A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Megtervezik a külhoni magyar oktatás irányait

Hogy értelmes, képzett magyar embereket műveljenek

A Budapesten megtartott ülésen a Külhoni Magyar Oktatási Tanács bizottságai beszámoltak idei munkájukról, a pályázati és az ösztöndíjkeretek felhasználásáról, a külhoni régiókból érkezett delegáltak pedig tájékoztatást adtak a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás és köznevelés változásairól, a legfontosabb kérdésekről, illetve tapasztalataikról.
 
Dr. Lőrinczi Zoltán, az EMMI Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára az ülésen arról beszélt, hogy szeretnének hatékonyan hozzájárulni a határon túli magyarság nemzeti azonosságának megőrzéséhez és megerősítéséhez. Emellett szeretnék megtervezni a külhoni oktatás irányait a majdani szükségletek és a jelenlegi lehetőségek alapján azért, hogy az eddig elért eredmények megtartása mellet nemzetközileg is versenyképes, a magyarországival leginkább kompatibilis képzési rendszerek valósuljanak meg.
 
Dr. Lőrinczi Zoltán kiemelte: a cél az, hogy értelmes, képzett magyar embereket műveljenek. A Tanács tisztújítást is tartott, így jelenlegi tagjai Lászlófy Pál István elnök, Fekete Irén és Vörös Mária (Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége), Burus-Siklódi Botond és Köllő Zsófia (Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége), Vida T. Judit (Muravidéki Pedagógusok Egyesülete), Viola Lujza és Muhi Béla (Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete), De Negri Ibolya (Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete), Orosz Ildikó (Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség).
 
A Külhoni Magyar Oktatási Tanács 2013 óta segíti szakmai tanácsadó testületként az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) munkáját a külhoni magyarok anyanyelvi oktatásában, a határon túli magyarság iskolahálózatának és intézményrendszerének építésében, megerősítésében és megtartásában, hozzájárulva az egységes Kárpát-medencei magyar oktatási tér megteremtéséhez.
 
(EMMI)