A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Új dimenzióban a magyar klubhoki

Immár három csapatunk kezdte az idényt a hazainál erősebb ligában

Tizenegy évvel ezelőtt mérföldkőhöz érkezett a magyar jégkorongsport, amikor első számú klubcsapatunk, az Alba Volán felvételt nyert az osztrák jégkorongbajnokságba (EBEL), s ezzel egy, a hazainál lényegesen magasabb színvonalú pontvadászatban mérette meg magát. Az idei év a 2007-esnél is jelentősebb a magyar klubjégkorong életében, ugyanis két csapatunk – az MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék – a szlovák bajnokság, a Tipsport Liga tagja lett. Sportrovatunkban az idei bajnoki rajt különlegességeit vettük górcső alá.

El tudják képzelni a futballbarátok, hogy a MOL Vidi vagy a Ferencváros a francia Ligue 1-ben, netán az olasz Serie A-ban induljon? Annak ellenére, hogy nem a spanyol, az angol vagy a német bajnokságról beszéltünk – amelyek a legerősebbek Európában –, aligha találni olyan szurkolót, aki erre a kérdésre igennel felelne. S nem csupán azért, mert a futballban egyelőre még teljesen izolált nemzeti bajnokságokat rendeznek, de azért is, mert ha történetesen nyitott pontvadászatokat rendeznének is az országok, sajnos a legjobb klubcsapataink nem képviselnek olyan játékerőt, hogy a kontinens erős bajnokságai közül bármelyikbe is eséllyel pályázhatnának felvételért.
A jégkorongban egy ideje már más a helyzet, csapataink megállják a helyüket a honinál jóval erősebb ligákban is. Az első fecske a székesfehérvári Alba Volán SC volt, amely 2007 tavaszán bejelentette: a következő bajnoki évtől kezdve az osztrák jégkorongbajnokság (EBEL) tagja lesz. Akkor sokan támadták ezt a fehérvári lépést, mondván: nincs olyan ereje a kék-fehéreknek, hogy méltó módon teljesítsenek a magyarnál sokkalta erősebb osztrák bajnokságban. Azóta több mint egy évtized telt el, s a székesfehérváriak – immáron Fehérvár AV19 néven – továbbra is az EBEL-ben szerepelnek, sőt, mostanra meghatározó csapatává váltak az sógorok bajnokságának.
 
Az idei évben elérendő célokról a csapat general menedzserét, Szélig Viktort kérdeztük.
– Az elsődleges cél ebben az évben is az, hogy sikerüljön bekerülnünk az EBEL rájátszásába. Erre meg lehet minden esélyünk, hiszen összességében úgy érzem, jól jöttünk ki a nyári játékosmozgásból. Sikerült megtartanunk azokat a légiósokat, akik jól teljesítettek tavaly, és olyan külföldieket igazoltunk, akiket az EBEL-ből már ismertünk, és tudjuk, mire lehet számítani tőlük. Visszatért hozzánk Sarauer Andrew és Sofron István is. Létrejött egy egészséges egyensúly a keret összetételében, amelynek jóvoltából remélhetően kiegyensúlyozott szereplésre leszünk majd képesek.
– A célok eléréséhez fontos volna a jó rajt, amellyel rendre meggyűlik a Fehérvár baja. Most a Medvescsak ellen győzelem, a Vienna ellen pedig vereség lett. Ez megadhatja a kellő lendületet a csapatnak?
– Igen, mindenképpen megadhatja, ugyanakkor azt vallom, hogy egy bizonyos szinten túl azért a rajtot sem szabad túldimenzionálni. Egy rájátszásba törekvő csapatnak fontos, hogy erős legyen már a rajt is, ez igaz. Ugyanakkor tavaly például két olyan csapat vívta a döntőt, amelyek közül az egyik novemberben, a másik decemberben még ligautolsó volt. Vagyis a jó rajt fontosságát nem vitatva inkább azt mondanám, hogy a hosszabb hullámvölgyeket lenne jó kiküszöbölni, mert inkább ebben rejlik a rájátszásba kerülés nyitja.
 

Amit az EBEL-ről tudni érdemes
Az osztrák jégkorongbajnokság (Erste Bank Eishockey Liga, azaz EBEL) 2018–2019-es kiírásában 12 csapat szerepel: nyolc osztrák (Dornbirn, Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz, Salzburg, Vienna és Villach), egy olasz (Bolzano), egy cseh (Znojmo), egy horvát (Zagreb) és egy magyar (Fehérvár). Az alapszakasz során minden csapat négyszer találkozik riválisaival, kétszer-kétszer otthon és idegenben. Így valamennyi együttes 44 mérkőzést játszik. A rendes játékidőben aratott győzelem 3, a hosszabbítás vagy szétlövés után elért siker 2, a hosszabbítás vagy szétlövés után elszenvedett vereség 1 pontot ér, a rendes játékidőben elszenvedett vereségért nem jár pont. Az alapszakasz végén a legjobb hat csapat kerül a felsőházba, a másik hat az alsóházba.
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntenek, ezt követően a több rendes játékidős győzelem, majd a több egyéb győzelem számít. Ha így sincs döntés, az EBEL által kiszámított mutató rangsorol. A középszakaszba az alapszakasz-helyezésük után pontokat visznek magukkal a csapatok. Az első helyezett 6-ot, a második 4-et, a harmadik 2-t, a negyedik 1-et, az ötödik és a hatodik 0-t. A csapatok kétszer találkoznak egymással, így ez a szakasz tízfordulós. Az alsóházból a két legjobb csapat csatlakozik a felsőház hat csapatához, és így alakul ki a rájátszás nyolccsapatos mezőnye.
A felsőházból először az első helyezett választ ellenfelet, aztán a második, aztán a harmadik. A negyeddöntőtől kezdve négy győzelemig tartó párharcokat játszanak a playoffban.
 
Két csapatunk a szlovák elitben
A Fehérvár AV19 nyomdokaiba lépett két magyar klubcsapat ezen a nyáron. Az MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék az osztrák ligánál is erősebb szlovák Tipsport Ligába kérték felvételüket. A pozitív elbírálás eredményeként a 2018/2019-es bajnoki szezonban két hazai együttes szerepelhet a bombaerős szlovák bajnokságban.
Nagyon nehéz előre jóslásokba bocsátkozni arról, hogy milyen szereplés várható el csapatainktól. Az ugyanakkor kijelenthető, hogy nem is elsősorban a helyezés lesz a lényeges az első szlovákiai szezon végén. Sokkal inkább az lehet a cél, hogy a magyar pontvadászatnál lényegesen erősebb bajnokságban való terhelést szokják a játékosaink, és folyamatosan érzékeljék, hogy egy A csoportos színvonalat képviselő bajnokság milyen követelményeket támaszt.
Ami a konkrét várakozásokat illeti, mindkét csapatot megkerestük még az idénynyitó előtt. A miskolciak részéről a kiváló és rutinos támadót, Vas Jánost kérdeztük.
– Az a tény, hogy felvételt nyertünk a Tipsport Ligába, elsősorban Egri István és a klubvezetés áldozatos munkájának eredménye és elismerése. Szakmai szemmel nézve pedig három okból is kimagasló lehetőségnek tartom ezt a lehetőséget. Egyrészről fontos nekünk, mint klubnak, hiszen belekóstolunk egy nagyon erős bajnokságba, és azt hiszem, hasonlóan élik ezt meg az MAC Újbuda háza táján is. Emellett ugyanilyen fontosnak tartom a szlovákiai indulást a magyar játékosok egyéni pályafutása terén is, hiszen – mint korábbi csehországi légiós – személyes tapasztalatom, hogy ez a bajnokság jelenti az ugródeszkát a cseh pontvadászat felé. Aki itt felhívja magára a figyelmet, az könnyedén kaphat egy jó csehországi ajánlatot, ami remek lehetőség a további előrelépésre. Mindezek együtt pedig a magyar hoki egészének fejlődése szempontjából is pozitív dolgok.
– Ön hosszú éveken keresztül légióskodott, sok külföldi tapasztalat birtokában van. Mi az erőssége a szlovák bajnokságnak, s általában véve: mennyire számít manapság erősnek északi szomszédunk első osztálya?
– A szlovák bajnokság ereje eléggé nehezen meghatározható, ugyanis válogatott szinten érzékelhető volt némi visszaesés a szlovák hokiban az elmúlt években. Nagy kérdés, hogy ez a bajnokságban tükröződik-e. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a két magyar klubcsapat csatlakozása színesíti a szlovák hokit is, nekik is jót tesz. És az sem véletlen, hogy a szlovák U20-as válogatottat elindítják a Tipsport Ligában, hiszen kitűnő tapasztalatszerzés ez a fiatal játékosoknak. Ha a szlovák fiataloknak jó terep ez a bajnokság, akkor nyilván a mi fiataljaink is sokat profitálnak majd az itteni szereplésből. Amennyiben a szlovák bajnokság erősségeiről kell szólni, akkor feltétlenül kiemelném azt, hogy egész sor NHL-es vagy KHL-es múlttal rendelkező játékos található a ligában. Ez önmagában is jelzi: kitűnő erőkből álló ellenfelek várnak majd ránk.
 
Komoly szintlépés felfelé

Az MAC Újbuda csapata magyar bajnokként váltott bajnokságot, és lett tagja a szlovák élvonalnak. A csapat trénerét, Majoross Gergelyt – aki 2007-ben játékosként tagja volt az EBEL-be lépő Volánnak – arról is megkérdeztük, hogy milyen hasonlóságot és különbséget lát az akkori és a mostani bajnokságváltások között.
– Az azonosság a 2007-es és a mostani eset között, hogy egy komoly szintlépés történik felfelé. Ez persze öröm, hiszen egy magyar hokicsapat örülhet, ha megadatik neki a lehetőség arra, hogy szintet lépjen. Jelentős, pozitív értelmű különbség ugyanakkor, hogy a magyar hoki egészen máshol tart most, mint tartott 2007 nyarán. És az is alapvető különbség, hogy a mai magyar bajnokság úgy a színvonalában, mint az erejét tekintve összehasonlíthatatlanul jobb és erősebb, mint a korabeli magyar bajnokság volt. Talán nem is kellene okvetlenül elmenni innen ahhoz, hogy tovább fejlődjünk, s az is igaz, hogy a magyar bajnokság sem sínyli meg olyan nagyon az MAC Újbuda és a DVTK távozását, mert így is erős bajnokság marad.
– Mit vár a csapatától? Helyezésekben gondolkodik, vagy más célok mentén értékeli majd az első szlovákiai évet?
– Mivel profi sportcsapat vagyunk, így nem lehet átsiklani az eredményesség felett, természetesen az is számítani fog, hogy miként szerepelünk. Ám ugyanúgy lényegesek lesznek a mögöttes dolgok is. Szeretném tapasztalni, hogy a csapatom folyamatosan fejlődik, képes előrelépni, s a korábbi hibáit minimalizálni. Csak az alapszakasz 55 mérkőzést jelent majd, ami nyilvánvalóan hatalmas igénybevétel lesz mindannyiunk számára. De az erőltetett menet közben is mindig szem előtt kell tartanunk a végcélt. Sokan tudják rólam, hogy szeretek túrázni, olykor a játékosaimmal együtt is. Ilyenkor is rendre elmondom: fontos, hogy tudjuk, merre van a csúcs, de ha túra közben folyamatosan csak a csúcsot bámuljuk, hamar orra bukunk... Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a napi feladatok, vagyis az egyes meccsek és a végcél között. Ami pedig a konkrét eredményvárakozást illeti: a bajnokok valószínűleg nem mi leszünk, a reális talán a 7–9. helyezés lehet az első évben. Természetesen sikerülhet ennél jobb helyezés is, s nem is tiltja meg senki, hogy nagyobbat álmodjunk.
 

Amit a Tipsport Ligáról tudni érdemes
A szlovák jégkorongbajnokság (Tipsport Extraliga) 2018–2019-es kiírásában 13 csapat szerepel: 10 szlovák klub mellett a szlovák juniorválogatott (HK Orange 20 néven) és két magyar csapat, a DVTK Jegesmedvék és az MAC Újbuda indul még.
Miután a szlovák U20-as válogatott a junior-vb-re való felkészülés céljával vesz részt a bajnokságban, nem is játssza végig a teljes szezont, ugyanakkor a versenykiírás értelmében, a helyezésétől függetlenül nem juthat be a playoffba, de nem is eshet ki.
Az Extraliga jövő év február 26-án záruló alapszakaszában a két magyar klub csatlakozásával 12 csapatosra nőtt mezőny valamennyi együttese 55 mérkőzést játszik, az első hat helyezett automatikusan a rájátszásba (a negyeddöntőbe) jut, a 7–10. helyen végzők a középszakaszban dönthetik el a fennmaradó két playoffhely sorsát.
A középszakaszban az egyik fél második, míg a márciusban rajtoló rájátszásban az egyik fél negyedik győzelméig tartanak majd a párharcok.

Kovács Attila