A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Varga János lesz a Nemzet Sportolója

Kovács Attila

Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző szeptemberi tragikus halálával megüresedett egy hely a Nemzet Sportolóinak 12 tagú társaságában. A cím birtokosai összeültek, és rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy a korábbi olimpiai-, világ- és Európa-bajnok birkózó, Varga János taggá választását támogatják.

A Nemzet Sportolója kitüntető címet 2004-ben hívták életre, és azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elérő magyar sportolók kaphatják meg, akik a sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be a magyar sportéletben. A cím 11 jelenlegi birtokosa Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kamuti Jenő vívó, Kárpáti György vízilabdázó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Székely Éva úszó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária siketlimpiai bajnok asztaliteniszező. A szabályok értelmében nekik áll jogukban, hogy a megüresedett helyre új tagot jelöljenek.
Az október 29-én megtartott ülés végén az a döntés született, hogy az 1968-as mexikóvárosi olimpia birkózó-bajnokát, Varga Jánost jelölik a Nemzet Sportolójává. A jelölt nevét a Nemzet Sportolói hivatalosan is közölték Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral, aki a kormány elé terjeszti elfogadásra. Mivel az eddigi tapasztalatok szerint ez a dolog már csak formaság, ugyanis a kormány nem szokta megvétózni a Nemzet Sportolóinak hivatalos jelölését, így kijelenthető: Varga János a Nemzet Sportolója lesz!
Varga János a kötöttfogás 57 kg-os súlycsoportjában nyert olimpiai bajnoki címet Mexikóvárosban. Ezen sikere mellett kétszeres világ- és Európa-bajnok. 1972-ben a Testnevelési Főiskolán birkózó szakedzői oklevelet szerzett, 1983-ban pedig mesteredzői címet kapott. Visszavonulása után sem szakadt el sportágától. 1990-ig a Budapesti Honvéd, illetve 1978-1993 között a magyar juniorválogatott edzője volt. Tanítványai közül Faragó József és Sipos Árpád Európa-bajnok lett. 1981-től nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett. Varga János 2007-ben MOB Érdeméremben részesült, 2010-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Két éve a birkózó Hírességek Csarnokába is beválasztották.
Az idén 79. születésnapját ünneplő Varga Jánosnak szívből gratulálunk a Nemzet Sportolója cím elnyeréséhez!