A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Nekik frakciójuk van, nekünk pártunk

Széplaky Bálint

Augusztus 20-án megtörtént a Mi Hazánk Mozgalom fővárosi zászlóbontása a Városligetben, a két hónappal ezelőtti ásotthalmi esemény után. Akkor a mozgalom elnöke úgy fogalmazott: „Ha kevesen leszünk, szalonnát sütünk, ha elegen, akkor pártot alapítunk.” Akkor voltak elegen, és azóta folyamatosan bővül a támogatók/szimpatizánsok száma. Hétfőn elfogadták az alapító nyilatkozatot, és két héten belül bejegyzett párttá válnak. A jó hangulatú, békés rendezvényen mintegy 1500 fő vett részt, ami a párhuzamosan zajló Jobbik-esemény résztvevőinek többszöröse.

A MIÉP-től a Mi Hazánkig
A családias hangulatú, mégis tekintélyes résztvevői számmal büszkélkedő rendezvényen a megszólítottak készségesen nyilatkoztak a Magyar Fórumnak, és örömmel vették tudomásul, hogy figyelemmel kísérjük a párt megalakulását. Elsőként az új mozgalom elnökével, Toroczkai Lászlóval beszélgettünk, aki politikai múltjáról kezdett nekünk mesélni: „Tizenéves koromban kezdtem politikai pályafutásomat, akkor volt egy szegedi lokálpatrióta-hagyományőrző szövetség, amit a barátaimmal megalapítottam, de az igazán komolyan vehető politikai tevékenységem a MIÉP-hez köthető. Hiszen beléptem a MIÉP ifjúsági tagozatába, aztán pedig a MIÉP-ben politizáltam. 1998-ban már a párt országgyűlési képviselője voltam, utána pedig Csurka István személyes hívására Budapestre költöztem. Nyolc évig éltem a fővárosban, bár korábban a Napi Magyarországnál, az akkori jobboldali, nemzeti napilapnál is dolgoztam, de a Magyar Fórumhoz kötődtem legtovább, illetve Csurka Istvánnak köszönhetem a többi között azt, hogy később a Magyar Rádióban is dolgozhattam, a Vasárnapi Újságban. Én nagyon-nagyon boldogan és jó szívvel tekintek vissza a Magyar Fórumra, az ott töltött évekre, a mai napig őrzöm az akkori újságcikkeimet. Parlamenti tudósító is voltam a Magyar Fórum részéről, illetve Koszovóról és Délvidékről is írtam cikkeket a bombázások alatt az újság számára. Személyesen nagyon sokat tanultam Csurka Istvántól, valamint a Magyar Fórum munkatársaitól, és ellentétben a Wikipédián, illetve máshol szereplő adatokkal, hivatalosan nem léptem ki és nem zártak ki soha a MIÉP-ből, én tulajdonképpen kikoptam. Aztán 2001-ben döntöttem úgy, hogy saját magam mozgalmat alapítok. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom 10 fővel indult el, aztán lett belőle egy 5 ezer fős, egész Kárpát-medencére kiterjedő mozgalom. Akkor is a nullárról, nulla forintból, nulla támogatással sikerült felépítenem egy mozgalmat, de úgy látom, hogy nekem ez az osztályrészem, hogy mindig a nulláról valami újat építsek fel. Így jártunk 2010 után is, hiszen a 2006 és 2010 közötti utcai civil tevékenységnek köszönhető az, hogy a Jobbik bejutott a Parlamentbe, de mára elárulta az eredeti értékeinket, az eredeti célokat. 2013-ban függetlenként Ásotthalom polgármestere lettem – azóta is az vagyok –, és emellett most egy új politikai pártot kell alakítanom, de hál’ Istennek nem vagyok egyedül!"
 
Vonának semmilyen szilárd ideológiai alapja nincs
Ezután a néppártosodást vezető, volt elnökéről kérdeztük. „Jól indult a Jobbik, de zátonyra futott, és ebben a fő bűnös Vona Gábor volt, mert megpróbálta meghatározni a Jobbik ideológiáját is, úgy, hogy neki semmilyen szilárd ideológiai alapja nem volt. Vona Gábor mindenkit átvert, csak önmaga képviselete hajtotta. Mostani közszereplése sem szól másról, minthogy önmagát próbálja megmutatni. Nem beszél semmiről, illetve időnként úgy szólal meg, mint egy próféta. Folyamatos szereptévesztésben van. Nem beszélve arról, hogy az általa megálmodott 21. századi pártok összefogása a legsúlyosabb elvtelenség és árulás. Nem gondoltam volna, hogy egyszer eljut ide. Soha nem gondoltam róla többet, mint amennyi, nem voltam feltétlen követője vagy híve, ő hívott fel, ő könyörgött, hogy legyek a Jobbik alelnöke, neki volt szüksége rám, illetve a népszerűségemre. Én ezt pontosan tudtam, ezért kosaraztam ki kétszer is, de azt gondoltam, hogy a Jobbik nem Vona Gáborból áll, és azt gondoltam, ez a közösség le tudja győzni Vona Gábort, ha ő letér az útról. Láthatjuk a tisztújítón, hogy ez egy hajszálon múlott, ha ott nyerünk, most a Jobbik elnökével készíthetnek interjút, és a Jobbikot vissza tudtuk volna terelni az eredeti irányvonalhoz. Vona Gábor sok millió forintból kiépített csalóka karizmája egyébként hamar el fog tűnni, hamarosan már senki nem lesz rá kíváncsi.”

Arról, hogy Toroczkai együttműködne-e a kormánnyal, illetve miről beszélgettünk Dúró Dórával és Dócs Dáviddal, olvassa el a legújabb Magyar Fórumban!