A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A pénzügyi tudatosság erősítésért

Döntöttek a pénzügyi oktatás általánossá tételéről

A magyarok pénzügyi tudatosságának növelése nemzeti érdek, mert hosszú távon jelentős hatása van az emberek jólétére, a gazdasági növekedésre, annak stabilitására is – jelentette ki Varga Mihály a Világgazdaság Megtakarítási trendek konferenciáján - tudatta november 8-án szerkesztőségünkkel a Pénzügyminisztérium.
 
A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a tudatos pénzügyi gondolkodás egyik fontos eleme az öngondoskodás erősítése, ezen belül is az életkezdés, a nyugdíjas évekre való felkészülés és az egészségügyi ellátás támogatása.
 
A tárcavezető kiemelte: a kormány ezt felismerve dolgozta ki az ehhez kapcsolódó stratégiát, amelynek célja, hogy néhány éven belül a magyar emberek pénzügyi tudatosságának szintje elérje a legfejlettebb országokét. A stratégia legfontosabb célkitűzéseit ismertetve a miniszter elmondta: a pénzügyi jártasság és az ismeretek körének bővítése révén erősíteni kell a tudatos fogyasztói magatartást a pénzügyi döntések meghozatalában, az öngondoskodási szemlélet térnyerésében, a korszerű fizetési eszközök használatában és a hitelfelvétel során is. Varga Mihály leszögezte: a fiatalok gyakorlati pénzügyi ismereteinek fejlesztése céljából a kormány már több eredményes projektet is elindított, valamint döntött a pénzügyi oktatás általánossá tételéről a köznevelés rendszerén belül. A miniszter rámutatott, hogy a családok tudatos pénzügyi tervezésének erősítése mellett az idősebb korosztály ismereteit is bővíteni kell, kifejtve, hogy a pénzügyi tudatosság emelkedését is jelzi, hogy tavaly a nyugdíjak összegének 61 százaléka már utalással jutott el az érintettekhez. Varga Mihály az öngondoskodást ösztönző kormányzati intézkedésekről szólva kiemelte: az életkezdés támogatását elősegítve bevezették a Babakötvényt, amelynek elindítása óta közel 160 ezer Start-értékpapírszámlát nyitottak a szülők és nagyszülők. A miniszter tájékoztatott, hogy a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer mellett a kiegészítő nyugdíjcélú megtakarítások az öngondoskodás alapelvére épülve teremtik meg az időskori ellátások pénzügyi forrásait. Kitért arra is, hogy a kormány az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári rendszert is támogatja, amelynek eredményeként az elmúlt években a rendelkezések összege meghaladta 68 milliárd forintot.
 
Szerk.