A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Willi Orban, azaz Orbán Vilmos a miénk

Újabb két meccset vív válogatottunk a Nemzetek Ligájában

A hétvégén ismét „válogatott hétvége” lesz az európai kupaporondon, folytatódnak ugyanis a Nemzetek Ligája küzdelmei. Ennek keretében válogatottunk is pályára lép, előbb Görögország, majd Észtország ellen. Dacára annak, hogy mindkétszer idegenben kell jól szerepelnie Marco Rossi együttesének, megvan az esély a jó eredmény elérésére.

A Nemzetek Ligáját az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hívta életre azzal a céllal, hogy növelje a valódi téttel bíró válogatott mérkőzések számát. A Nemzetek Ligájában való kimagasló szereplés akár Eb-részvételt is érhet. Válogatottunk Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal került egy csoportba a Nemzetek Ligája első kiírásában. Mint arra olvasóink is emlékezhetnek, a szeptemberben lejátszott első két meccs felemásan sikerült: Helsinkiben kikaptunk a finnek ellen, idehaza viszont annak ellenére is legyőztük Görögországot, hogy egy korábbi büntetés miatt zárt kapuk mögött kellett fogadnunk Toroszidiszéket. A görögök elleni siker azért is volt örömteli, mert tétmeccsen utoljára bő három évtizede sikerült legyőznünk a délkelet-európai válogatottat.
A Marco Rossi szövetségi kapitány által összeállított keretben (lásd: írásunk végén) újoncokat is találunk. Először szerepel a névsorban a Bp. Honvéd labdarúgója, Holender Filip, aki 24 éves. A magyar felmenőkkel is rendelkező játékos Szerbiában született, de mégis a magyar futball neveltje, ugyanis 14 éves kora óta a kispestiek akadémiáján nevelkedett, s azóta is nevelőegyesületében játszik. Évek óta alapembere csapatának, így a korábbi Honvéd-tréner, Marco Rossi tisztában lehet képességeivel.
Szintén először tagja a válogatottnak a RB Leipzig középső védője, Willi Orban. Az apai ágon magyar, anyai ágon lengyel származású futballista fiatal kora (25 éves) ellenére igen jelentős rutinnal rendelkezik. A Bundesligában is élcsapatnak számító lipcseiek színeiben számos Bajnokok Ligája és Európa Liga-meccsen dirigálta csapata hátsó alakzatát. Képességeit jól mutatja, hogy immáron ő a RB Leipzig csapatkapitánya. Az utánpótlás-szinten egykor a német válogatottban is pályára lépő kiváló hátvéd behívása évek óta téma volt a magyar válogatott háza táján, hiszen már Bernd Storck és Georges Leekens is győzködte a gyermekkora óta magyar állampolgársággal is rendelkező bekket. Willi Orban hosszas hezitálás után most hozta meg döntését arról, hogy elfogadja a magyar válogatott meghívóját. Bár a rossznyelvek felvetették, hogy ha a német válogatottba is hívták volna, akkor Orban vélhetően inkább őket választja, ebben a helyzetben most nem ezt kell nézni, hanem azt, hogy Willi Orban személyében egy jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, kitűnő hátvéddel erősödik válogatottunk, aki kora alapján hosszú évekre biztos megoldást jelenthet a védekezés szempontjából kulcsfontosságú belső védő-poszton.
Ami az előttünk álló feladatokat illeti: a magyar válogatott Görögország legyőzésével kedvező helyzetbe került csoportjában. Amennyiben sikerül legalább egy döntetlent elérni Athénban, akkor reális esély nyílhat a csoport megnyerésére. A kvartett leggyengébbnek tartott csapata (Észtország) ellen ugyanis mi még nem játszottunk, a novemberi utolsó két fordulóban (Finnország, valamint Észtország ellen) pedig egyaránt hazai pályán léphetünk majd pályára, ráadásul akkor már közönség előtt. Az ellenfelek lebecsülése nélkül kijelenthető, hogy a két Észtország elleni párharc, valamint a finnek elleni hazai találkozó egyaránt a nyerhető kategóriába sorolható, amelyet ha sikerül realizálni, akkor megnyerhetjük a csoportunkat.
Ennyire azonban most még ne tekintsünk előre, az elsődleges cél az athéni meccsen legalább egy pont megszerzése. Ha ez megvan, utána lehet tovább álmodni.
 
*****
 
A Nemzetek Ligája soron következő fordulóinak, magyar érdekeltségű meccsei:
Október 12. (péntek) 20.45: Görögország-Magyarország (Athén)
Október 15. (hétfő) 20.45: Észtország-Magyarország (Tallin)
 
*****
 
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd).
VÉDŐK: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orban (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC).
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Pátkai Máté (Mol Vidi FC).
TÁMADÓK: Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros).

Kovács Attila