokságok során ugyanis még soha nem volt képes egy versenyző mindhárom számban dobogóra állni. Rasovszky Kristóf véghez vitte ezt a csodát, amely – figyelembe véve, hogy néhány nap alatt 40 km-t kellett leúsznia hozzá – valóban káprázatos eredmény.
A három érmet szerző Rasovszkyn kívül is voltak még magyar indulók nyílt vízen. A férfiaknál Székelyi Dániel és Huszti Dávid, míg a hölgyek mezőnyében Olasz Anna, Novoszáth Melinda és Sömenek Onon Kata állt rajthoz. Olasz Anna hatodik helyezése külön is dicséretes teljesítménynek nevezhető.

Kovács Attila