A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

​Elismerés a negyedszázados munkáért

Kovács Attila

A közelmúltban tartották a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szervezésében a Bozsik Program Tanévindító Gyermeklabdarúgó Fesztiválját, amelynek keretén belül számos, az utánpótlásban dolgozó szakember munkáját ismerték el. A Bozsik Intézményi-programban végzett munkájáért kitüntetésben részesült Soltész Imre is, aki immár 26 éve neveli az ifjú labdarúgó-palántákat. Elismerését nem kisebb nagyság, mint Nyilasi Tibor adta át részére.

- Mikor és hogyan értesült erről az elismerésről?
- Erről a típusú elismerésről korábban nem is hallottam, nem tudtam, hogy létezik. Most, hogy engem is kitüntettek, megtudtam, hogy regionális, illetve megyei szinten lehet felterjeszteni valakit, mégpedig a Bozsik Program koordinátorai részéről. Az én esetemben is így volt. Kocsi Zoltán, aki körzeti koordinátor a mi térségünkben, látta úgy, hogy méltó lennék erre az elismerésre. Ő volt a felterjesztőm, amit ezúton is köszönök neki.
- Milyen szakemberek kapják meg ezt a díjat? Mit érdemes tudni a díjról?
- Alapvetően a Bozsik Intézményi Programban résztvevő szakedzők, trénerek elismeréséről beszélünk, ám a díjazottak köre bővebb ennél. Idén először a szociális területről is voltak kitüntetettek, például sérült gyerkőcökkel foglalkozó szakemberek, nevelők.
- Mit jelent önnek személy szerint ez az elismerés? Számított rá, vagy meglepetésként érte?
- A második kérdésével kezdeném: nagy meglepetésként ért, hiszen ahogyan azt említettem, nem tudtam arról, hogy a Bozsik Programban való munkát elismeréssel illeti a szövetség. Személy szerint pedig egyfajta visszacsatolása is ez a munkámnak. Huszonhatodik éve dolgozom a fiatalokkal, nekem tényleg szívügyem az utánpótlás-nevelés kérdése. Az pedig nyilván öröm, és jól eső érzéssel tölt el, hogy mások is észrevették: igyekszem szívvel-lélekkel végezni a feladatomat.
- Igaz a fáma, hogy Nyilasi Tibor, aki a többi díjazottnak csupán átadta a díjat, önnel kivételt tett, és egy közös sztorijukat is felelevenítette?
- Igen, ez így volt. Tudni kell, hogy Tibivel közel egy idősek vagyunk, és a sors úgy hozta, hogy játszottunk egymás ellen, amikor ő még az Úttörőstadion gyerekcsapatának tagja volt. Azon a meccsen úgy kaptunk ki 2-0-ra, hogy mindkét gólt Tibi lőtte nekem, én ugyanis játékosként kapus voltam. Egyszer fejjel, egyszer lábbal járt túl az eszemen, s már akkor is látszott, hogy társainál jóval tehetségesebb srácról van szó. Nem véletlenül lett később 70-szeres válogatott, aki két világbajnokságon is szerepelhetett. Az idő ugyan eljár lassan felettünk, de a régi szép időkre mindig jó szívvel gondolunk vissza. Ebből egy szép emlék a kettőnk közös, ifjúkori sztorija.