A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Kijev vagy Moszkva áll a gyilkosság mögött?

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindent megtesz annak érdekében, hogy elmozdítsa a holtpontról a minszki megállapodások végrehajtását, ám a Donyec-medencei rendezést nem mozdítja elő Olekszandr Zaharcsenko szakadár vezető meggyilkolása - jelentette ki a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

"A terrorcselekmény után valószínűleg nehéz lesz bármiről is megállapodni az ukrán féllel. De még egyszer megismétlem: ez nem jelenti azt, hogy Oroszország kilépne a minszki folyamatból" - mondta Dmitrij Peszkov.
        A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy tárgyalásokat folytatni eredmény elérése érdekében szoktak, pusztán a folyamat érdekében tárgyalni "nem egészen észszerű".
      A kérdésre, hogy vajon Zaharcsenko halála nem gátolja-e a minszki megállapodások teljesítését, Peszkov azt válaszolta, hogy a meggyilkolt vezető a dokumentum aláírásakor nem saját magát, hanem az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaságot" képviselte. A szóvivő kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy a merénylet után ki lehet majd Zaharcsenko utódja.
      A Roszbalt orosz hírügynökség értesülése szerint Vlagyimir Putyin megbízásából orosz nyomozók érkeztek Donyeckbe a Zaharcsenko-gyilkosság felderítésére. A hírügynökség szerint a bűncselekmény eddigi, a szakadár köztársaság hatóságai által őrizetbe vett gyanúsítottjait szabadon engedték. Korábbi jelentések szerint a gyanúsítottak kijelentették, hogy a merénylet mögött Kijev állt, amit az ukrán hatóságok visszautasítottak.
    Szergej Beszeda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tájékoztatásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős szolgálatának vezetője az Interfax hírügynökség megerősítette, hogy a hatóság szakértőket küldött Donyeckbe. Kifejezte meggyőződését, hogy a történtekért az ukrán szakszolgálatok felelősek. A gyanúsítottak elengedését nem erősítette meg. 
        Zaharcsenko és testőre pénteken vesztette életét egy donyecki étteremben elkövetett robbantásos merényletben, amelynek további 11 sebesültje is volt. Putyin aljasnak nevezte a gyilkosságot, hangsúlyozva, hogy "aki a terror útját választotta", az nem akar békés megoldást találni a konfliktusra. 
        Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt mondta, Moszkvának gyakorlatilag nincs kétsége afelől, hogy a donyecki vezető meggyilkolása mögött Kijev áll. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben "nemzetközi terrorcselekmény" címén indított eljárást.
        Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke szerint vagy a Kreml áll a gyilkosság hátterében, vagy a szakadárok közötti üzleti vita.

Minden alap megvan azt feltételezni, hogy Olekszandr Zaharcsenkónak, a donyecki szakadár köztársaság vezetőjének meggyilkolása mögött az ukrán kormány állhat - mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában. "Donyeckben terrorcselekmény következtében életét vesztette Donyecki Népköztársaság vezetője, Alekszandr Zaharcsenko" - közölte a szóvivő, oroszul ejtve az Ukrajnától önhatalmúlag elszakadt oroszbarát terület szakadár vezetőjének nevét.
        "Minden alap megvan azt feltételezni, hogy meggyilkolása mögött a kijevi rezsim állhat, amely nem egyszer alkalmazott már hasonló eszközöket a másként gondolkodók és a kellemetlenné vált személyek kiiktatására" - tette hozzá.
    Zaharova szerint "a kijevi háborús párt" ahelyett, hogy teljesítené a minszki megállapodásokat és keresné a rendezés lehetőségét, "terrorista forgatókönyvet valósít meg", tovább súlyosbítva az amúgy is súlyos helyzetet a régióban.
    "A békeígéreteiket nem teljesítve, úgy tűnik, úgy döntöttek, hogy a véres háborúra váltanak át" - hangoztatta.
    "A nemzetközi közösségnek azt kell követelnie - de figyelembe véve Ukrajna politikai rendszerének bábjellegét, az kell ellenőriznie -, hogy ezt a békés polgárok szeme láttára elkövetett bűncselekményt részrehajlás nélkül vizsgálják ki" - fogalmazott Zaharova.  
    Konsztanytyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: "most csak az világos, hogy aki ezt elkövette, semmiképp sem érdekelt a Donyec-medencei konfliktus békés és politikai rendezésében".
    Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatója ugyancsak a TASZSZ-nak azt mondta, biztos benne, hogy a merénylet mögött az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) áll.

Zaharcsenko donyecki szakadár vezető halálát Moszkva Ukrajna-ellenes propagandacélokra használja Volodimir Ohrizko volt ukrán külügyminiszter szerint.  Az Oroszországgal foglalkozó kijevi kutatóközpont vezetője az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt hétfői elemzésében azt a véleményt fogalmazta meg: Moszkva a gyilkosságot ürügyként használja arra, hogy befagyassza a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos rendezését.
    A diplomata - aki 2007-2009 között állt a külügyi tárca élén - azt a kérdést vetette fel, hogy vajon Ukrajnának áll-e érdekében a Donyec-medencei konfliktus rendezésének akadályozása, ami napi szinten okoz neki veszteségeket, vagy Oroszországnak, amely nyer azon, hogy Ukrajna "folyamatosan vérzik"? "Egyértelmű, hogy Oroszországnak" - adta meg a választ, hangoztatva, hogy Zaharcsenko halála egyáltalán nem könnyítette meg a szakadár területek visszaintegrálódását Ukrajnába. 
    Ohrizko szerint Oroszország ezt az egész történetet arra használja fel, hogy propagandakampányt indítson Ukrajnával szemben, és a kijevi politikára való hivatzkozássa késleltesse bármiféle konkrét lépés megtételt a konfliktus rendezése irányába" - fejtegette Ohrizko. 
    "Ha elemezzük a DNR (Donyecki Népköztársaság) vezérének meggyilkolása után a Kremlben elhangzott nyilatkozatokat, nyilvánvalóvá válik, hogy mindez nagyon is harmonikusan illeszkedik ebbe a logikába" - folytatta. Emlékeztetett arra, hogy Zaharcsenko halála után Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "sietett bejelenteni", hogy most, a történtek után a normandiai formátumú tárgyalások folytatásáról szó sem lehet. Kiemelte, hogy Moszkva nem a formátummal kapcsolatban emelt kifogást, hanem talált egy számára "kényelmes ürügyet": a merénylet nyomán kialakult körülményeket. 
    A volt miniszter szerint éppen ez támasztja alá azt a feltételezést, hogy az orosz titkosszolgálatok állhatnak Zaharcsenko megölése mögött. Szerinte ugyanis Oroszországnak nagyon nagy szüksége volt egy ürügyre, hogy ne kelljen Kijevet egy újabb tárgyaláson meghallgatnia. 
    Ohrizko szerint nincs szó most sem kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésére létrejött normandiai (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország), sem a minszki (Kijev, Moszkva és az EBESZ) formátum megváltoztatásáról. Moszkva taktikája, hogy elkerülje valódi gyakorlati lépések megtételét a válság rendezésére, és ehhez sikeresen kreált is egy alkalmas ürügyet - állította a volt miniszter.


A szakadár DAN hírügynökség jelentése szerint mintegy kétszázezren vettek részt a Donyeck központjában megrendezetett gyászmeneten, Zaharcsenko temetésén. A Novosztyi Donbasza helyi hírportál arról számolt be, hogy több tucatnyi autóbusszal szállították a környező településekről Donyeckbe az embereket a rendezvényre, az egyetemistáknak és a közalkalmazottaknak pedig "melegen ajánlották" a részvételt. A nagyarányú részvétellel Zaharcsenko lakossági támogatottságát akarta a helyi szakadár vezetés demonstrálni. Az utóbbi időben ugyanis az a hír terjedt el, hogy Zaharcsenko népszerűsége jelentősen visszaesett a szakadár területen élők körében.        
    Zaharcsenkót zárt koporsóban egy tüzérségi kocsi platóján vitték végig a város központjából a Donyecki Tenger nevű temetőbe, ahol két másik, szintén merényletben meghalt donyecki szakadár fegyveres, Arszen Pavlov (Motorola) és Mihail Tolsztih (Givi) is nyugszik. 
    Közben Pavlo Lisznyanszkij, az ukrán emberi jogi biztos Donyeck és Luhanszk megyei területi megbízottja közölte, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken élőktől származó értesülései alapján a Zaharcsenko elleni merénylet utáni razziákban mintegy 50 embert vettek őrizetbe. Közülük körülbelül tizet azóta elengedtek, 19 ember azonban eltűnt, hollétükről azóta sem tudnak semmit. 
    Korábban Lisznyanszkij a Facebookon szintén saját forrásaitól szerzett értesüléseire hivatkozva azt írta: négy emberből veréssel kikényszerítették, hogy bevallja, Ukrajna megbízásából ők követték el a merényletet. Forrásai szerint a szakadár hatóságok mihamarabb a közvélemény elé akarnak állni azzal, hogy megoldották a bűnügyet, elfogták az elkövetőket, akik "Kijev megbízását hajtották végre". 
    Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke szombaton újságírók előtt viszont cáfolta, hogy az ukrán félnek köze lenne Zaharcsenko halálához.      
    Leszögezte, hogy az SZBU-nak "nincs információja ukrán diverzánsok" elfogásáról - amit a szakadár hatóságok a robbanás bekövetkezte után alig néhány órával már bejelentettek -, mert "diverzáns csoportot senki nem küldött oda". 
    Megismételte, hogy az SZBU-nak két alapvető verziója van a merénylet indítékára: vagy a szakadárok közötti ületi vita, vagy a Kreml áll a háttérben, amely módszeresen iktatja ki mindazokat, akik 2014-ben közreműködtek az orosz csapatoknak a Donyec-medencébe történő bevonulásában. Ez utóbbihoz hozzáfűzte, hogy a közreműködőket vagy Oroszországba viszik, és ott adnak nekik új munkát, vagy likvidálják. "Egyáltalán nem lep meg bennünket, hogy minden bűnért minket tesznek felelőssé" - jegyezte meg a Zaharcsenko-merénylettel kapcsolatban tett orosz és a szakadár nyilatkozatokra célozva.
    Jurij Lucenko ukrán főügyész bejelentette, hogy hivatala lezárja a Zaharcsenko ellen indított bűnvádi eljárást, mivel a vádlott elhalálozott. Hozzáfűzte ugyanakkor: nem osztja azokat a nézeteket, hogy bármiféle empátiát kellene éreznie emberiességből a szakadár vezető halála miatt. Azzal az érzéssel zárják le ügyét, hogy a bűnös megkapta büntetését - mondta. "Az az ember, aki felforgatta saját hazáját, milliókat taszított háborúba és szenvedésbe, rászolgált arra halálra, amely Zaharcsenko életének véget vetett" - szögezte le a főügyész.