A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Rege a Csodaszarvasról – a jégpályán

Hokis hosszú hétvége Budapesten

Talán még sosem akadt példa arra, hogy egyszerre, egy időben három nemzetközi jégkorong-tornának adjon otthont a magyar főváros. Most így lesz, ugyanis a hivatalos IIHF-hétvégén Budapesten szerepel majd a férfi-, a női- és az U20-as válogatott is.

Férfi válogatottunk az újbudai Tüskecsarnokban lép jégre. Jarmo Tolvanen együttese Kazahsztán, Dél-Korea és Olaszország ellen mérkőzik majd meg. A keretből sérülés miatt hiányzik Sebők Balázs és Erdély Csanád, ám rajtuk kívül teljes kerettel készült a csapat. Igaz, a tornát egyben kísérletezésre is használja majd a szakmai stáb, új taktikai elemek és játékrendszerek próbájára.
A tavaszi – szintén hazai rendezésű – divízió I-es világbajnokságra készülő női válogatott Káposztásmegyeren, a Vasas jégcsarnokában vívja majd meg meccseit a Hat Nemzet Tornáján. Kína és Dánia ellen biztosan megmérkőznek lányaink, az utolsó játéknapon pedig az addig szereplés alapján kerül majd ki csapatunk ellenfele. A Jarri Risku személyében új szövetségi kapitánnyal dolgozó hölgyek döntően a KMH csapatából érkeztek a válogatotthoz, ahol nyár óta szintén együtt dolgoznak Jarri Riskuval. Az összeszokottság hiányára tehát aligha lehet majd panasz.
A decemberi korosztályos világbajnokságra készülő U20-as válogatott Pesterzsébeti Jégcsarnokban tartja a vb-főpróbát. A szapporói hős, Vas Márton irányításával készülő junior válogatott Olaszország, Szlovénia és Franciaország ellen méri össze erejét. A korosztályos válogatott – amely feljutásra törekszik a divízió I/B-csoportból – a szlovénok és az olaszok személyében két leendő vb-ellenfelével is szembe kerül majd Pesterzsébeten.
Külön szólni kell arról is, hogy – igazodva a nemzetközi jégkorong-életben fellépő irányvonalhoz – úgy a férfi, mint a női válogatottunk új típusú mezben lép majd jégre a hétvégén. A férfiak mezén a Csodaszarvas – mint ősi, magyar motívum – szerepel, míg a hölgyek a Gellért-hegyen lévő Szabadság-szobor sziluettjét viselik majd a mezükön. Amint a Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos közleménye fogalmaz: „Új mezben lép jégre a felnőtt férfi és női válogatott. A nőkén a Szabadság-szobor nőalakja címerpajzson emeli a magasba a hokiütőt, a férfiakét pedig a magyar mondavilágból ismert Csodaszarvas díszíti. Mondavilágunk mitikus szereplője mutatott utat Hunornak és Magornak. Szándékos a párhuzam a csodaszarvas és a magyar jégkorong-válogatott között. Szapporo és Krakkó nem egyszeri csoda volt. A Csodaszarvas még nem érte el végső célját, bár mind sebesebben száguld. Kövessük őt együtt a győzelemig és tovább. A női hokinak a csúcson van a helye. A játékosok Magyarországot képviselik a hokivilágban, így a 2019-es budapesti női világbajnokságon is, amelyen az A csoportba jutás a cél. Ezért választottuk Budapest egyik legismertebb jelképét, a Szabadság-szobor nőalakját: stabilan áll a csúcson, de pálmaág helyett hokiütőt tart a magasba diadalmasan.”
A mezek logóján tehát már semmi sem múlik, immár az a cél, hogy évekkel később újabb rege születhessen majd, a Csodaszarvas- és Szabadság-szobros mezben feszítő magyar hokisok nagy sikereiről.
 
*****
 
A három budapesti jégkorong-torna hivatalos programja:
 
Férfi felnőtt válogatott:
Helyszín: Tüskecsarnok
november 7. szerda 16 óra: Magyarország–Kazahsztán
november 7. szerda 19.30: Olaszország–Dél-Korea
 
november 8. csütörtök 19.30: Dél-Korea–Kazahsztán
 
november 9. péntek 16 óra: Kazahsztán–Olaszország
november 9. péntek 19.30: Magyarország–Dél-Korea
 
november 10. szombat 16 óra: Magyarország–Olaszország
 
 
Női felnőtt válogatott:
Helyszín: Káposztásmegyeri Jégcsarnok
November 7., szerda, 15.30: Franciaország–Szlovákia
November 7., szerda, 19 óra: Magyarország–Kína
 
November 8., csütörtök, 15.30: Norvégia–Szlovákia
November 8., csütörtök, 19 óra: Dánia–Kína
 
November 9., péntek, 12.30: Szlovákia–Kína – a torna eredményébe nem számít bele
November 9., péntek, 15.30: Norvégia–Franciaország
November 9., péntek, 19 óra: Magyarország–Dánia
 
November 10., szombat, 12 óra: A3–B3, az ötödik helyért
November 10., szombat, 15.30: A2–B2, a harmadik helyért
November 10., szombat, 19 óra: A1–B1, döntő
 
 
Juniorok (U20):
Helyszín: Pesterzsébeti Jégcsarnok
November 8., csütörtök, 19:00 Magyarország-Olaszország
November 9., péntek, 19:00 Magyarország-Szlovénia
November 10., szombat, 15:30 Magyarország-Franciaország
 
Kovács Attila