A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Fölényesen győzött a Magyar Összefogás a nemzeti tanácsi választáson

A VMSZ adatai szerint a Magyar Összefogás 30 mandátumot szerzett

Az előzetes eredmények szerint a Magyar Nemzeti Tanács 35 mandátuma közül 30-at a Magyar Összefogás szerzett meg. A külön választói névjegyzéken szereplő magyarok 36 százaléka élt szavazati jogával az adatok 95 százalékos feldolgozottsága alapján - hangzott el a Magyar Összefogás november 4-ei késő esti sajtótájékoztatóján.
 
AZ MNT székházában megtartott sajtótájékoztatón Pásztor István, a VMSZ elnöke bejelentette: 30 mandátumot szerzett meg a Magyar Összefogás. Szabadkán is megerősítették pozíciójukat. Felszólította a Magyar Mozgalmat, hogy függesszék fel a lejárató kampányt, s a nemzeti kérdésekben próbáljanak együttműködni.
 
„Egyértelmű, hogy a vajdasági magyar szavazók a Vajdasági Magyar Szövetségben és a Magyar Összefogásban látják azt a politikai erőt, amely az elmúlt években bizonyított, ebben a kampányban pedig elszámolva és tervekről beszélve kivívta a támogatást” – mondta Pásztor István vasárnap este 22 óra után azon a sajtótájékoztatóján, amelyben a választási eredményeket ismertette. bejelentette, hogy a 95 százalékos feldolgozottság alapján, saját adataik szerint a 35 mandátumból a Magyar Összefogás lista 30-at szerzett meg.
 
„Nincs egyetlen egy hely sem a Vajdaságban, ahol a MÖ vesztett volna, vagy ahol a Magyar Mozgalom 30 százalékos támogatottságban részesült volna, még a saját bázisaikon sem. Szabadkán két éve fej-fej mellett teljesítettünk, most a leadott voksok 75 százalékát a Magyar Összefogás szerezte meg” – emelte ki a VMSZ elnöke.
 
Pásztor István kijelentette, hogy a számára a Magyar Mozgalom megszűnt politikai erőnek lenni, s jó lenne, ha abbahagynák a gyűlöletkeltést. Ugyanakkor felkínálta a párbeszéd lehetőségét az ellenfél listájának. Mint mondta, jó volna szót érteni a nemzeti jelentőségű ügyekben. „Próbáljunk együttműködni. Mi a magunk részéről azt a közmondást kívánjuk betartani, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten! Holnaptól egy új idő kezdődik. Nézzük, mit fognak csinálni! Bizonyítsák be, amit próbáltak elfogadtatni a választókkal. Jó lenne az egymás hergelését abbahagyni, és olyan irányba elindulni, amely építi ezt a közösséget” – mondta a VMSZ elnöke.
 
Pásztor szerint a gyűlöletkeltő kampány, a kilátástalanság érzését keltő közbeszéd, a minden rossz közhangulatának a megteremtése nem élvezi a vajdasági magyar közösség támogatását. A választás a hitelességről szólt, a VMSZ mögött olyan teljesítmény van, amit az embereknek el tudtak mondani. A MM mozgalom viszont csak keresztbe feküdt az úton, mást nem csinált, ezért semmivel sem tudott elszámolni, de a jövővel kapcsolatban sem tudtak ötleteket megfogalmazni.
 
A pártelnök köszönetet mondott mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek szavazati jogukkal. A szavazati joggal bírók több mint 36 százaléka vett részt a választáson, azaz 2-3 százalékkal kevesebben, mint 4 évvel ezelőtt. A VMSZ elnöke szerint az alacsonyabb részvétel egyrészt a bojkott felhívás, a mocskolódó kampány miatti kiábrándulás, és az elvándorlás következménye.
 
Németh Ernő
 
(A képen: Pásztor István, a VMSZ elnöke és Hajnal Jenő listavezető.)
 
(forrás: vajma.info)