A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Siker a szőnyegen és a sportdiplomáciában is

Lezajlott a budapesti birkózó világbajnokság

2016 után újra, összességében immáron hatodik alkalommal rendezett birkózó világbajnokságot Budapest. A Papp László Sportarénában és a Körcsarnokban lezajlott esemény nemcsak a magyar birkózók jó szereplése, de a verseny kitűnő lebonyolítása okán is emlékezetes marad.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt bejárást tartott fővárosunkban a Nemzetközi Birkózó Világszövetség küldöttsége, hogy ellenőrizze az előkészületeket, valamint a viadalnak otthont adó sportlétesítmények és egyéb épületek – például a szállodák – állagát, körülményeit. Mondani sem kell, a bejárás csak formaság volt, hiszen 2016-ban nagy sikerű világbajnokságnak adott otthont a magyar főváros, így nem lehetett kétséges, hogy képesek vagyunk újból megfelelni a kívánalmaknak.
Miután 2005 óta összevontan rendezik a birkózók összes szakágának világbajnokságát, így valamennyi magyar versenyző előtt az idei október lebegett: egyértelmű volt, hogy a hazai rendezésű világbajnokságra kell időzíteni a csúcsformát. A szervezők a jó hangulat érdekében nemcsak a birkózás hazai népszerűségére apelláltak, de igyekeztek tenni is: a hazai tagszervezetek számára biztosított ingyen belépőkkel, valamint jól megszervezett buszos utaztatással elérték, hogy az ország minden szegletéből számos fiatal, sőt, gyermekkorú versenyző láthassa élőben a jelenlegi legjobb magyar birkózókat. Ennél jobb propaganda nem is kell az ifjú palántáknak!
A magyar csapat 30 fővel képviseltette magát a vb-n, méghozzá igazságosan elosztva: a szabadfogásban, a kötöttfogásban, valamint a női versenyen egyaránt 10-10 versenyzőnk léphetett szőnyegre. A 30 magyar versenyző így is hatalmas konkurenciát kapott, hiszen mindösszesen 101 ország 910 birkózója nevezett és indult el a budapesti világbajnokságon.
A magyar csapat szereplésével meg lehetünk elégedve. Bár a szabadfogásban, amely hagyományosan gyengébb szakág nekünk, magyaroknak, nem sikerült az éremszerzés, azért a dobogóról csupán kevésbé értékes akciója miatt lemaradó Olejnik Pavlo ötödik helyezése szép eredménynek számít. A női szakágban Barka Emese bronzérme, valamint Sastin Marianna és Németh Zsanett ötödik helyezése mindenképpen kalapemelést érdemel.
A férfi kötöttfogásúak mezőnyében kitűnő teljesítménnyel rukkolt ki a 72 kg-os Korpási Bálint és a 77 kg-os Lőrincz Tamás, akik mindketten döntőbe jutottak, és bár ott szoros párharcban veszítettek, ezüstérmük nagyon szépen csillog.
A vb magyar hőse minden kétséget kizáróan a 82 kg-os súlycsoportban induló Bácsi Péter lett, aki világbajnoki címet nyert. A kétszeres Európa-bajnok és a 2014-es taskenti világbajnokság aranyérmese pályafutása második vb-címét ünnepelhette, ráadásul a hazai közönség megérdemelt ovációja közepette.
Mivel a szervezés ezúttal is zökkenőmentesre sikeredett, mindent egybevetve elmondható: sportszakmai- és sportdiplomáciai értelemben is nagy sikerrel zárult a budapesti birkózó világbajnokság!

Kovács Attila