A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Hatékony munkát végzünk Józsefvárosban

Molnár Gábor alezredessel beszélgettünk

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket tekintve még van feladat, és nemcsak a szorosan vett drogokkal kapcsolatos bűncselekményekről van szó, hanem azokról, melyekből meg akarják vásárolni a drogot. A VIII. kerületi rendőrkapitány kiemelte a kábítószer-kereskedők elfogására specializálódott különleges egységük hatékonyságát, valamint a lakosokkal való kapcsolattartás fontosságát és a körzeti megbízotti irodák jelentőségét.

Budapest rendőrfőkapitánya néhány hete arról számolt be, hogy a tavalyi évben csökkent a bűncselekmények száma a fővárosban. Milyen eredmények születtek Józsefvárosban?
 

–A budapesti tendenciát követik a józsefvárosi adatok is, úgyhogy mi is örömteli hírekről tudunk beszámolni. Ha konkrét bűncselekményekről beszélünk, akkor a 2010 és 2016 közötti adatokat a tavalyi évvel összehasonlítva elmondhatjuk, hogy 86 százalékkal csökkent a rablások száma. A gépjárműlopások száma kétharmadával, a gépjárműfeltöréseké 92 százalékkal, a lakásbetörések száma pedig 80 százalékkal esett vissza ezen időszakokat vizsgálva. 2010-től számítva az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények több mint felére csökkentek, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma kétharmadával esett vissza. Úgy gondolom, a józsefvárosi rendőrség működése hatékony, munkája eredményes.
 
Mi a helyzet az eredményességi mutatókkal?
 

–Az eredményességre vonatkozóan is pozitív tendenciákról számolhatok be. Az összes bűncselekményt tekintve 30,5 százalékkal emelkedett a nyomozások eredményessége. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket például 41 százalékkal sikeresebben derítjük fel és bizonyítjuk.
 
Melyek azok a területek, amelyekre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben?
 

–A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket tekintve még van feladat, és nemcsak a szorosan vett drogokkal kapcsolatos bűncselekményekről beszélek, hanem a járulékos bűncselekményekről is. Hiszen vannak, akik a kábítószer árát rablásból, betörésből, gépkocsilopásból teremtik elő. Logikus, ha csökkentjük a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket, akkor a járulékos bűncselekmények is csökkenni fognak. Erősítenénk a gazdaságvédelmi szakterületet is, mert az ilyen típusú bűnelkövetések egyre inkább a virtuális térben valósulnak meg.
 
Mennyiben segíti a munkájukat a térfigyelő kamerarendszer?
 

–Óriási szerepe van az ország egyik legnagyobb térfigyelő kamerarendszerének. Mind a felderítésekben, mind a bizonyítások során nagy segítséget jelent a kamerahálózat, amelynek üzemeltetését a Józsefvárosi Önkormányzat támogatja. Példás kapcsolatot ápolunk a térfigyelő szolgálatot is ellátó közterület-felügyelőkkel éppúgy, mint polgárőrséggel és az önkormányzattal, amely minden segítséget megad a céljaink teljesítéséhez. A támogatásukkal újultak meg például a kapitányság egyes helyiségei, számítástechnikai eszközöket vásárolhattunk és a legkiválóbb munkatársaink jutalomban is részesülnek, hogy csak néhányat említsek.
 
Józsefváros önkormányzata elfogadta a közbiztonsággal, köztisztasággal kapcsolatos rendeletcsomagot. Érezhető-e ennek hatása?
 

–Természetesen. Ezekben a kérdésekben – úgy mint csendháborítás, vendéglátóipari egységekkel szembeni panaszok, közterületi alkoholfogyasztás – azonban nem csak nekünk van feladatunk, hanem a társszerveknek is, például a közterület-felügyeletnek, vagy a polgárőrségnek. Ezt mi komolyan is vesszük, dolgozunk rajta, és úgy látjuk, hogy már most érezhető a rendeletcsomag hatása.
 
Mi volt a legemlékezetesebb eset az elmúlt évben?
 

–Alapvetően az akciócsoportunk az, amelyik az elfogásokra, főként a kábítószerrel kapcsolatos bűnelkövetők elfogására specializálódott. Ha egyet ki kellene emelni, akkor azt a Népszínház utcai vendéglátóipari egységet említeném, amely környékén nagy mennyiségű kábítószert terjesztettek. Ott a társszervekkel közösen tartottunk akciót, ahol több mint 20 személyt fogtunk el.
 
Mire a legbüszkébb?
 

–Büszkeséggel tölt el, hogy a kábítószer ellen folytatott harc elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevelet kaptunk A kábítószer-ellenes világnapon az Emberi Erőforrás Minisztériumától. Ám ugyanilyen fontos számunkra a Fővárosért emlékzászló, amit Kocsis Máté jelenlétében Tarlós István főpolgármester adományozott a kapitányságnak a főváros közbiztonságáért végzett szolgálatunkért. Ezt kerületi rendőrkapitányságként egyedül a józsefvárosi kapta meg.
 
Egy évvel ezelőtt azt mondta, hogy évről évre javul a rendőrség és a lakosság kapcsolata. Fenntartja ezt a véleményt?
 

–Igen, sőt, ha lehet azt mondani, tovább javult. A körzeti megbízottak arról számolnak be, hogy a lakosok gyakran felkeresik őket, és tanácsokkal tudják segíteni a hozzájuk fordulókat.
 
emma