A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Magyarország kész segíteni a török igazságügyi reformot

A terrorizmus elleni küzdelem alapvető közös érdeke Európának és Törökországnak

Magyarország kész minden segítséget megadni Törökországnak a jogállamiság és az igazságszolgáltatás megreformálásához - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön Ankarában az MTI-nek, miután török kollégájával, Abdulhamit Güllel tárgyalt.
A török igazságügyi reformcsomag decemberben jelenik meg - közölte a miniszter, hangsúlyozva, hogy Magyarország kész véleményt nyilvánítani, és akár közös projektet is indítani Ankarával a reform ügyében. A reform kidolgozásáért felelős munkacsoportot Abdulhamit Gül vezeti.
 
Magyarország rendelkezik azzal a szakértelemmel, amellyel segítséget nyújthat az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerősítéséhez, és kész átadni az új bírósági eljárási kódexek bevezetésével kapcsolatos tapasztalatait - mondta Trócsányi László.
 
Kiemelte: török kollégája részéről nagyfokú nyitottságot érzett a reformcsomagra vonatkozó együttműködést illetően.
 
Gül a magyar felajánlást nagy örömmel elfogadta, és jelezte, jövő tavasszal Budapestre kíván látogatni - tette hozzá.
 
Trócsányi László Törökország európai uniós csatlakozási folyamatáról azt mondta, hogy az igazságszolgáltatásról szóló 23-as fejezet megnyitásának a tervezett jogszabályok elfogadása és végrehajtása az előfeltétele.
A török igazságügyi reform legfontosabb célkitűzése a hatékony igazságszolgáltatás megteremtése, a perek ésszerű határidőre való befejezése, a digitalizáció, valamint a permegelőzés, illetve a meditáció kérdése is - mondta a miniszter.
 
Trócsányi László kijelentette, hogy a közigazgatási bíráskodásról szóló magyar törvénytervezetet kedden nyújtják be az Országgyűlésnek.
 
A közigazgatási bíráskodás, amely Törökországban is a rendes bíróságoktól elkülönülten működik, olyan hozzáadott érték, amely a jogállamiságot erősíti - mondta.
 
A magyar és a török igazságügyi miniszter egyeztetett a migrációról és a terrorizmusról is. A felek megállapították azt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem alapvető közös érdeke Európának és Törökországnak.
 
A tárgyaláson szó volt arról is, hogy milyen "támadások" érték Törökországot a jogállamiság ügyében.
 
Trócsányi László elmondta: a polgárok jogainak biztosítása a jogállamiság alapvető követelménye, felhívta a figyelmet a magyar Alaptörvény azon rendelkezésére, amely szerint a jogok gyakorlása felelőséggel is együtt jár.
 
A két miniszter áttekintette a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtti eljárások tapasztalatait.
 
Trócsányi László csütörtökön látogatást tett még a török alkotmánybíróság elnökénél, Zühtü Arslannál is. Arslannal a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom közötti párbeszéd formáiról beszélgetett.

(kormany.hu)