A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Önleleplezés

Kovács Attila

Öles betűkkel hirdette címoldalán az egyik online hírportál, hogy „A Momentum visszatér, megint tematizálná a közéletet”. A választásokon erőteljesen leszerepelt politikai minoritásról tudni érdemes, hogy nemrégen nevetséges hatalmi harcok után választott régi-új vezetőséget. Ez mutatja, hogy a közélet megújulását hirdető pártban már a 3 százalékos eredményt követően is vérre menő küzdelem zajlott. Senki ne higgye, hogy ez bármiféle elvek mentén jött létre, a lényeg kizárólag az volt, hogy ki birtokolhatja a jövőben a kasszakulcsot. Ami fontos kérdés, hiszen a 3 százalék után már állami támogatás is jár.
A tisztújítás győztese a korábbi elnök, Fekete-Győr András lett, aki már akkor is elnökölte a Momentumot, amikor a képződmény elkaszálta a főváros győzelemre is esélyes olimpiarendezői pályázatát. Ebből már eredendően is következtetni lehetne arra, hogy a Momentumtól mire is számíthatunk. Most azonban mindez hivatalossá vált, ugyanis nyilvánosságra került az elnök által jegyzett belső körlevél, amely a párt terveit és feladatait fogalmazta meg.
Ezen dokumentum különleges. Különlegesebb, mint talán bármely korábbi ellenzéki kiadvány, program vagy vitairat. Eleddig ugyanis mindig érezhető volt a törekvés arra, hogy egy-egy párt minél kedvezőbb színben tüntesse fel saját programját, elképzeléseit, és mindezt igyekeztek is így tálalni. A sorok között kellett tudni olvasni, illetve az adott párt múltját/tevékenységét is ismerni kellett ahhoz, hogy az ember számára kikandikáljon a valóság, s az, hogy valójában milyen törekvései is vannak az adott pártnak.
A Momentum azonban most szakított ezekkel a hagyományokkal. A szóban forgó elnöki levelében ugyanis még csak meg sem próbálják szebb köntösbe bújtatni azt, hogy mire készülnek. Úgy is mondhatjuk, hogy ez a dokumentum egy önleleplezés, amely világosan megmutatja a Momentumnak mint politikai pártnak a természetét, egyben ijesztő képet rajzol elénk arról is, hogy milyen szinten nincs az égadta világon semmiféle érdemi mondanivalójuk, előremutató elképzelésük.
S hogy mit tartalmaz ez a bizonyos levél? Három fő pontba szedi a Momentum előtt álló feladatokat. A társadalmi építkezés – mint első számú programpont – még rokonszenves is lehetne. Ennek részletezése azonban olyan zavaros, hogy talán maga a levél írója sem érti… Az igazán beszédes és önleleplező azonban a körlevél második és a harmadik pontja. A második pont politikai akciókat tervez, amelynek keretén belül „nekimennének a rendszernek” és „kipécézik a politikai kinevezetteket”, valamint „az oktatás rabszolgatartóit”. Vagyis személyeskedés, karaktergyilkossági kísérletek és performance-oknak nevezett támadások várhatóak.
A harmadik pont a leginkább figyelemre méltó. Eszerint: egyetemi és iskolai „hangulatkeltésre” készülnek, amelynek részeként hátteret és erőforrást biztosítanak az „alulról, diákok és hallgatók által szervezett gerillaakcióknak”. Mivel a gerillaakciók mibenlétét konkrétan nem részletezte az elnöki körlevél, így csak találgatni lehet, hogy vajon egy jól hangzó szólam csupán ez a kifejezés, vagy valódi „akciók” körvonalazódnak a pártocska vezetőinek fejében?
A zavarkeltés mint feketén-fehéren megfogalmazott és papírra vetett terv viszont egyaránt megmutatja a Momentum színvonalát és képességeit. Bár előszeretettel nevezik magukat XXI. századi pártnak, módszertanuk hajszálpontosan megegyezik a kommunistáktól megtanult és a liberálisok által modernizált, továbbfejlesztett módszerekkel, amelyek a XX. század legsötétebb korszakát idézik meg… Most kipécézéssel, zavarkeltéssel meg gerillaakciókkal kezdenek, de elképzelhető, hogy egy következő körlevélben már majd a dezinformációk terjesztése vagy éppen a szabotálás is megjelenik a palettán. Alábecsülni ennek ellenére sem szabad őket, már csak azért sem, mert rejtélyes, de annál nagyobb anyagi háttérrel bíró támogatóikra ‒ amint az olimpiaellenes programnál, úgy ‒ vélhetően most is számíthatnak majd.
A zavarkeltés kizárólag csak olyan tömörülések számára lehet cél, amelyek semmilyen valódi teljesítmény felmutatására nem képesek, és a közbeszéd tematizálását – mint másik, nyíltan deklarált célt – kizárólag rombolással, a társadalom tagjainak egymásra uszításával képesek elérni. Ennek veszélye viszont éppen ebben rejlik. Ugyanis egy ilyen társaságnak – amely nem más, mint értékzavaros, meghatározhatatlan hátterű személyek gyülekezete – valami nagyot kell alakítania ahhoz, hogy hírt kreáljon maga körül. S ezért bármire képesek lehetnek.
Szerencsére a nyilvánosságra került elnöki körlevéllel akarva-akaratlanul előre leleplezték saját magukat. Újból, s legalább olyan egyértelműen, mint az olimpiai pályázat elkaszálásakor.