A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Labdarúgó-akadémiát avattak Topolyán

Kovács Attila

Sok-sok évvel ezelőtt a híres délvidéki zenekar, a 3+2 énekelt a topolyai szélmalomról, amely a dal szövege szerint hírnevessé tette Topolyát. A szélmalom mellett minden esélye megvan annak, hogy néhány év múlva valami más miatt is emlegethessük majd a délvidéki kisvárost. A héten ugyanis felavatták a Topolyai SC Labdarúgó Akadémiáját, amely a tervek szerint ontani fogja majd a tehetségeket – remélhetően a magyar futball számára is.

Topolya, annak ellenére, hogy jelenleg nem Magyarország része, a futballunk szempontjából mégis jelentős település. Itt született ugyanis az elmúlt évtizedek legsikeresebb szövetségi kapitánya, a klubedzőként kétszeres magyar bajnok Mezey György. A tizenötezer lakosú kisvárost többségében ma is nemzettársaink lakják, s a Topolyai SC már hosszú ideje létező utánpótlásképzési rendszerében 1500 topolyai és környékbeli gyermekkel foglalkoznak. Van tehát létjogosultsága a most átadott akadémiának, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Zsemberi János a Topolyai SC elnöke közösen avatott fel.
A miniszterelnök avatóbeszédében kiemelte, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia még csak a kezdet, s még sok szép feladat, további megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése vár ránk. Sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben. Ha van gyermek, van jövő, és ha a gyermekek szelleme, jelleme és fizikuma kiművelt és erős, akkor a jövőnk is ilyen lesz. Az ide vezető legbiztosabb út a sport, mert egyszerre neveli a szellemet, a jellemet és a fizikumot. A futballhoz egyszerre kell gógyi, küzdőszellem és testi erő. Aki sportol, végül mindig jól jár, és a sport megtanít az élet két legfontosabb dolgára: becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni, s aki ezeket tudja, mindent tud – zárta beszédét Orbán Viktor.
Zsemberi János egyesületi elnök azt tartotta fontosnak megemlíteni, hogy a fejlesztés fontos társadalmi, gazdasági jelentőséggel is bír. A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval támogatta, amiért köszönet illeti az anyaországot és az MLSZ-t is – emelte ki a klubelnök.
Ami az új, topolyai labdarúgó akadémia paramétereit illeti: négypályás, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, valamint tantermekkel ellátott korszerű épületegyüttes jött létre, amelynek kollégiumi részébe beköltözhetnek az első lakók is, de az akadémia nyújtotta lehetőségeket nem csak ők fogják használni. A helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolók is itt edzenek majd. Az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is.
Ezzel remélhetően újabb lépést tettünk afelé, hogy az elcsatolt területek élő magyar tehetségeket sikerüljön felfedezni a magyar labdarúgás számára!