A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Csak a jó bornak kell cégér

Mozart in D – hangverseny Komáromban

Medveczky Szabolcs karnagy a műsorválasztást illetően ismét nagyot mert álmodni, mi több: avatott kézzel valódi „együttessé” tudta összekovácsolni zenekarát a Józsa Mónika karnagy által kiválóan felkészített énekkarral, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusával és az ugyancsak becsületesen felkészült szólistákkal.

A Komáromi Kamarazenekar Polgári Társulás, Komárom városa és a Komáromi Művészeti Alapiskola a fenti címen nagyszabású Mozart-hangversenyt rendeztek.
 
A hangverseny műsorát Medveczky Szabolcs, a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője és karmestere így állította össze: Don Giovanni Overture, Piano Concerto No. 20., Requiem K, V 628, melynek szólistái Sárközi Xénia – szoprán, Eva Pintérová – alt, Ottokar Klein – tenor és Gaál Jenő – basszus voltak.
 
Sokak véleményét összegezve egyértelműen leszögezhetjük: a komáromi Kultúrpalota patinás dísztermét zsúfolásig megtöltő – a nemesebb zenét is igénylő – közönségnek nagy élményben volt része.
Medveczky Szabolcs a műsorválasztást illetően ismét nagyot mert álmodni, mi több: avatott kézzel valódi „együttessé” tudta összekovácsolni zenekarát a Józsa Mónika karnagy által kiválóan felkészített énekkarral, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusával és az ugyancsak becsületesen felkészült szólistákkal.
 
Különösen nagy örömünkre szolgál, hogy a zenekar és a kórus mellett a koncert énekes szólistái is mind hazaiak voltak. Sárközi Xénia Komáromszentpéter szülötte – a Komáromi Művészeti Alapiskola volt növendéke Balog Rózsa osztályában –, aki a Budapesti Zeneakadémián szerezte énekművészi diplomáját. Eva Pintérová érsekújvári, az éneklés művészetét a Pozsonyi Konzervatóriumban tanulta, és a bécsi Prayner konzervatóriumban tökéletesítette. 2013-óta a Bécsi Állami Opera Extern Kórusának, és az intézmény Konzertvereinugung csoportjának tagja, 2015-óta a csoporttal résztvevője a Salzburgi Nyári Operafesztiválnak.
Ottokar Klein Érsekújvárban született (jelenleg a város polgármestere) világjáró operaénekes. Gaál Jenő Komárom szülötte, családjával Somorján él, a világot járó Szlovák Filharmónia Kórusának szólistája. Fejes Krisztina zongoraművésznő pedig Budapestről érkezett. Fellépésével most is igazolta a – Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester által – róla írottakat: „Kitűnő előadóművész. Technikai felkészültsége csak alapja magas fokú zeneiségének. Tónusa, kifejezőkészsége színes, sokrétű és poétikus.” Most is felettébb nagy élmény volt játékát hallgatni.
---
A hangversenyt követően Rudolf Harmatot, a zenekar muzsikusát, s egyben a polgári társulás elnökét kérdeztük.
 

Tekintsünk be egy kicsit a kulisszák mögé. Hogyan születik egy ilyen nagyszabású rendezvény?
 
Összefogással; a szervezés terén egyre többet segítenek az ifjabb zenekari tagok – kollégáim: Kulin Eduard és Boris Borsányi, a helyi művészeti alapiskola pedagógusai.
 
A szervezőknek mi okozta most a legnagyobb gondot?
 
Megtalálni azt a műkedvelő kórust, amely képes és hajlandó egy olyan nagylélegzetű mű, mint Mozart Requiemje megtanulására és hivatásos szinten való előadására. Továbbá a szólistákkal való egyeztetés: a próbalehetőségek megtalálása. Hogy a hangverseny végül összeállt, az főképpen annak köszönhető, hogy mind a zenekari és énekkari tagok, mind a szólisták vállalták a nagy kihívást, és nagyon akarták, hogy ez a nem mindennapi kezdeményezés létrejöjjön itt Komáromban. Köszönet érte mindenkinek – fűzöm hozzá én.
 
Tudom, az utóbbi időben a zenekar is keményen dolgozott, hiszen – a mű születésének 85. évfordulója alkalmából – vállalta Kodály Zoltán Galántai táncok című nagyzenekari művének Galántán való előadását is. Jelen voltam, nagy siker volt. Hogyan tovább?
 
A Galántai táncok más Kodály-művek társaságában november 5-én Dél-Komáromban újfent előadásra kerül; nagy örömünkre szolgálna, ha a Mozart-koncertünket is többször eljátszhatnánk, ha meghívnának bennünket vendégszereplésre.
Jómagam szentül meg vagyok győződve róla, hogy az ilyen nagyszabású zenei rendezvényre másutt is lenne igény; de a média részéről sokkal nagyobb odafigyelésre lenne szükség! Mi több: mind a helyi televízióban, mind a Szlovák TV magyar adásában az illetékeseknek teret kellene biztosítaniuk egy-egy nívós hangverseny (ünnepnapokon való) közvetítésére. Ha ezáltal a nagyközönség megismerné hazai művészeinket – zenekarokat, énekkarokat, szólistákat – bizonyára több kisvárosunk élne a lehetőséggel, hogy azok meghívása által színesebbé, gazdagabbá, színvonalasabbá tegyék ünnepi rendezvényeiket.
 
Egyelőre azonban örüljünk annak, hogy – élén kiváló művészeti vezetőjével – már 50 éve működik a Komáromi Kamarazenekar, 54. életévét tapossa a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, s hogy a két nagyszerű társaság egymásra talált. Örüljünk, hogy a zenekar működését Észak- és Dél-Komárom egyaránt támogatja, és reménykedjünk, hogy Galántát majd több helység is követi: érdeklődéssel lesz mind a Komáromi Kamarazenekar, mind pedig a Vass Lajos Kórus, s csakúgy a régiónkban élő kiváló művészeink iránt is.
 
Stirber Lajos
(felvidek.ma)