A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A szolgálat lelke

Jótékonysági hangverseny az indiai Keraláért

Kerala tartományban él a legtöbb katolikus. Az árvíz pedig azokat a területeket érintette leginkább, ahol a keresztény közösség többségben van. A hindu fundamentalista kormány, amely Indiában uralkodik, nem nyújt kellő támogatást a keresztényeknek, nem nyilvánítja nemzeti katasztrófának a történteket.

„Erőt adsz minden helyzetben”- énekelte a 4 Akkord Show Kórus október 21-én a Józsefvárosi Szent József Főplébánia – templomban. Valóban, erőre van szükségünk mindnyájunknak, hogy elviseljük a megpróbáltatásokat. De miért éppen az indiaiak megsegítéséért szerveztek ilyen rendezvényt? A dél-indiai Kerala tartományt öt balatonnyi víztömeg öntötte el. Az évszázad árvizeként emlegetett természeti csapás több száz emberéletet követelt, illetve szintén több százas nagyságrendű azoknak a száma, akik otthon nélkül maradtak. Hazánkban sokan ismerhetik Benvin Madassery (Sebastian) atyát, a Pápai Missziós Művek magyarországi vezetőjét, aki ebből a régióból származik, s most családja is veszélybe került a katasztrófában.
 
Kerala tartományban él a legtöbb katolikus. Az árvíz pedig azokat a területeket érintette leginkább, ahol a keresztény közösség többségben van.
A hindu fundamentalista kormány, amely Indiában uralkodik, nem nyújt kellő támogatást a keresztényeknek, nem nyilvánítja nemzeti katasztrófának a történteket. Augusztus 19-én, az Úr angyala imádság alatt Ferenc pápa külön kérte az egyetemes egyházat, hogy lehetőségeink szerint támogassuk az árvíz sújtotta területen élő embereket imáinkkal és anyagi hozzájárulással. Valóban nagyon sokan nélkülöznek, különösen keresztény családok. Nehéz időket élnek. A Jóisten keze védje meg őket a következményektől, mint példáuk járványok, és a mi anyagi segítségünk adjon lehetőséget nekik talpra állni.
 
A hangverseny előtt 18 órakor Sebastian atya szentmisét mutatott be az áldozatokért. Az evangéliumra utalva a verbita atya szentbeszédében kiemelte, hogy a szolgálat lelke által kell kitűnni. “Sok mindent tudunk Isten segítségével véghez vinni, de sokunkból hiányzik a szolgálat lelke. Nem az uralkodik bennünk, hanem a versengés, mely az apostolokban is. Ha Krisztus azt mondta, hogy nem azért jot, hogy szolgáljanak neki, hanem, hogy szolgáljon, próbáljunk meg mi is így cselekedni. Nézzünk magunkba. Bennem van a szolgálat lelke? A közösségben? A családban az uralkodik?”
 
 Az est folyamán fellépett Tallián Mariann előadóművész,aki gyönyörű irodalmi csokorral lepett meg bennünket –  ilyenkor gondolunk arra, milyen jó volna,ha minden színész ilyen szépen és jól hangsúlyozva beszélne–, a 4 Akkord Show Kórus, a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói, valamint Ashrin Martin és Francis Palakeel (keralai nyelvű duettel).
 
Medveczky Attila