A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Csoportkör

A MOL Vidi FC-nek egész ősszel szurkolhatunk a nemzetközi kupaporondon

A svéd bajnok Malmö FF csapatának kiejtése után végérvényesen eldőlt: a MOL Vidi FC csoportkörös lesz az ősszel a nemzetközi kupában. Hogy sikerül-e a magasabban jegyzett Bajnokok Ligája (BL) csoportkörébe kerülni, az majd az előttünk álló AEK Athén elleni párharc eredményének függvénye. Amennyiben a görög bajnok felülkerekedne a Vidin, az Európa Liga (EL) csoportkörének akkor is tagja lesz a székesfehérvári alakulat, amellyel klubszinten az elmúlt évek legnagyobb futballsikerét érte el.

A bajnoki cím megszerzésével a Videoton szerzett jogot arra, hogy elinduljon a Bajnokok Ligája 2018/19-es kiírásában. A helyzete azonban nehezebbnek ígérkezett, mint korábban bármely más, magyar bajnokcsapatnak volt. A magyar klubcsapatok elmúlt években produkált gyenge nemzetközi szereplése (lásd: keretes írásunkat), valamint Bajnokok Ligája UEFA általi átszervezése együttesen azt eredményezte, hogy a magyar bajnok MOL Vidi FC-nek előreláthatóan négy párharc megnyerése után nyílhat meg csupán az útja a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájára.
Mivel az elmúlt években a magyar kupacsapatoknak sajnos nem sok babér termett nemzetközi színtéren, így eleve arra lehetett készülni, hogy bajnokunknak – a legelső kört leszámítva – folyamatosan nála sokkalta magasabban jegyzett ellenfelei lesznek. Emiatt előzetesen szinte kilátástalannak tűnt a magyar bajnok helyzete, az, hogy négy kört sikerüljön teljesítenie.
 
A menetelés
Az első körben – ekkor még mint kiemelt – a luxemburgi bajnok F91 Dudelange csapatát kapta a magyar bajnok. Meg kell vallani, hogy kissé nyögvenyelősen sikerült csak kiverni a nyugat-európai riválist. A lényeg azonban, hogy sikerült, ráadásul a F91 Dudelange azóta mutatott produktuma – az Európa Ligában még mindig áll, legutóbb a lengyel Legia Varsót is sikerül kiejtenie – igazolja: luxemburgi léte ellenére jelentős játékerőt képviselő csapatról van szó.
A második fordulóban a bolgár klubfutball zászlóshajója, a razgradi Ludogorec került a MOL Vidi útjába. Mivel a bolgár csapat az elmúlt években szinte kivétel nélkül eljutott vagy a BL, vagy az EL főtáblájára, a második kör legmagasabb UEFA-együtthatójával rendelkező csapata volt, míg a Videoton a nem kiemeltek között is a sor végén kullogott. Ilyen előzmények után egyértelműen a bolgár csapat volt a párharc esélyese. A bulgáriai gól nélküli döntetlent követően azonban a hazai visszavágón Anel Hadžić remek fejesével győzni tudott a Vidi, így továbbléphetett a harmadik selejtezőkörbe. Ez a győzelem igazi bravúr volt a fehérváriaktól!
A harmadik fordulóban – mivel a MOL Vidi az előző körben kiemelt csapat ellen tudott továbbjutni – ismét kiemelt lett a magyar bajnok. A nem kiemelt csapatok közül a BL-selejtezőhöz csak a második fordulóban csatlakozó, s ott a kolozsvári CFR ellen diadalmaskodó svéd bajnok, Malmö FF jutott a Vidinek. A svédországi első meccsen Loic Nego pazar góljával sikerült úgy döntetlent elérni, hogy az ilyenkor nagyon fontos idegenbeli találat is meglett. A felcsúti visszavágón a legfontosabb az volt, hogy a Vidi megóvja saját kapuját a góltól, hiszen azzal mindenképpen továbbjut. Miután a terv sikerült, így még az is belefért, hogy Lazović büntetőt hibázzon, a MOL Vidi így is továbblépett. A Malmö elleni siker azt is jelenti, hogy a magyar bajnok immár egészen biztosan bejutott valamelyik csoportkörbe. Amennyiben ugyanis az utolsó, AEK Athén elleni párviadalból a görög csapat kerülne ki győztesen, a MOL Vidi akkor is tagja lesz az Európa Liga csoportkörének. Ez az utóbbi évek legnagyobb magyar klubsikere.
 
Reakciók a siker után
A Malmö elleni felcsúti mérkőzés lefújása után érthetően nagy volt az öröm a fehérváriak öltözőjében. Azonban a továbbjutás és a biztos csoportkörös szereplés kivívása ellenére úgy a vezetőedző, mint a csapat játékosai visszafogottan értékelték teljesítményüket.
Marko Nikolić vezetőedző: „Sokat beszéltem az álmunkról a nyár folyamán, lehet, néhányan úgy gondolták, ennek a fickónak elment az esze. De a lényeg az volt, hogy a játékosok hittek benne, és egy nagyon nagy eredményt értek el. Gratulálok mindannyiuknak, büszke vagyok rájuk! Hat év után van ismét magyar csapat, ismét a Vidi valamelyik csoportkörben, ez egy nagy dolog! A Malmönek is szeretnék gratulálni, mert ők is kellettek két jó meccshez. A lefújás után a kollégám és a stáb is korrekt volt velünk, egy jó csapatról van szó. Nem lettem ideges a kihagyott büntető után, ráadásul jól jött nekünk a háló javítása miatti szünet. Ekkor én is mondtam pár szót, valamint csapatkapitányunk, Juhász Roli – mint vérbeli csapatkapitány – is előállt, és beszélt a többiekkel. Nem szeretnék még a csoportkörről beszélni, hiszen előtte jön az AEK elleni találkozó, illetve bajnokik is vannak. Az biztos, hogy az AEK ellen sem mi leszünk az esélyesek, de ahogyan eddig is, mindent megteszünk majd azért, hogy jó eredményt érjünk el a rájátszásban. Azt gondolom, hogy szereplésünk nemcsak a klubnak és a játékosoknak, hanem az egész magyar labdarúgásnak is egy jó reklám, a tavalyi 8 után ebben a szezonban már minimum 14 nemzetközi találkozót játszunk majd. Két év alatt 22 európai meccs, úgy gondolom, ez már valami! Természetesen szeretnénk még igazolni, vannak konkrét neveink is, bízom benne, hogy hamarosan itt lesznek! Augusztus végén mindenhol felpörögnek az események az átigazolási piacon, ez nem magyar sajátosság. Ne felejtsük, már csoportkörös csapat vagyunk, ez is csábító lehet a labdarúgóknak, akik eddig nem döntöttek.”
Juhász Roland csapatkapitány: „Boldog vagyok, hogy teljesült egy újabb álmom. Amikor hazatértem, és Fehérvárra szerződtem, az volt az álmom, hogy bajnoki címet ünnepelhessek. Ez valóra vált, de volt egy olyan álmom is, hogy szeretnék valamelyik nemzetközi kupában főtáblára jutni a Vidivel. A Malmö elleni sikerrel ez is megvalósult. Szeretném azonban sietve hozzátenni, hogy a mostani sikerek sem csak a játékosok és a stáb érdemei, hanem a teljes klubé. Szeretném feltétlenül megemlíteni azt is, hogy az elismerő szavak nem csupán a vezetőedzőnket, de az egész stábot is megilletik. A felszerelésekért felelős munkatársaktól kezdve, a technikai vezetőkön és a videóelemzőkön át, egészen a masszőrökig, mindenki hozzátette a magáét a bajnoki címünkhöz. Igazi csapatmunka volt úgy a bajnoki cím megszerzése tavaly, mint most a kupasiker. Számomra ezek mellett az is fontos tényező, hogy nagyon jó közösség alakult ki a Vidinél. Megtaláltam a közös hangot a stábbal, a vezetőkkel, persze a játékostársakkal is, és így az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy kőkemény profi klubban játszhatunk, mégis barátságosak a körülmények, olyan emberi az egész.”
 
A minden eldöntő párharc, avagy amit a riválisról tudni érdemes
A Bajnokok Ligája csoportkörébe kerüléshez az utolsó akadály a görög bajnok AEK Athén csapata lesz. A görög együttes 24 esztendő után nyert újra bajnokságot saját hazájában, s ráadásul eléggé simán: hat pontot vert közvetlen riválisára, a PAOK Szaloniki csapatára. Köszönhetően a görög klubfutball erejének, az AEK-nek csak az előző selejtezőkörben kellett csatlakoznia a BL küzdelemsorozatához. Itt a skót bajnok Celtic Glasgow-val találkozott, s egy győzelemmel, valamint egy döntetlennel verte ki riválisát. Az AEK Athén rutinos kupaszereplőnek mondható, hiszen eddig négyszer vívta ki a BL-főtáblát, s hat alkalommal az Európa Liga főtáblájára is felverekedte magát.
Az AEK Athén csapatában portugál, horvát, szerb, belga, svéd, sőt argentin és brazil légiósok is játszanak. A görög bajnok játékoskeretének összértéke 37,3 millió euró, amellyel az európai középmezőnyhöz tartozik. Összehasonlításképpen elmondható, hogy a Videoton hasonló mutatója 13,9 millió euró jelenleg. Vagyis a görögök összértéke közel háromszorosa a magyar bajnokénak. Ez mindenképp az Athén sikerének esélyét növeli. A zöld gyepen azonban nem a pénzbeni értékek, hanem játékosok küzdenek egymással. A MOL Vidi sikere mellett szólhat továbbá, hogy a görög csapat még nincs igazán játékban, hiszen a görög pontvadászat csak ezen a hétvégén rajtol majd. Az AEK Athén elleni párviadal első meccsét lapzártánk után rendezték Budapesten, a Groupama Arénában. A visszavágóra augusztus 28-án (kedden) 21 órakor kerül sor a görög fővárosban.
Eddig két magyar csapatnak – a Ferencvárosnak és a Debrecennek – sikerült felküzdenie magát a legrangosabb kupasorozat főtáblájára. Ha a MOL Vidi túljut az AEK csapatán is, akkor a harmadik magyar csapat lesz, amelynek a BL csoportkörében szurkolhatunk.
 
 

Az egész magyar klubfutballnak is fontos
Az UEFA-együttható (más néven UEFA-koefficiens) meghatározó szerepet tölt be az UEFA-tag labdarúgó-válogatottaknak, illetve klubcsapatoknak rendezett labdarúgótornák rangsorolási és kiemelési rendszerében. Az UEFA-együtthatót az európai labdarúgás vezető szervezete, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alkalmazza. Jelenleg három különböző típusát különböztetjük meg: UEFA-tag nemzeti labdarúgó-válogatottak együtthatói (válogatott-együttható), a nemzeti labdarúgó-bajnokságok együtthatói (bajnokság-együttható), a labdarúgócsapatok együtthatói (labdarúgócsapat-együttható).
Miután az együttható-számítások a klubcsapatoknak rendezett labdarúgótornák rangsorolási és kiemelési rendszerében meghatározó szerepet töltenek be, így jelentőségük nagy. Az együttható – klubcsapatok nemzetközi rangsorolása esetén – a labdarúgócsapat legutóbbi 5 éves Európa-kupában szerzett pontjait, valamint a ligapontját használja fel. A kiszámításánál a klubegyüttható 33%-a a ligaegyüttható, a maradék közel 66% a csapat saját teljesítménye. Ez a lista arra szolgál, hogy a csapatokat az európai kupákban a sorsoláskor nagyságrend szerint tudják szelektálni, így elkerülhetők a nagy párharcok a torna elején, és reálisabb lesz a torna végkimenetele. Emellett végső soron ez a számítási mód dönt arról is, hogy egy-egy ország hány csapattal képviseltetheti magát a nemzetközi kupákban, s az ott induló csapatok kiemeltek lesznek-e a besoroláskor, vagy sem.
Mivel az egyes országok klubcsapatai által elért eredmények az adott ország neve alatt összeadódnak, így nem túlzás kijelenteni: a MOL Vidi minél jobb szereplése nemcsak a fehérvári együttes, de az egész magyar klubfutball érdeke is.

Kovács Attila