A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Macron és Juncker közösen támad

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke számára gondot jelent a Fidesz tagsága az Európai Néppártban - jelentette az Euractiv című brüsszeli hírportál az olasz médiára hivatkozó pénteki cikkében.

A portál felidézte, hogy az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett elnökök értekezletének csütörtöki ülését megelőzően olasz újságírók a Fidesz néppárti tagságáról kérdezték Junckert, aki kijelentette: "igen, nekem ez problémát jelent".
    Juncker a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt politikusa, amely szintén a néppárti pártcsaládhoz tartozik.
    Az elnökök értekezlete arról döntött csütörtökön, hogy Orbán Viktor hét percben felszólalhat az Európai Parlament plenáris ülésének keretében tartott, a magyar jogállamiságot vizsgáló, úgynevezett Sargentini-jelentésről szóló vitán.
    Az EP jövő kedden Orbán Viktor részvételével plenáris vitát tart, majd szerdán szavaz a legújabb, Magyarországról szóló jelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása Magyarországgal szemben. A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén - végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.
Eközben Macron a Reutersnek adott interjút, amelyben elmondta, hogy meg kell szavazni a Sargentini-jelentést és nyomást kell gyakorolni az "antidemokratikus" magyar és lengyel kormányra. "Túl lassúak, túl engedékenyek voltunk. Sokkal keményebbnek kell lennünk ezekben az ügyekben."