A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Megtagadni az okkult kötelékeket

Interjú Varga Róbert református lelkésszel

A nagykovácsi, korábban pasaréti lelkész sokaknak segített megszabadulni okkult kötelékektől. Az ördögűzés szót nem szereti: az is kiderül, miért. Több évtizedes tapasztalatairól könyv készül.

Hogyan vált az okkultizmus szakértőjévé?
 

– Azt, hogy szakértő lennék, elfelejthetjük: Isten a szakértő. A teológia elvégzése után Pasaréten a református gyülekezetben álltam szolgálatba. Lelkileg megkötözött emberek kerültek hozzám. Először nem tudtam, hogy mit kezdjek velük. Utánaolvastam, imádkoztam, és akkor értettem meg, mi a teendő. Először nekem is el kellett vágnom családi eredetű félelmeket, amelyek a forrását nem ismertem pontosan, ma sem ismerem. Ezt követően pedig még inkább jöttek az emberek, és végül ebből nőtt ki 30 év alatt az a lelkigondozói szolgálat, amelynek során 8‒10.000 emberrel már biztosan beszélgettem. Nagyjából negyedük küzdött lelki természetű megkötözöttséggel.
 
Érdekel, mégis miként válnak az emberek lelkileg megkötözötté?
 

– Az emberek hajlamosak belemenni olyan dolgokba, amelyekről nem is tudják, hogy milyen gyökereik vannak. Számos közösség, aki a sikerre, a gyógyításra koncentrál, sokszor ilyen eszközökhöz is nyúl. De itt van a természetgyógyászat, mint a probléma forrása. Olyan módon is próbálnak gyógyítani, ami az apostoli korban még lehetőség volt, de ma már nem. Egyszer beszélgettem egy fiatal lánnyal, akit egy ilyen közösségből tettek ki, mondván: nincs elég hite a gyógyuláshoz. Ez szörnyű megrázkódtatás volt számára, de hasonlóan, amikor az egyik vezetőjük meghalt, sokan megütköztek, hogy akkor most Isten „nem gyógyította meg”. …akkor miről beszéltek eddig? Találkoztam egy asztmás fiatalemberrel, akit kézrátétellel kezeltek, s ez sikeres is volt, de félelmei lettek; nem olvasta tovább a Bibliát, nem tudott imádkozni. Erre azt kértem, hogy tegyük próbára, kérjük Istent, hogy tegye világossá, hogy tőle volt-e a gyógyulás. Ahogy az ördöggel minden kapcsolatot megtagadott, vagyis lelkileg helyrezökkent, az asztmája visszatért. Van, amikor Isten gyógyít közvetlenül, van amikor orvosok, bár ők csak kezelnek, a gyógyítás akkor is Istentől jön; és lehetségesek démoni gyógyítások is, a hazugság fejedelmétől. Egyszer egy Tisza-parti városba hívtak szolgálni, és egy ismert okkultista természetgyógyász aznap bezárta a rendelőjét, mert nem volt többé ereje, ahogy Isten megjelent a városban az Igén keresztül. Ez sokakat kijózanított.
 
Vannak egyéb formái a megkötözötté válásnak?
 

– A tudatlanság mindenképpen ilyen. Nem ismerik, amiket Isten megtilt Mózes 5. könyvében, vagy csak nem veszik komolyan. Ez a horoszkópokra és mindenféle babonaságra is vonatkozik. A hitünknek csak egy szabad vegyértéke van, az csak egyféleképpen köthető le: vagy Istennél, vagy máshol. Sokan mondják, hogy nem hisznek abban, hogy a patkó a kocsijuk hűtőrácsán megvédi őket valamitől, de azért mégsem veszik le. A keresztény hit azonban valóban szabaddá tesz.
 
A horoszkópok a mai kultúrában igen széles körben elterjedtek. Ezek Ön szerint komoly dolgok, amelyek az okkultizmussal valóban kapcsolatban állnak vagy veszélytelenek?
 

– Sokszor ez csak egyszerű üzleti fogás, mert látják, hogy erre vevők az emberek. Azonban valahol a háttérben mégiscsak sötét erő nyomul.
 
Hogyan tudunk különbséget tenni a pszichológiai jellegű és a démoni problémák között?
 
– Nem mindjárt derül ez ki, de sokszor elküldöm pszichiáterhez, pszichológushoz azokat, akik hozzám jönnek, mert a beszélgetés során előbb-utóbb kiderül, hogy nem megkötözöttségről van szó, hanem idegrendszeri betegségről, ami gyógyszeresen segíthető. Éveken át tartottam istentiszteleteket az OPNI-ban, népszerű nevén: a Lipóton. Nagyon jó együttműködést alakítottunk ki orvosokkal, akik sokszor nem értették, hogy lehet, hogy valaki már három éve ott van, aztán leülünk imádkozni, és az illető meggyógyul. Amikor firtatták, hogy ez hogy történik, mondtam nekik, hogy Jézus ma is szabadít, ez ilyen egyszerű. Imádkozunk, régi okkult kötelékeket megtagadunk, és a szabadulással megtörténik a gyógyulás. Ezt már nem hitték el. De az is nyilvánvaló, hogy nem én szabadítok meg embereket, hanem Jézus, ahogy Lukács evangéliumában is mondja: „Azért jöttem, hogy a foglyoknak szabadulást adjak.”
 
Miért ódzkodik az ördögűzés szótól?
 
– Részben, mert terhelt kifejezés. Részben meg amiatt, mert olyan közösségek is végzik, akik maguk is kötözöttek. Ez benne a kabaré. Csöbörből vödörbe.
 
Medveczky Attila