A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

​Renegát megmondóemberek

Kovács Attila

Szeretem olvasni az ellenzékhez tartozó újságokat. Határozottan felüdítenek ebben a szaharai forróságban. Kiváltképp kedvelem azokat a cikkeket, amelyekben valamely sok-sok évvel korábbi fideszes személyiség nyilvánul meg, szidva szakmányban a kormányt, s persze leginkább annak fejét, Orbán Viktor miniszterelnököt. Közös ezekben a renegát megmondóemberekben, hogy rendre kihangsúlyozzák: Orbán és a Fidesz mennyire megváltoztak, s hogy ők azok, akik az eredeti, fideszes szellemiséget képviselik. Mondandójuknak legtöbbször azzal igyekeznek nyomatékot adni, hogy belterjes információkat csepegtetnek a régmúltból, ezzel is jelezvén: ők aztán jól ismerik a jelenlegi kormánypárt belső viszonyrendszereit, valamint Orbán vezetői és magánemberi tulajdonságait.
Egy időben Ungár Klára és Fodor Gábor töltötte be ezt a szerepet, ám ők mostanra olyannyira hitelüket veszítették, hogy újabb hadra fogható személyeket kell keresni és találni. A 168 óra ezúttal a korábbi Fidesz-tag, Bozóki Andrással közölt egy igencsak hosszú beszélgetést, amely igazán megfelelhet minden ellenzéki kívánalomnak, ugyanis az egykori kulturális miniszter valóságos ámokfutásba kezdett Orbánékkal szemben.
Bozóki András legfőbb bírálata Orbánnal szemben természetesen politikai jellegű. Azt hangsúlyozza ki, hogy Orbán gondolkodásában nincs állandó érték, nincs fix identitás, nincs lojalitás, és nincs kötődés. Pedig, ha valamivel nem vádolható Orbán, akkor az éppen az értékek, valamint a identitás és a kötődés hiánya, hiszen 2010 óta folytatott kormányzati politikája nagyon is értékelvű, identitása pedig annyira fix és egyértelmű, hogy egyre többen másolják azt kontinensszerte. Aligha véletlen, hogy ez a Bozóki-megnyilvánulás Tusványos után hangzik el, hiszen a szabadegyetemen elhangzó miniszterelnöki beszéd szerencsére ismét világossá tette, hogy a néhány éve meghirdetett politika folytatódik, és keresztényi szellemiségű, nemzeti elkötelezettségű úton halad tovább országunk.
Egy tanult, intelligens embertől – aki mellesleg több évtizede egyetemi tanár is, s erre írásunk végén még külön is visszatérünk, mert ez egy igen fontos szála a történetnek – megdöbbentő az a hatalmas ellentmondás, amelybe a saját szavai sodorják. Bozóki András azt mondja ugyanis, hogy Orbán Viktor az általa folytatott kultúrharcban összpontosított támadást indított a tudományos és a kulturális élet, valamint a nyilvánosság és tágabb értelemben az egész honi értelmiség ellen. Majd a következő bekezdésben, újságírói felvetésre kiemeli, hogy „még mindig vannak szabad értelmiségi csoportok, amelyeket nem sikerült behódoltatni” (sic!), s ezen csoportok között megemlíti a bírókat, az ügyvédeket, a tudósokat, az egyetemi oktatókat, a művészeket, az írókat, a lelkészeket és más egyházi képviselőket. Vagyis maga a kormányzatot bíráló egykori miniszter is kiemeli, hogy a fenti ágak szabadok. Miután az előbbi felsorolás az értelmiségi lét minden jelentős területét felöleli, ezzel éppen Bozóki András ismerte el, hogy itt senki nincs „behódoltatva” senkinek, mindenki szabadon véleményt nyilváníthat, s amint Bozóki András nyilatkozata mutatja, nyilvánít is rendületlenül.
Amint az egy korábbi kultuszminisztertől elvárható, természetesen kulturális témákban is véleményt nyilvánít. Ebből szembetűnik, hogy Bozóki András továbbra sem képes elvonatkoztatni saját, szélsőségesen liberális, kozmopolita szellemiségétől. Szóba hozza ugyanis a magyar filmgyártást, valamint a színházakat, külön hangsúlyt helyezve arra, hogy a kultúra fogalmának teljes félreértése, ha nemzeti érzelmű alkotások/darabok készítését és műsorra tűzését várjuk, mert úgyis a néző ítél, s ilyen előadásokra úgysem fog jegyet váltani senki. Nemcsak a jellegzetes, két évtizeden keresztül megtapasztalt, szélsőségesen liberális kultúrterrort példázza jól ez a hozzáállás, de azt is, hogy ha módjukban állna, milyen álságos indokkal szorítanák még mindig a perifériára a nemzeti szellemiségű kultúrát a liberálisok. Mivel eleddig sajnos el sem készültek a Bozóki által példaként felhozott kultuszfilmek Prohászka Ottokár, Tisza István vagy éppen Horthy Miklós életéről, nem tudhatjuk, hogy hányan lennének kíváncsiak ezekre. A liberálisok azonban mindig is előre eldöntötték, hogy ki mit akarna megnézni, s valahogy mindig arra jutottak, hogy mindenkit az érdekel, ami őket is érdekli… Ennélfogva aztán a szakmaiság és a piaci igények hamis, illetve hazug kifogásával módszeresen elfojtottak mindent, ami a nemzeti érzelmet erősítette, a hazafias büszkeséget növelte volna. Ez volt maga a kultúrterrorizmus.
Bozóki ‒ mint újonnan előhalászott renegát megmondóember ‒ igyekezett jól elvégezni a dolgát: a bennfentesség látszatát keltve sokszínűen ekézte a kormányt és Orbán Viktort. Végigolvasva a cikket látható azonban, hogy hasonlóan Fodorhoz, Ungár Klárához és a többiekhez, ő is erőteljesen „túltolta” a dolgokat. Ha nem változtat ezen, akkor sok sót ő sem fog megenni ebben a szerepben, talán két-három hasonló terjedelmű cikk néz még ki neki.
S ha valaki esetleg úgy vélné: mivel Bozóki András mégiscsak miniszter volt egykor, így szavait komolyan kell venni, annak azért érdemes tudni azt is, hogy Bozóki – bár a rendszerváltás éveiben valóban Fidesz-tag volt – Gyurcsány minisztere volt, nem Orbáné. Ennél is sokatmondóbb az a tény, hogy a korábbi kultuszminiszter 1994 óta a Soros-féle Közép-európai Egyetem (CEU) jól fizetett egyetemi tanára. A mai napig ebben a státuszban van, a cikk is úgy emlegeti, mint politológus, szociológus, egyetemi tanárt. Vagyis szavai hitelességét alapvetően árnyalja a tény: az egykori Gyurcsány-féle kultuszminiszter közel negyedszázada Soros kenyerét eszi.
Ily módon politikailag független szellemnek a létező legjobb indulattal sem nevezhető, ugyanakkor, ha ő bírálja a kormányt vagy a miniszterelnököt, akkor azt ezek függvényében kell értékelni. Bozóki András bírálata ugyanis kitűnő jelzés arra, hogy bár jócskán akad még tennivaló, de a kormány a nemzeti érdekek érvényre juttatása terén szerencsére egészen jó irányba halad.