A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Sporttörténelem íródott Csíkszeredában

Kovács Attila

Csíkszereda ismeretes lehet számunkra arról, hogy külvárosában zajlik le évről-évre a csíksomlyói pünkösdi búcsú. Emellett ismeretes lehet arról, hogy a közelben gyártják sokak kedvencét, a csíki sört, aztán arról is, hogy dermesztően hideg telei vannak, ily módon a város a téli sportok, különösen a székelyföldi jégkorong egyik hazája. Tegnap este új dologgal bővült a várost ismertté tevő lista: a labdarúgással. Az FK Csíkszereda ugyanis drámai mérkőzésen, hosszabbítás és 11-es rúgások után kiejtette a Román Kupából az egyik legnagyobb múltú román klubcsapatot, a bukaresti Dinamo-t.

Lényegében abban a pillanatban eldőlni látszott a Csíkszereda futballcsapatának kupasorsa, amikor kiderült a híres bukaresti csapat, a Dinamo lesz az ellefele a Román Kupa nyolcaddöntőjében. Mert bár a Dinamo idén gyengébb szezont fut, azért így is sokkalta esélyesebb volt, mint a harmadosztályban szereplő szeredai együttes.
„Olyan mérkőzés ez Csíkszeredának, mint a kolozsvári CFR-nek volt a Manchester United látogatása a Bajnokok Ligájában” – adta meg a meccs alaphangját a Hargita Népe hasábjain Kiss Előd-Gergely. És aligha tévedett a székelyföldi kolléga. A Sport Club hokicsapat-drukkereinek jó része és számos egyszerű futballbarát is kilátogatott a meccsre, amely – először az FK Csíkszereda történetében – villanyfényes meccs lett. Jellemző a székelyek összefogására, hogy az élvonalban szereplő Sepsi OSK segített reflektor-testeket bérelni a szeredaiaknak – még hitelesebben szólt így a meccs előtt az Ismerős Arcok slágerének refrénje: egy vérből valók vagyunk.
Az első játékrészben meglepetésként a csíkiak léptek fel kezdeményezőbben. Több helyzetük is volt, míg a saját kapujuk egyetlen alkalommal sem forgott veszélyben. A második félidőben aztán a mezőnyfölényt hamar sikerült gólra váltani. Előbb Majzik Adrián pompás szabadrúgása, majd Magyari Szilárd bombája zúdult a Dinamo kapujába. A biztos előny viszonylag hamar elolvadt, ugyanis a vendégek csapatkapitánya, Dan Nistor két gyors találattal egalizált. Miután újabb gól nem született, így – kupamérkőzésről lévén szó – következhetett a hosszabbítás.
A ráadásban Neicutescu góljával megszerezte a vezetést a Dinamo, s mivel a csíkiak fáradni látszottak, úgy tűnt, ha hősies küzdelem után is, de végül is fejet kell hajtani a fővárosiak előtt. Szerencsére a pályán lévő székely legények ezt nem így gondolták, s Berde István remek találatával sikerült egyenlíteni.
A továbbjutásról így tehát a 11-es rúgások döntöttek, amelyben drámai hibák után végül a tizedik körben dőlt el a párharc. Nagy Zsolt nem hibázott, értékesítette a maga büntetőjét, ám a Dinamo belga légiósa, Kino Delorge kihagyta a sajátját. Mivel a játékvezető szerint Bordás, a csíkiak kapuvédője idő előtt elmozdult így a Dinamo játékosával újra rúgatta a 11-est. Bordás óriási bravúrral másodszor is hárított, így nem volt mese: a Csíkszereda kiejtette a Román Kupából a Dinamo Bukarestet és bejutott a legjobb nyolc közé.
A szűnni nem akaró ünneplés során a szurkolók és csapat közösen elénekelték a Székely himnuszt, és felejthetetlen estét töltöttek együtt imádott csapatukkal. A mérkőzés visszhangjainak hullámai azóta is magasra csapnak: a Dinamo csapatából három játékost – közte a döntő 11-est kétszer is elhibázó belga légióst – elzavartak, a szurkolók pedig a klubvezetés lemondását követeli.
Visszatérve a zöld gyepre: mivel a legjobb nyolc közé korábban már bejutott a Sepsi OSK is, így az elméleti esélye akár annak is meg lehet, hogy a Román Kupa döntőjét két, romániai magyar csapat vívja majd. Nem volna semmi, ha egy Sepsi OSK–FK Csíkszereda román kupadöntőn egyszerre két tábor énekelné összekapaszkodva a Nélküled című slágert és a Székely himnuszt…