A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Fradi-Újpest után…

Káprázatos hangulat volt a Groupama Arénában

Bár a magyar futballban az „Örökrangadó” jelző a Ferencváros-MTK párharcot illeti, aligha kétséges, hogy a legnagyobb várakozással mindig a Ferencváros-Újpest összecsapásokat várja a futballszerető magyar ember. Az idei bajnokság első zöld-lila rangadójára a Groupama Arénában került sor szombaton este.

Ami a spanyoloknál az El Classico, azaz a Barca-Real, Olaszországban a Juventus-Torino vagy a Roma-Lazio, az idehaza a Fradi-Újpest, vagy Újpest-Fradi. Nincs még egy olyan párharc, amelyet ennyire várnak a két tábor hívei, s amelynek eredményei, eseményei évtizedekre beleégnek a szurkolói emlékekbe. Máig emlegetik az 1967-es híres mérkőzést, amelyen Varga Zoltán kötényt adott Noskó Ernőnek, az 1970-es évek végének két különleges meccsét, a 8-3-as újpesti győzelmet, Fazekas László öt góljával, aztán a Fradi 7-1-es visszavágását. A legutóbbi emlékezetes meccset a Megyeri úton vívták, nyolc évvel ezelőtt 6-0-ra győzött a lila-fehér csapat. Hogy ennek milyen hatása van, arra csak egy példa: az Újpest meccsekre kiadott műsorújságok hivatalos címe is 6-0. Száz szónak is egy a vége: a legrangosabb magyar futballpárharc egyértelműen a lilák és a zöldek összecsapása.
Abban is különleges ez a párviadal, hogy a mai napig rendre telt ház előtt játszhatnak a csapatok. Ez még a mai, nézőkben ínséges időkben is így van, a Groupama Arénában 21 000 néző előtt mérte össze erejét a két csapat. Ebben a bajnokságban egyértelműen a Fradi számított a favoritnak, hiszen két döntetlen mellett csupa győzelem volt a zöld-fehérek idei mérlege, ráadásul az új edző, Szergej Rebrov megköveteli a csapattól, hogy az egész meccsen át nyomást gyakoroljon az ellenfélre.
Ezen a találkozón ebből nem sok látszott, pedig az Újpest sem játszott topformában. Sőt, szinte érthetetlenül visszafogottak voltak az egész meccsen. A Fradi legalább próbálkozott, igyekezett, s olykor eljutott a lilák kapujáig, de sokáig nem sikerült túljárni a hálóőr, Pajovics eszén. Ez végül a nyáron a Honvédtól igazolt olasz gólvágónak, Davide Lanzafame-nak sikerült, aki azonnal kihasználta az újpesti védelem helyezkedési hibáját, s félfordulattal, félmagasan a kapuba lőtt.
Bár sokat elmond az Újpest játékáról, hogy egyértelműen Pajovics kapus volt a legjobbjuk, azért bizakodásra adhat számukra okot, hogy úgy a csapatkapitány, Litauszki Róbert, mint a tréner, Nebojsa Vignjevics kritikus hangot ütött meg a mérkőzés után, s eltekintve az általános magyar szokástól, amely rendszerint külső körülményekben keresi egy-egy vereség okait, nyíltan vállalták, hogy gyenge teljesítményt nyújtottak.
A magyar bajnokság szuperrangadója – ha ezúttal nem is hozott hosszú időre emlékezetes játékot – nézőcsúcsával és kitűnő hangulatával most is remek volt. Ami a körítést illeti, elmondható: sok ilyen meccsre lenne igénye a magyar szurkolóknak.

Kovács Attila