A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Agrár szakképző központot szeretnénk

Földesi Gyula a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium igazgatója

Három év alatt két igencsak keresett szakma szerezhető jól felkészült iskolánkban. A Szigetcsépi Tanüzem, ha elnyeri az általunk megálmodott végleges állapotát, egy sokkal komplexebb tangazdaság, valódi agrár szakképző központ lesz. Itt szinte az összes élelmiszeripari technológia megjelenik.

Mit tud kínálni a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola azok számára, akiket nem vettek fel a felsőoktatásba?
 

–Számukra vonzó életpálya-modellt kínálunk. Van egy két éves élelmiszer technikusi képzésünk, illetve egy ráépülő egy éves borász technikusi, vagyis három év alatt két manapság igencsak keresett szakmát tudnak szerezni egy jól felkészült iskolában, szakmai gyakorlatra mehetnek el, amivel még pénzt is kereshetnek, kapcsolataink révén pedig külföldre, például Burgundiába vagy Kaliforniába is eljuthatnak. Azt gondolom, hogy ez már fel tudja venni azzal a versenyt, mintha felvették volna egy főiskolára, ahol 3 év után diplomát szerezne. Ráadásul mi még ehhez az álmához is közelebb segítjük, mert a technikusi végzettségért 15 pluszpont jár a felvételin, ha pedig a borászt is elvégzi, akkor szakirányon ismét pontot kap, amivel 3 év múlva jelentősen nőnek a felvételi esélyei. Ráadásul mindezt ingyen, mert az állam az első két szakmát ingyen biztosítja.
 
S mit is nyújt ez 2+1 év?
 

–Iskolánkban több mint 100 év szakmai tudás és tapasztalat halmozódott fel. Ezért is ki merem jelenteni; egyetlen borászati iskola sem rendelkezik ilyen komplex, gyakorlatorientált képzéssel. Az élelmiszertechnikusi évek során a diákok elsajátítják az alapokat, és már az oktatás alatt elkerülnek élelmiszeripari üzemekbe – legyen az söripar, sütőipar, fagyasztó üzem –, és megismerkedhetnek azok működésével, miközben pénzt is kereshetnek vele. Ráadásul már az első két évben elkezdjük felkészíteni őket a borász technikusi képzésre, ugyanúgy kijárnak a szőlőbe és a második év végén el kell készítsék 50 liter mustból a saját vizsgaborukat. A harmadik évben, a borász technikusi képzésen pedig már minden a borászkodásról szól. Többek között kiküldjük őket öt hétre az ország legjobb pincéibe, Gere és Sauska pincészetekhez Villányba, a Szőllősihez Pincészethez Neszmélyre, vagy a Juhász Testvérekhez Egerbe, és persze ide Budafokra is a Garamvári Pincészethez. Így a feldolgozást, erjesztést, első fejtést végig tudják csinálni ilyen színvonalú borászatoknál. Az országban csak mi biztosítunk ilyen lehetőséget. És persze a 3. év is a vizsgabor elkészítésével zárul.
 
A vizsgabort viszont az iskola saját tangazdaságában készítenek el a diákok, és nyilván a legtöbb időt szintén itt töltik el. Erre már nem csak a Budafokon, hanem a korábban a Corvinus Egyetemhez tartozó, 2014-ben a Soósnak átadott szigetcsépi tanüzemben is van lehetőség. Miért szükséges a két tangazdaság?
 

–A budafoki részleg adja az alapképzést, itt 3 és fél hektáron a felvásárolt szőlővel együtt 400 hektoliter bor készül évente, amit idáig folyóborként adtunk el, hamarosan azonban palackozva kerülnek forgalomba. Ez azért is fontos, mert így a hozzánk érkező tanulók látják, mi nem csak tanítjuk, de valóban el is tudjuk készíteni a piacképes borokat. Budafokon van egy korszerű feldolgozó, egy pince, egy palackozó és egy vendégház. A fiatalok egész évben kiveszik a részüket a munkából, művelik a szőlőt, szüretelnek, ott vannak a préselésénél majd a bor erjedését is folyamatosan figyelemmel követik. A Szigetcsépi Tanüzem, ha elnyeri az általunk megálmodott végleges állapotát, egy sokkal komplexebb tangazdaság, egy agrár szakképző központ lesz. Itt szinte az összes élelmiszeripari technológia meg fog jelenni. A gyümölcsöshöz tervezünk például hűtőházat, gyümölcslé feldolgozót, pálinkafőzdét. A szőlőből bor és pezsgő készül. De itt nem állunk meg, a maradék területen szeretnénk állattartást, a hozzá tartozó húsfeldolgozóval, csemegeáru-előkészítővel, tőkehús üzemmel, sajtüzemmel. Az agártárca részéről megvan ehhez a támogatás, s reményeink szerint 2021-2022 körül készül el minden.
 
A pincészetek életének szerves részévé vált a vendéglátás és a marketing is. Felkészítik erre is a diákjaikat?
 

–A nálunk tanulók folyamatosan besegítenek panziók és vendégházak üzemeltetésébe, amiket például rendszeresen esküvők helyszínéül szoktak kibérelni. A vizsgaboraikhoz maguknak kell megtervezniük a címkét, és összességében nekik kell olyan állapotba hozni azt a bort, hogy a fogyasztó számára vonzó legyen. Annál nagyobb öröm számukra, amikor látják, hogy barátaiknak ízlik az ő első munkájuk. Törekszünk rá, hogy ezt a területet is megtanulják, érezzék, hogyan működik a kapcsolattartás, a kemény munkával megteremtett érték hogyan jut el a fogyasztókig.