A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Brüsszel nem Európa

A visegrádi együttműködés országai erős szövetségesei Magyarországnak

Döntő hatású lehet az Európai Unió jövőjére az európai parlamenti választás magyarországi eredménye - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európa jövőjéről rendezett budapesti fórumon október 31-én.
Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy a jövő évi voksoláson arról kell dönteni, hogy Európa milyen álláspontot foglaljon el a migráció kérdésében. A magyar kormányzat véleménye szerint a migráció kérdésében a tagállami szuverenitás semmilyen mértékben nem korlátozható. Ebben a tekintetben a magyar választóknak világos választ kell adniuk Brüsszelnek - tette hozzá a politikus.
 
Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy Európa még soha nem volt olyan megosztott, mint manapság. Mára viszont a kelet-nyugati megosztottság ideológiai megosztottsággá vált. A két élesen elkülönülő elképzelés egyike szerint a kontinens jövője az Európai Egyesült Államok, míg viszont a másik a szuverén tagállamok közösségét tartja fontosnak - mondta.
 
Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint az Európai Egyesült Államok azért nem vezethet eredményre, mert az a nemzeti identitás feladását feltételezi. Ám sokan éppen ennek érdekében még több migráns betelepítését tartják szükségesnek Európába - figyelmeztetett a miniszter.
 
Gulyás Gergely közlése szerint Brüsszel nem Európa, az Európai Parlament intézménye pedig önnön karikatúrájává vált, és a testület önkontroll nélkül tapos rá az országokra. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy 1979 óta a tagállami belpolitikai kérdések határozzák meg az Európai Parlament összetételét, ám mára összeurópai üggyé vált a migráció ügye. Ez abból is látszik, hogy az elmúlt időszakban megtartott tagállami választásokat is a migráció ügye dominálta. Ebben az európai vitában pedig a magyar választók is részt vehetnek - mondta a miniszter.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sargentini-jelentés nyomán Magyarországgal szemben megindult eljárásnak nincs különösebb jelentősége. Ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy néhányan vétót emelnek, ha korlátozni kívánják Magyarország szavazati jogát - közölte. Nem vagyunk egyedül, a visegrádi együttműködés országai erős szövetségesei Magyarországnak - mondta Gulyás Gergely.
 
Arról is szólt: az elmúlt európai parlamenti ciklus legnagyobb kudarca, hogy az egyik legerősebb tagállam, az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, elhagyják a közös Európát. A Brexit-szavazás másnapján le kellett volna mondania az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőinek - közölte a miniszter.
 
(MTI nyomán)